You are here: Home » Blog » Limun dijeta sa vodom za mršavljenje od 7 i 14 dana – saveti i iskustva

Limun dijeta sa vodom za mršavljenje od 7 i 14 dana – saveti i iskustva

Večita borba sa viškom kilograma, osećaj nadutosti i težine u organizmu, kao i brojne tegobe koje izazivaju gojaznost ili prekomerna etelesna težina danas su, nažalost, veoam učestali fenomen. Stresan način života, neadekvatna ishrana i nedostatak fizičke aktivnosti su najčešći povezani uzroci koji dovode do nagomilavanja kilograma, a put nazad nije nimalo lak. Preduslov za vitko i zdravo telo u punoj snazi pre svega je menjanje životnih navika, uvođenje regularnih obroka od pažljivo odabranih namirnica, obavezno kretanje, odmor i psihička relaksacija.

Naravno, dijete za mršavljenje mogu da pomognu da se telo brže vrati u formu, ali uvek treba voditi računa u kom se stanju organizam trenutno nalazi i proveriti da li je telo spremno da se podvrgne strožijem režimu na neko vreme, zarad dugoročnih pozitivnih efekata. Svaka dijeta za mršavljenje ima svoje pozitivne efekte ako se praktikuje na pravilan način i ukoliko se neka od njenih načela usvoje i praktikuju u svakodnevnom životu. To ne znači da biste celog života trebalo da budete na redukcionoj dijeti, već da se nakon dijete ne vratite uobičajenim štetnim navikama, nego pronađete balans koji odgovara vašem organizmu.

Limun dijeta sa vodom za mršavljenje od 7 i 14 dana - saveti i iskustva

Dijete sa limunom

Limun dijeta je odlična ne samo za skidanje suvišnih kilograma, već i za detoksikaciju i revitalizovanje organizma. Tokom dijete čija je osnova ovaj kiseli citrus ne konzumira se čitav plod, već se koriste njegove delotvorne osobine.

Sam limun je bogat limunskom kiselinom, koja podstiče sagorevanje masti, ubrzava metabolizam i smanjuje apetit. Ona poboljšava varenje, pošto podstiče veću proizvodnju želudačne kiseline, dok limunova kora sadrži pektin, značajan element u regulaciji novoa šećera u krvi. Limun je bogat vitaminima, a najpoznatiji je po velikoj koncentraciji C vitamina. Vitamin C igra ključnu ulogu u podizanju i jačanju imunog sistema, što je od velikog značaja za organizam na dijeti za mršavljenje. Ovo citrusno voće ima neverovatne lekovite sposobnosti i većina dijetetičara i nutricionista će se složiti oko njegovog pozitivnog učinka u sagorevanju suvišnih kilograma.

Postoji mnogo različitih varijacija dijeta u kojima se kao glavni delotvorni sastojak koristi limun, odnosno limunov sok. Nek od tih dijeta podrazuevaju konzumiranje limunovog soka pre obroka, konzumiranje tople nezaslađene limunade ujutro na prazan stomak ili neku drugu kombinaciju. Čaša vode sa limunovim sokom bi trebalo da postane jedna od vaših zdravih navika, bilo da želite da se oslobodite viška kilograma ili započnete dan na zdrav, osvežavajuć način.

Limun i voda za mršavljenje

Kombinacija limunovog soka i vode je idealna za brže gubljenje kilograma, jer ovaj prosti prirodni napitak ispira organizam od otrova, ubrzava metabolizam i podstiče probavu i sagorevanje masti, a poseban efekat ima kada se svakog dana konzumira isceđen limunov sok sa toplom vodom, ujutro na prazan stomak. Ova mešavina ne bi trebalo da se zaslađuje, a u slučaju da ipak želite dodatni ukus, savetuje se eventualno korišćenje prirodnog meda.

