You are here: Home » Blog » Najbolje prirodne kreme za strije – recepti

Najbolje prirodne kreme za strije – recepti

Strije su neretki problem žena, ali i kod muškaraca. One nastaju u različitim godinama života, počevši još od puberteta. Nastaju kada osoba naglo izraste, naglo se ugoji, u trudnoći ili usled naglog mršavljenja.

Strije su zapravo pukotine na koži i mogu biti ljubičaste, crvenkaste, rozikaste ili u boji same kože. Javljaju se na butinama, na zadnjici, na grudima (prilikom rasta grudi ili nakon dojenja), nogama i rukama uopšte, na leđima, na stomaku (u trudnoći najčešće, jer tada hormon glukokortid doprinosi njihovom stvaranju). Strije nisu zdravstveni, već estetski problem.

Najbolje prirodne kreme za strije - recepti

Strije u trudnoći, uklanjanje

Čak oko 7% trudnica (iako je ovo zvanični procenat, smatra se da je procenat ipak dosta veći) sigurno dobije strije, jer se koža naglo rastegne i stanji. Da se to ne bi desilo, sveže trudnice treba odmah da počnu sa mogućim preventivnim tretmanima. Tretmani obuhvataju različite vrste biljnih melema ili gelova, koji hidtatacijom smanjuju mogućnosti da strije uopšte nastanu. Važna je i ishrana, kako bi trudnica održala normalnu težinu.

Za samu elastičnost kože odgovorni sz vitamini E, C i B6. Potrebno je mazati određene kreme. No, ako ipak dođe do pojave strija, imajte na umu da se takve strije povlače, kod nekih brže, a kod nekih sporije. I za to postoje kreme koje ubrzavaju taj proces. Sve kreme koje se bore sa strijama su na bazi maslonovog ulja, ulja vitamina E, kantarionovog ulja, čičkovog ulja, bademovog ulja, ulja lavande, aloje vere, nevena, kokosovog ulja i još nekih sastojaka. Mnogi gelovi, kreme i melemi se mogu kupiti u apotekama, ali mazalice za ovu namenu možete očas posla napraviti i u kućnim uslovima.Treba da znate da kućno pravljene mazalice nisu ništa lošije od onih kupovnih, jer je sastav svih preparata za borbu sa strijama gotovo isti.

Homemade krema protiv strija. Za pripremu ove kreme potrebno je da pripremite: ½ šolje maslinovog ulja (ili, još bolje, ulja vitamina E, a ukoliko ipak stavljate maslinovo ulje, dodajte mu 4 kapsule vitamina E), ¼ šolje gela od aloje, 2 kapsule vitamina A i neko eterično ulje (nekoliko kapi) koje ima lep miris, a istovremeno pogoduje koži (recimo, lavanda). Izmešajte sastojke, prespite ih u tamnu bočicu i sve zajedno čuvajte na mračnom i hladnom mestu. Kremicu nanosite nekoliko puta dnevno na područje koje želite da tretirate.

Limunov sok. Masaža lumunovim sokom, kružnim pokretima, doprinosi smanjenju izgleda za dobijanje strija, ali i pokretanju gubljenja strija. Nakon utrljavanja limunovog soka, kožu obavezno isperite.

Kokosovo ulje/ maslinovo/ ricinusovo/ kantarionovo. Sva navedena ulja podstiču proizvodnju kolagena, i potrebno je umasiravati ih u kožu. Možete napraviti kremu sa uljem i ši puterom (karitejevim maslacem), tako što izmešate dva sastojka i tom smesom masirate kožu dva puta dnevno. Budite uporni u terapiji, jer se samo tako možete izboriti sa strijama.

Belance.  Belance sadrži vitamine i aminokiseline koje ubrzavaju oporavak kože.Ulupajte dva belanceta, pa ih utrljavajte u kožu. Kada se sasuše na koži, isperite ih nešto hladnijom vodom. Nakon toga koža nauljite nekim od ulja (maslinovim, kokosovim, čičkovim, ricinusovim).

Piling za borbu sa strijama. Da biste pripremili ovaj piling pripremite:  250 gr soli, 250 gr šećera, 100 ml kokosovog (ili maslinovog ili ricinusovog ili bilo kog drugog prirodnog, hladno ceđenog, ulja) . Nanosite piling prilikom tuširanja, utrljavati ga u problematične delove kože, pa isperite mlakom vodom. Budite uporni, jer se već nakon mesec dana primećuju pomaci i dejstvo ovog tretmana.

Krema od mumie (mumio krema). Za ovu kremu je potrebno je da pripremite tablete mumie (ruske tablete na bazi fosilizovanog sibirskog meda, voska i mleča koji se mumuficirao) i Palovićevu mast. Uz pomoć drvene ili plastične kašičice, pomešati tablete sa vodom, pa sve to zajedno pomešati sa bebi kremom. Celu smesu stavite u staklenu teglicu (sa plastičnim poklopcem) i držite teglicu na mračnom i hladnom mestu, najbolje u frižideru. Kremu upotrebljavajte maksimum 2 nedelje, a  nanosite je uveče, nakon kupanja. Nemojte ispirati kremu puna 4 sata, a ukoliko dođe do stvaranja tamnih tragova, njih možete ukloniti limunovim sokom ili sirćetom. Mumia deluje pozitivno na kožu jer je čini elastičnom, smanjuje boju i dubinu strija, a bogata je vitaminima i mineralima. Miumia je zdrav sastojak i nema apsolutno nikakve nuspojave. Mumiu možete koristiti i za masažu, tao što dve kapsle mumie rastopite u ulje koje ste odabrali, pa tako sastavljenim uljem masirajte predeo kože koji je pogođen strijama.

Pored ovih prirodnih tretmana, postoje i tretmani iz oblasti estetske hirurgije kao što je na primer abdominoplastika koja može biti sjajno rešenje za strije.