You are here: Home » Blog » Maska za kosu od kvasca i meda – recept i iskustva

Maska za kosu od kvasca i meda – recept i iskustva

Osim što se koristi u kuhinji, kvasac se već dugo upotrebljava za negu kose, kože i noktiju. Takođe, kvasac blagotvorno deluje na celokupno zdravlje.

Maska za kosu od kvasca je jednostavna, ali veoma efikasna maska koja može da učini čuda za vašu kosu. Zahvaljujući vitaminu B8 koji se u velikim količinama nalazi u kvascu, ova maska omogućava brži rast kose i bori se protiv gubitka kose. Ona će takođe obnoviti i ojačati strukturu oštećene kose, zaštitiće je od pucanja i opadanja. Maska od kvasca odgovara svakom tipu kose. Pre svega se preporučuje osobama koje pate od seboreje ili peruti. Osim toga, maska sa kvascem čini kosu mekom i sjajnom.

Maska za kosu od kvasca i meda recept i iskustva

Priprema maske:

Postoji više načina na koje možete pripremiti masku za kosu od kvasca. Mi ćemo vam u nastavku predložiti dve maske koje se najčešće koriste i koje daju veoma dobre rezultate.

  • Pomešajte 1 kašičicu meda ili šećera sa 1 supenom kašikom toplog mleka, a zatim dodajte 20 g kvasca. Odložite ovu smesu na toplo mesto i pustite da odstoji 15-20 minuta dok ne naraste. Dodajte 1 žumance i promešajte sve dobro, a zatim nanesite smesu na vlažnu čistu kosu. Umotajte kosu kesom, a potom peškirom. Potrebno je da se stavi peškir jer je kod ove maske potrebna određena temperatura da bi se razvile gljivice kvasca. Tada se povećava i koncentracija vitamina, minerala i proteina. Držite ovu masku na glavi najmanje sat vremena, a zatim isperite kosu vodom i sa vrlo malo balzama. Za vreme držanja maske na glavi osetićete specifičan miris koji će nestati posle pranja kada se maska osuši.
  • Druga maska je jednostavnija, ali podjednako efikasna. Naspite u posudu pola kesice kvasca i 2-3 supene kašike tople vode. Neka stoji 30 minuta, a zatim promešajte i nanesite na kosu. Pustite da stoji na kosi oko 30 minuta, a zatim isperite.

Osnovni sastojak ove maske je, svakako, kvasac. Međutim, vi možete dodavati i druge sastojke, kao što su jogurt, sok aloe vere, maslinovo ili ricinusovo ulje.

Način upotrebe:

Ako ovu masku želite da koristite u preventivne svrhe, onda je dovoljno da je koristite jednom nedeljno, 10 do 15 nedelja. Ako je, pak, potrebno da lečite već oštećenu kosu, onda ovu masku treba koristiti 2 puta nedeljno, u periodu od 6-8 nedelja. Ukoliko želite, ovaj postupak možete ponoviti za 3 meseca. Ako koristite masku za kosu od kvasca postići ćete dugoročne rezultate, ali važno je da se pridržavate saveta.