You are here: Home » Recepti » Liker od nara – lekovitost i recepti

Liker od nara – lekovitost i recepti

Nar, voće čiji je latinski naziv Punica granatum, morao je kroz svoju istoriju od Persije, preko Indije, Jermenije i Egipta, preći veliki put kako bi nam se ukazao kao izuzetno značajan i pogodan za naše zdravlje.

Crvena boja iz zrnaca ploda prepunih soka, poređena je sa krvlju, te se smatralo da ovo voće čini čuda u održavanju mladosti, osiguravanju dugog životnog veka, ali i o obezbeđivanju plodnosti mladenaca ukoliko bi se našlo na svadbenoj trpezi.

Liker od nara - lekovitost i recepti

Nar – značaj za zdravlje

Danas, sve ove tvrdnje potvrđene su praktično, kroz brojna savremena ispitivanja. Tako je, na primer, dokazano da nar zaista ima uticaja na plodnost i to kroz regulaciju ženskih polnih hormona. Isto tako nar u bilo kom svom obliku značajno će ublažiti i problematične simptome menopauze koje muče mnoge pripadnice nežnijeg pola.

No, ne smemo zapostaviti ni muški deo populacije, za koje je dokazano da hranljivi i zdravi sastojci nara imaju izuzetan uticaj u borbi protiv tumora prostate, naravno pre svega kao prevencija, gde se redovnom upotrebom nara ili njegovih lekovitih napitaka reguliše nivo PSA-a (Prostata Specifični Antigen) koji je jedan od, ako ne i najvažniji tumorski indikator za rak prostate.

Nadalje, beskonačna je lista pozitivnih efekata nara za zdravlje ljudi.

Nar smatra se ima ulogu i u popravljanju raspoloženja, zahvaljujući serotoninu koji se u organizmu stvara prilikom njegove konzumacije, te tako postajemo smireniji, veseliji i razdraganiji.

U mnogim naučnim studijama dokazano je da nar ima izuzetno pozitivne efekte na kardiovaskularni sistem, pa tako Izraelski naučnici tvrde da, ukoliko redovno konzumirate napitake od nara, smanjujete rizik od bolesti srca, krvnih sudova, aterosklerotskih procesa i znatno regulišete svoj krvni pritisak.

Nar jedite ukoliko želite lepe nokte, lepu kosu, lepe i zdrave zube, ali i lep ten. On će vas zaštititi i od anemije, dijabetesa i gojaznosti.

Lekovita svojstva nara

Sve svoje pozitivne efekte po organizam, nar će ostvariti putem svojih jarko crvenih zrnaca prepunih soka i hranljivih sastojaka.

Ovo voće obiluje vitaminom C i A, koji su idealani za imunitet, ali su i snažni antioksidansi i kao takvi štite naš organizam u celosti od mnogih spoljnih i unutarnjih štetnosti. Nadalje, tu su i vitamini B5 i B6, kao i minerali kalcijum i gvožđe, idealni za očuvanje naših kostiju i krvotoka.

Recepti za liker od nara

Liker od nara možete napraviti na mnogo načina, a mi ćemo vam predstaviti neke od najlakših ali i najukusnijih i najzdravijih koje možete konzumirati svakodnevno.

Recept 1 

Evo za početak jednog jednostavnog recepta koji se sprema za samo 5 minuta, a pogodan je za konzumaciju 6 osoba. Za ovaj recept odaberite:

  • 3 nara, koja su naravno dobro zrela i puna soka
  • ½ litra rakije lozovače (po želji koristite i džin ili vodku)
  • 200 grama šećera

Liker pripremate tako što u jednu veću teglu stavite bobice iz svoja 3 zrela nara, malo ih izmešate ili lagano pritisnete kašikom da puste sok, a potom ih prelijete odabranim alkoholom po ukusu i naspete u to 200 grama šećera. Teglu ostavite da stoji na tamnom i hladnijem mestu 3 nedelje, uz mućkanje sadržaja svaki drugi dan da se lepo sastojci sjedine. Nakon tog perioda, sve sastojke procedite kroz gazu, dobro pritisnete da bi iscedili sav sok i sipate u odgovarajuću ambalažu i – vaš napitak je gotov.

Recept 2 

Evo još jednog recepta idealnog za hladne zimske dane koji će nas zagrejati i poboljšati našu cirkulaciju. Za njega nam je potrebno:

  • 7 komada zrelih plodova nara
  • ½ kilograma šećera
  • 7 dl lozovače
  • 3 dl vode
  • Kora od jednog limuna
  • Jedan štapić cimeta

Najpre oljuštite nar i bobice stavite u teglu. Isprštite ih malo da puste sok a potom u njih ubacite koru limuna i cimet. Sve to prelijte sa 7 dl rakije i ostavite da stoji 3 nedelje na tamnom i hladnom mestu, uz svakodnevno mućkanje da se sastojci i sokovi što bolje sjedine. Nakon 3 nedelje procedite smesu i u dobijeni liker naspite prethodno rastopljeni šećer u vodi (na laganoj vatri samo ga istopite i kada se ohladi dodajte u liker). Sve to sjedinite i ostavite još oko mesec dana da stoji na hladnom mestu i spremili ste još jedan zdrav napitak.