You are here: Home » Blog » Maska za kosu od banane – upotreba i recepti

Maska za kosu od banane – upotreba i recepti

Banana je jedno od univerzalno voljenih voćki zbog svog slatkastog ukusa i hranljivosti, ali osim toga što prija stomaku, ovo voće možemo da koristimo i u svrhe nege naše kose. U bananama se nalazi velika količina potasijuma, vitamina A, B i C – a to su upravo svi elementi koji su nam potrebni da bi nam kosa bila sjajna i jaka.

Međutim, zbog toga što su banane jedno od najkaloričnijih voća, ne možemo tako često sebi da priuštimo da ih jedemo, stoga naša kosa zbog toga ponekad možda i ne dobija dovoljnu količinu vitamina. Ali i tome ima rešenja – maska za kosu od banane se lako pravi, a ukoliko se redovno nanosi, veoma je efikasna i rezultati će biti očigledni. U odnosu na to šta vam je prioritet pri nezi kose, izdvajamo dva recepta maski za kosu od banane:

Maska za kosu od banane - upotreba i recepti

Maska za oštećenu i suvu kosu:

za pripremu potrebni su  vam:

– 1 banana;

– med;

– maslinovo ulje.

Izgnječite bananu (bilo ručno, ili u blenderu), zatim u to dodajte jednu supenu kašiku maslinovog ulja i tri kafene kašičice meda. Potom sve zajedno dobro izmešajte. Pripremljenu masku stavite rukama na suvu kosu i nanosite je ravnomerno počinjući od korena glave ka krajevima kose. Nakon što ste naneli masku, najbolje je da je ostavite da stoji nekih 45 minuta. Zatim operite kosu šamponom. Ponavljajte minimum jednom nedeljno.

Ova maska se ne preporučuje ljudima sa izrazito masnom kosom. Ukoliko vam je kosa masna, umesto meda stavite limunov sok, a umesto maslinovog ulja – jabukovo sirće. Količina sastojaka ostaje ista kao da su u pitanju med (dakle, 3 kafene kašice) i maslinovo ulje (jedna supena kašika).

Maska protiv opadanja kose i za brži rast:

za pripremu potrebni su vam:

– 1 banana;
– ricinusovo ulje.

Bananu je najbolje da ispasirate. Zatim u ispasiranu bananu, dodajte dve supene kašike ricinusovog ulja. Sve zajedno pomešajte i nanesite na kosu, masirajući teme glave. Kad nanosite ovu masku najvažnije je da pokrijete celo teme, a ne ostatak kose. Nakon što maska odstoji barem pola sata, kosu operite normalno, šamponom. Trebalo bi da stavljate ovu masku jednom nedeljno, dva meseca, i onda ćete primetiti promenu – kosa će prestati da vam opada, a počeće brže da raste.

Saveti:

– najbolje je da kosu podvežete plastičnom kapom za kupanje, ili običnom kesom.

– da biste najbolje naneli masku ravnomerno na kosu, koristite češalj. Vodite računa da vam se delovi banane ne zaglave u kosi dok je perete, banana je ipak lepljivo voće!