You are here: Home » Blog » Menopauza kod žena – simptomi, ublažavanje tegoba i lečenje

Menopauza kod žena – simptomi, ublažavanje tegoba i lečenje

Menopauza ili tzv. klimaks je trajni prestanak menstruacije što podrazumeva 12 meseci izostanka mesečnog ciklusa. Jajnici tada gube svoju funkciju i to je prirodni fiziološki proces starenja i prestanka reproduktivnog perioda kod žena.

Menopauzu karakterišu nesanica, depresija, naglo znojenje poznato kao vrući talasi ili valunzi, preskakanje srca itd., a mnoge od ovih simptoma žene ne prepoznaju na vreme. Tokom menopauze, žena se menja i fizički. Postoji rizici od bolesti kao što su osteoropoza ili bolesti srca i krvnih sudova, pa je bitno voditi računa o zdravstvenom stanju i ići na redovne kontrole.

Menopauza najčešće nastupa od 48. do 52. godine života iako u poslednjih nekoliko godina sve više pogađa žene i pre 42. godine. Ipak, nisu kod svih žena tegobe iste., Kod nekih se valunzi u menopauzi uopšte ne javljaju, a i druge tegobe mogu da izostanu ili mogu biti slabije izražene.

Najveća zabluda je da se u menopauzi ishranom može nadomestiti estrogen s obzirom na to određene biljke sadrže fitoestrogene koje crevna flora pretvara u oblike slične estrogenu. Ipak, za očuvanje zdravlja i ublažvanje tegoba u periodu klimaksa ishrana bi trebalo da se zasniva na namirnicama od celog zrna, zatim na voću i povrću u što većim količinama, mesu bez masnoće, mlečnim proizvodima i malim količinama nerafinisanog ulja, a preporuka je da se jede barena ili grilovana hrana. Treba izbegavati jako začinjenu hranu kao i alkohol i kofein koji izazivaju znojenje i talase vrućine.

Menopauza kod žena - simptomi, ublažavanje tegoba i lečenje

Dva pouzdana načina za utvrđivanje nastanka menopauze su :  testiranje nivoa hormona na stimulaciju folikula koji znatno raste kada jajnici prestanu da obavljaju svoju funkciju. Drugi metod je uzimanje vaginalnog brisa. Testiranjem se utvrđuje količina folikulo stimulirajućeg hormona (FSH) koji luči štitna žlezda. Nivo FSH privremeno raste svakog meseca, kako bi se jajnici stimulisali na proizvodnju jajnih ćelija. Kada žena uđe u menopauzu i jajnici prestanu da rade, nivo FSH se takođe znatno povećava i ostaje trajno povišen nakon tri do pet godina od pojave poslednje menstruacije.

Simptomi menopauze

Izostanak menstruacije

Hormonske promene utiču na rad jajnika i to može uticati da menstruacija izostane i po nekoliko meseci što su prvi očigledni znaci menopauze.

Valunzi

Talasi vrućine i preznojavanja tokom dana i noći su jedan su od najprepoznatljivijih simptoma. Simptomi se mogu ublažiti ako temperatura u prostoriji nije viša od 19 stepeni.

Valunzi su uglavnom praćeni migrenom, glavoboljom, nesanicom, promenama na koži, zaboravnošću i opadanjem koncentracije. Mogu nastati i problemi sa varenjem i bešikom.

Promene raspoloženja i asocijalno ponašanje

Menopauza izaziva razdražljivost, nervozu, a ponekad i anksioznost. Promene u ponašanju su česti znaci da je nastupila menopauza. Ekstrovertne osobe mogu postati asocijalne i otuđiti se i od najbližih.

Vaginalna suvoća

Hormonske promene smanjuju količinu tečnosti koju vagina luči što utiče na vlažnost i elastičnost vagine. Neke žene imaju izražen neugodan osećaj, dok druge primećuju ove simptome samo u toku odnosa.

Za suvoću vaginalne sluzokože neophodno je uzimati preparate koji vraćaju prirodnu kiselost, a kod težih slučajeva lekar može da preporuči korišćenje krema koje sadrže estrogen.  Treba izbegavati antibiotike, jer oni znatno oštećuju normalnu floru.

Iako  je u menopauzi pored vaginalne suvoće i libido smanjen uživanje u seksu ne mora da izostane. U apotekama se mogu kupiti  razni lubrikanti i preparati na biljnoj bazi koji nisu štetni za zdravlje.

Suvoća kože

Smanjen nivo estrogena učiniće da koža bude suvlja nego inače pa je preporučljivo da koristite hidratantnije kreme koje po mogućstvu sadrže i ulja. Takođe, neophodno je unositi dosta tečnosti kao što su obična i mineralna voda, čajevi, a treba izbegavati gazirana pića i voćne sokove sa šećerom.

Loša kosa
Još jedan od karakterističnih simptoma u menopuzi je i gubitak kose. Kosa može da postane suva, tanka i lomljiva pa je najbolje koristiti blage šampone i izbegavati hemijske preparate koji vlasi čine slabim.