U kombinaciji se može koristiti i kisela voda, zato što ona podstiče rad creva. Uz sjajne efekte koje limun ima na sagorevanje masnih naslaga i ubrzavanje metabolizma, kisela voda predstavlja odličan izbor koji dodatno pojačava i ubrzava rezultate. Ovaj osvežavajući napitak je odličan i posle obilnog obroka i ako ne držite dijetu. Osim što pomaže organizmu da bolje vari hranu i topi masne naslage, napitak sa kiselom vodom i limunom osvežava i revitalizuje organizam.

Limun dijeta sa vodom – 7 dana

Ova dijeta je izuzetno restriktivna i donososi brzo vidljive rezultate i zasniva se naa kompletnoj detoksikaciji organizma, a ne samo na gubitku kilograma. Ona se može praktikovati od tri dana do dve nedelje, a nikako više od toga. Limun dijeta sa vodom u trajanju od sedam dana podrazumeva jednostavna i vrlo stroga pravila.

Tokom ove redukcione dijete se podrazumeva da se tokom perioda držanja dijete, u toku jednog dana konzumira od šest do dvanaest čaša napitka koji se sprema od dve kašičice limunovog soka, dve kašičice javorovog sirupa i 2 dl mineralne vode, tople ili hladne, uz prstohvat aleve paprike. Ova mešavina se pije bilo kada kada se javi osećaj gladi. Najstrožiji oblik dijete zahteva potpuno gladovanje uz konzumaciju isključivo limuna, javorovog sirupa, vode i aleve paprike.

Postoji i blaža varijanta ove dijete, koja podrazumeva laganiju, umerenu ishranu, a umesto doručka ili večere se konzumira pomenuti napitak. Kada  se zavši sa ovako strogim režimom, potrebno je postepeno prilagođavanje organizma na ishranu sa čvrstom hranom i to tako što se najpre unosi više tečnosti, pa se ishrana polako upotpunjava čvrstim namirnicama. Sličan postupak je neophodan i pre početka dijete, kako bi se organizam pripremio na ovako strog režim.

Dijeta sa limunom, vodom i javorovim sirupom je odlična za detoksikaciju organizma, a kilogrami se gube veoma brzo, budući da je broj kalorija drastično smanjen, a javorov sirup služi da organizmu pruži dozu kalorija i šećera. Aleva paprika utiče na ubrzavanje metabolizma i podstiče trošenje kalorija, dok limun jača imunitet, pored svojih ostalih svojstava. U toku ovog tipa dijete je moguća pojava zatvora, te se preporučuje u konzumiranje biljnog čaja sa laksativnim dejstvom, ujutro i uveče.

Limun dijeta sa vodom – 14 dana

Limun dijeta sa vodom u trajanju od dve nedelje je zapravo produžena verzija opisane dijete od sedam dana. Ovo je ujedno i njena najduža verzije, jer zbog izuzetno restriktivnog režima nikako ne bi bilo zdravo praktikovati je u dužem intervalu. Ona zahteva period gladovanja i konzumaciju samo limunovog soka, javorovog sirupa, vode i aleve paprike i to tokom svih dana držanja dijete. Mlaži oblik ove dijete je preporučljiviji za duži period od dve nedelje.

Iskustva

Iskustva držanja različitih tipova dijeta sa limunom su veoma pozitivna, budući da je limun izuzatno delotvoran u sagorevanju masti i gubljenju suvišnih kilograma. Dijetu bi trebalo odabrati u skladu sa fizičkim stanjem organizma, kao i potrebama za gubljenjem kilograma, kako bi ona imala najbolje efekte. Oni koji su isprobali dijetu sa limunom i vodom, u trajanju od sedam ili četrnaest dana, veoma su zadovoljni rezultatima, uz regulisanje životnih navika i ishrane. Ovaj tip dijete takođe pomaže organizmu da se lakše privikne na zdraviji režim ishrane, jer u toku praktikovanja organizam gubi lažnu potrebu za nezdravim i nekorisnim namirnicama i praznim kalorijama.