You are here: Home » Blog » Maska za kosu od jaja i maslinovog ulja, limuna, jogurta ili meda

Maska za kosu od jaja i maslinovog ulja, limuna, jogurta ili meda

Osim u kuhinji, jaja se sve više koriste i u kozmetici. Preparati na bazi jaja obnavljaju ispucale i suve vrhove i vraćaju beživotnoj kosi sjaj. Takođe, jačaju dlaku i utiču na brži rast kose.

Poznato je da jaja sadrže veliku količinu proteina i vitamina, od kojih je posebno značajan vitamin D koji pomaže da kosa brže raste.

maska za kosu od jaja i meda

Priprema maske

Maske za kosu od jaja se pripremaju veoma jednostavno i brzo.Postoje različiti načini pripreme, u zavisnosti od toga koji efekat želite da postignete.

  • Za hranjenje i regeneraciju svih tipova kose pomešajte 1 žumance, 4 supene kašike meda i jednu kašičicu limunovog soka. Još jedna od maski koja može pomoći u ovom slučaju je mešavina 1 žumanca, 1 supene kašike bademovog ulja i 2 supene kašike soka od limuna.
  • Za regeneraciju beživotne kose bez sjaja pomešajte 1 žumance i maslinovo ulje.
  • Za oporavak ispucale oštećene kose pomešajte 2 žumanca i 1 pasirani avokado.
  • Ukoliko imate masnu kosu pomešajte 1 žumance, 10 g propolisa, 60 g jogurta i 12 g meda.
  • Ako je vaša kosa previše suva pomešajte 1 celo jaje, 1 supenu kašiku meda i 2 supene kašike maslinovog ulja. Takođe, za oporavak suve kose možete koristiti i sledeću masku: pomešajte 3 žumanca, 3 supene kašike ruma i malo maslinovog ulja.
  • Za jačanje kose pomešajte šampon koji inače koristite sa 1 jajetom i time operite kosu.
  • Da biste vašoj kosi dali sjaj (za sve tipove kose) pomešajte 2 cela jajeta, 1 šoljicu vode i sok od pola limuna.
  • Da biste dali plavoj kosi sjaj pomešajte 2 belanca, a da biste dali sjaj smeđoj kosi pomešajte 2 žumanca i držite na kosi 5 minuta, a zatim isperite toplom vodom.
  • Ukoliko želite da posvetlite vašu kosu pomešajte 1 belance i sok od 1 limuna, nanesite na kosu i pustite da se osuši. 

Način upotrebe

Maska za kosu od jaja se nanosi na vlažnu i čistu kosu. Da bi maska delovala, stavite na glavu plastičnu kapu za tuširanje ili najlonsku kesu i umotajte glavu peškirom. Držite masku od 15 do 20 minuta, a zatim isperite kosu toplom vodom, a možete koristiti i neki blagi šampon.

Nekada može doći do toga da se kosa stvrdne zbog proteina koji se nalaze u jajetu, pa možete koristiti regenerator da biste je dodatno omekšali. Ovaj proteinski tretman za kosu je dovoljno koristiti jednom u mesec dana.