You are here: Home » Recepti » Liker od dunja – lekovitost i recepti

Liker od dunja – lekovitost i recepti

Voćni likeri su veoma ukusni ali i lekoviti. Prave se uz pomoć nekog alkoholnog pića, najčešće domaće rakije, voća i šećera, a možete po želji dodati još neke sastojke.

Liker od dunja je slatko piće koje će vas osvežiti i koje možete veoma jednostavno sami napraviti kod kuće.

U ovom tekstu ćete saznati kako to da uradite, a pored recepata za liker saznaćete i nešto više o tome koliko je ovo piće od dunja korisno za zdravlje.

Lekovitost

Dunja je odavno poznata po svojim lekovitim svojstvima. Ovo voće sadrži velike količine vitamina C i minerala kao što su kalijum, gvožđe, cink i bakar. U dunji se nalaze i organska jedinjenja poput katehina i limonena, koji imaju višestruke koristi za naše zdravlje. Zahvaljujući dijetetskim vlaknima dunja, liker od dunja reguliše probavu i blagotvorno deluje na celokupan sistem organa za varenje.

Liker od dunja - lekovitost i recepti

Istraživanja su pokazala da dunje imaju i antikancerogeno dejstvo, pa redovnim konzumiranjem likera od dunja možete smanjiti rizik od nastanka raznih vrsta raka. Zahvaljujući antioksidantskim svojstvima dunja, liker od dunja jača naš imuni sistem i čini nas otpornijim na viruse i infekcije.

Recept 1

Sastojci:

1 kg dunja

350 g šećera

1 l rakije

1 štapić cimeta

Način pripreme:

Dunje nemojte prati vodom, već ih samo malo obrišite pamučnom krpom, pa ih oljuštite i stavite ljuske u staklenu teglu. Ostatak dunja možete kasnije upotrebiti za kompot, ali za liker su dovoljne samo ljuske. Preko ljusaka nalijte rakiju i zatvorite teglu, pa je ostavite da odstoji oko 6-7 nedelja. Nakon toga, skuvajte šećer sa vodom i u to dodajte jedan štapić cimeta, pa pustite da sirup vri negde oko 3 minuta. Zatim, izvadite štapić cimeta i ohladite sirup, pa ga naspite u teglu sa ljuskama dunje i sa rakijom. Izmešajte sve sastojke i procedite ih kroz gazu. Vaš liker od dunja je gotov i možete ga nasuti u čiste flaše.

Recept 2

Sastojci:

4 krupnije žute dunje

1 l konjaka

300 g šećera u prahu

1 kesica vanilin šećera

Način pripreme:

Dunje dobro obrišite i narendajte ih, pa ih stavite u teglu i prelijte ih konjakom. Zatvorite teglu i ostavite je da stoji oko 6 nedelja. Nakon tog perioda, skuvajte sirup od šećera, vode i vanilin šećera. Sadržaj iz tegle procedite kroz gazu ili cediljku pa ga pomešajte sa sirupom od šećera koji se prohladio. Nakon toga vaš liker je gotov i možete ga nasuti u flaše. Bilo bi najbolje da pustite da liker odstoji još oko 2 nedelje pre nego što počnete da ga konzumirate.

Recept 3 (Liker od dunja sa medom)

Sastojci:

1 kg dunja

400 g bagremovog meda

1,2 l lozovače ili viljamovke

Način pripreme:

Obrišite dunje krpom, ali nemojte ih prati. Ako na kori postoje neki truli komadići, uklonite ih. Nemojte ljuštiiti dunje, samo ih isecite na četvrtine i očistite ih od semenki, a zatim ih iseckajte na kockice. Uzmite jednu veću staklenu teglu i stavite kockice dunja unutra, a zatim ih prelijte rakijom. Zatvorite teglu poklopcem i držite je na tamnom mestu 6-8 nedelja, u zavisnosti od toga koliko jak želite da bude liker. Nakon isteka tog perioda, procedite liker i dodajte med. Dobijeni liker sada procedite u veću flašu i pustite da liker odstoji još oko 4-6 nedelja. Za to vreme potrebno je da svaka 2-3 dana protresete flašu kako bi se med potpuno rastopio u likeru. Ukoliko nakon tog vremena primetite da je na dnu ostalo još meda, ponovo procedite liker. Talog bacite i uživajte u vašem likeru od dunja.

Recept 4

Sastojci:

1 kg dunja

1 kg šećera

1 l alkohola

1 l vode

1 štapić cimeta

1 štapić vanile

1 kesica vanilin šećera

Način pripreme:

Najpre dunje operite, pa ih oljuštite, isecite ih na kockice i uklonite semenke. Kuvajte dunje u ključaloj vodi sve dok ne omekšaju. Zatim, dunje ocedite, pa u vodu u kojoj su se kuvale stavite štapić cimeta i vanile i kuvajte oko 10 minuta. Kuvane dunje ispasirajte, pa ih vratite u vodu da se kuvaju. Sve sastojke izmešajte i onda pustite da se smesa ohladi. Prohlađeni sok procedite kroz cediljku ili gazu, pa dodajte alkohol, običan šećer i vanilin šećer i mešajte sve dok se šećer u potpunosti ne rastopi. Prespite liker u sterilisane flaše, koje su hermetički zatvorene, i čuvajte ga na hladnom i suvom mestu.