Urinarne infekcije

Žene su generalno sklonije urinarnim infekcijama nego muškarci, ali u periodu menopauze one postaju mnogo učestalije i intezivnije.

Povišen holesterol

Estrogen je zadužen za regulisanje dobrog i lošeg  holesterola. Ako se tokom menopauze količina estrogena smanji može se dogoditi da vam nivo lošeg (LDL) holesterola naglo skoči dok se nivo dobrog holesterola može smanjiti.

Višak kilograma

Nivo estrogena u menopauzi takođe može uticati i na stvaranje viška kilograma. S obziorm na to da ga ima manje u organizmu nego uobičajeno telo sakuplja masnoću i kilogrami se brzo gomilaju, čak i ako redovno vežbate i vodite računa o ishrani. Potrebno je vreme da se organizam privikne na način ishrane.

Preskakanje i ubrzan rad srca – Palpitacije

Preskakanje srca je karakterističan znak ulaska u menopauzu. Ukoliko preskakanja traju i po nekoliko minuta ili imate osećaj da gubite dah i da ćete pasti u nesvest neophodno je da posetite lekara i uradite ispitivanja, jer postoji rizik od srčanih oboljenja.

Lečenje i ublažavanje tegoba u menopauzi biljnim preparatima

Protiv bolova u mišićima i zglobovima u ranoj menopauzi

Napuniti staklenu flašu cvetovima arnike i preliti četrdesetoprocentnim alkoholom. Ostaviti mesec
dana da stoji na osunčanom mestu, a zatim procediti i sipati u bočice. Prilikom pravljenja obloge tinkturu malo razblažiti u void i ne koristiti je prečesto. Đumbir, bosiljak i kantarion takođe su efikasni za suzbijanje bolova u mišićima i zglobovima.

Čaj od žalfije protiv valunga

Žalfija sadrži tanine koji smanjuju lučenje telesnih tečnosti pa je zato odlična protiv valunga u menopauzi.

Čaj od žalfije deluje trenutno, a pije se tri puta dnevno. Priprema: Četiri velike kašike sušenog lišćša žalfije preliti sa 2 dl ključale vode i ostaviti da odstoji četiri sata. Procediti i zasladiti sa medom ili dodati malo limunovog soka. Piti hladan ili zagrejati po ukusu. 

Čaj protiv nesanice

Promešati 50 g jagorčevine, 25 g lavande i 10 g kanatariona. Preliti sa pola litra prokuvane vode i ostaviti da odstoji desetak minuta. Procediti, zasladiti medom i piti po jednu šolju svako veče.

Tinktura od macine trave protiv depresije

Maca uspostavlja hormonsku ravnotežu i predstavlja zamenu za hormonsku terapiju. Takođe, povećava libido i ublažava i druge tegobe u menopauzi kao što su bezvoljnost i depresija. Uzima se u vidu čaja ili tinkture.

Priprema tinkture: U 1 l četrdesetprocentnog alkohola dodati 50 g usitnjenog korena macine trave i ostaviti da odstoji deset dana na suvom mestu, a zatim procediti. Uzimati jednom dnevno po 50 kapi na kocki šećera najduže tri meseca ako je u pitanju rana menopauza. Tinkturu čuvati na hladnom i mračnom mestu u dobro zatvorenoj staklenoj flaši.

Ulje žutog noćurka

Ulje žutog noćurka sadrži gama linolensku kiselinu koja reguliše nivo hormona u menopauzi. Ulje se pije prema uputstvu proizvođača.

Poljska preslica

Poljska preslica je bogata glikozidima i održava hormonsku ravnotežu, a takođe poboljšava rad srca i sprečava osteoporozu. Čaj od poljske preslice obnavlja kosti i ubrzava zarastanje preloma, a takođe pomaže i u lečenju urinarnih infekcija i kamena u bubregu.

Kopriva

Kopriva je dobra za regulaciju hormona i bogata je kalcijumom, magnezijumom i hlorofilom koji su neophodni sastojci u ishrani za žene u menopauzi. Koprivu možete koristiti kao salatu ili praviti od nje sok ili čaj. Čaj treba piti dva puta na dan kako bi rezultati bili vidljivi.

Bela imela

Bela imela ima široku primenu u suzbijanju tegoba menopauze. Pored hormona ona normalizuje i cirkulaciju i krvni pritisak, a takođe je dobra protiv  glavobolje, nesanice i umora. Pošto ima jako dejstvo preporučuje se da se u specijalizovanim radnjama kupi eliksir bele imele i da se uzima prema uputstvu, jer nepropisana doza može prouzrokovati kontraefekte.

Indijski ginseng

Indijski ginseng ili žen-šen je biljka poznata i kao eliksir mladosti. Poznat je i po tome što otklanja psihičku napetost  i poboljšava koncentraciju. Sadrži fitoestrogene slične ljudskom estrogenu pa se zbog toga praktikuje u ublažavanju simptoma menopauze kao što su nesanica, umor, manjak energije i problemi sa pamćenjem. Čaj od žen-šena može se nabaviti u apotekama i radnjama zdrave hrane.