You are here: Home » Recepti » Liker od višanja – lekovitost i recepti

Liker od višanja – lekovitost i recepti

Liker od višanja ili višnjevača je jedan od najukusnijih i najzdravijih voćnih likera koji domaćice često pripremaju zajedno sa ostalom zimnicom. Ovaj liker je poznat i kao omiljeni liker ženskog roda, mada ga vole i muškarci. Liker od višanja možete lako pripremiti u svom domu i neće vam oduzeti puno vremena. Najbolje bi bilo da koristite komovicu, lozovaču ili neku drugu domaću rakiju, ali pazite da ne bude prejaka. Osim što možete sami uživati u izvanrednom ukusu likera od višanja i u njegovim lekovitim svojstvima, ovaj liker takođe možete nasuti u malo lepšu bocu i pokloniti dragoj osobi.

U nastavku ovog teksta saznaćete nešto više o likeru od višanja, o njegovim lekovitim svojstvima i zdravstvenim prednostima, a pokazaćemo vam i kako sami da napravite ovaj liker brzo i jednostavno.

Liker od višanja – lekovitost i recepti

Lekovita svojstva

Višnje se tradicionalno koriste kao hrana i kao lek za mnoge bolesti. Zahvaljujući lekovitim svojstvima višanja, i liker od višanja je višestruko dobar za zdravlje. Naime, višnje zadržavaju svoja antioksidantska svojstva, tako da liker od višanja može da pomogne u jačanju imuniteta i u borbi protiv različitih virusa i infekcija. U višnjama se nalaze vitamini A, C i E, kao i folna kiselina, a od minerala najviše ima magnezijuma, kalijuma i gvožđa. Zahvaljujući velikoj količini vlakana koja se nalaze u višnjama, ovaj liker blagotvorno deluje na sistem organa za varenje i pospešuje probavu. Ako redovo budete konzumirali ovaj liker, nećete više imati problema sa tvrdom stolicom, sa gasovima i nadutošću. Višnje poseduju i jaka antiupalna svojstva, pa se ovaj liker smatra korisnim za smanjenje bolova kod upale mišića, gihta i osteoartritisa.

Osim toga, višnje su poznate po tome što sadrže hormon koji reguliše san, pa ako budete uzimali samo jednu čašicu ovog likera dnevno nećete više imati problema sa nesanicom. U ovom slučaju čašicu likera od višanja je najbolje popiti neposredno pre spavanja. Dokazano je da višnje takođe smanjuju rizik od srčanih bolesti i dijabetesa, da poboljšavaju funkcije bubrega i da štite mozak.

Recept 1

Sastojci:

1,5 kg višanja

1 kg šećera

1 l rakije

Način pripreme:

Pripremite veću staklenu teglu i u nju stavite višnje sa košticama, a preko njih običan šećer. Nemojte mešati sastojke, ali zatvorite teglu i stavite je na sunce. Najbolje bi bilo da tegla stoji kraj prozora, kako bi se šećer u potpunosti rastopio i otišao na dno tegle. Nakon 10 dana, nalijte u teglu 1 l rakije, a najbolje bi bilo da koristite lozovaču. Zatvorite teglu i držite je na tamnom i hladnijem mestu oko nedelju dana. Nakon nedelju dana vaš liker je gotov, procedite ga i uživajte u njegovom neodoljivom ukusu. Preostale višnje možete sačuvati i koristiti ih kasnije za pripremu kolača.

Recept 2

Sastojci:

1 kg višanja sa košticama

1 kg šećera

1 l lozovače ili šljivovice

1 vanilin šećer

Način pripreme:

Najpre pomešajte kristal šećer sa vanilin šećerom, pa ređajte u veću staklenu teglu prvo red višanja, a onda red šećera, i tako do vrha tegle. Zatim, prelijte rakijom i zatvorite teglu, pa ostavite da stoji 4 dana na suncu. Za to vreme potrebno je povremeno promućkati teglu, kako bi se šećer rastopio. Nakon toga, procedite sadržaj iz tegle i vaš liker od višanja je gotov.

Recept 3

Sastojci:

2 kg višanja sa košticama

1 kg šećera

4 vanilin šećera

1 narezani limun

10-15 klinčića

2 štapića cimeta

1 koren svežeg đumbira

1,5 l rakije

Način pripreme:

Najpre operite višnje zajedno sa košticama, a limun izrežite na kriške. Ogulite koren đumbira i izrežite ga na komade. Stavite sve suve sastojke u teglu i prelijte ih rakijom, pa sve zajedno promešajte. Zatvorite teglu poklopcem i držite je 6 nedelja na sunčanom i toplom mestu. Za to vreme potrebno je povremeno mućkati sadržaj u tegli. Nakon 6 nedelja, trebalo bi da se šećer potpuno rastopio. Tada procedite liker i naspite ga u flaše koje ste prethodno sterilisali. Držite flaše na hladnom i tamnom mestu, a može i u frižideru.

Recept 4 (Liker od listova višnje)

Sastojci:

100 listova višnje

600 g šećera

1 l crnog vina

Način pripreme:

Ovaj recept se malo razlikuje od ostalih. Potrebno je samo u staklenoj tegli pomešati listove višnje sa crnim vinom i sa šećerom i ostaviti da tegla stoji 40 dana na suncu. Potrebno je svaki dan malo promućkati teglu, a nakon 40 dana sadržaj treba procediti i nasuti liker u čiste flaše.