You are here: Home » Blog » Najbolje prirodne kreme za sunčanje

Najbolje prirodne kreme za sunčanje

Svi znamo da lekari savetuju da se u letnjim mesecima ne izlažemo suncu u periodu 11-17h jer tada je sunčevo zračenje najopasnije i može znatno da ošteti kožu.

Međutim, u bilo koje doba da se sunčate potrebno je da koristite odgovarajuću kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom. Pored mnoštva različitih krema koje možete kupiti, postoje i prirodni načini da se zaštitite od sunca. Naime, sami možete vrlo brzo i jednostavno napraviti svoju kremu za sunčanje, koja će biti isto tako delotvorna kao kupovne kreme.

U nastavku ćemo vam pokazati kako sami da napravite svoju kremu sa zaštitnim faktorom.

Najbolje prirodne kreme za sunčanje

Ono što je važno jeste da vodite računa da kupujete nerafinisana biljna ulja i maslace i da ih nabavljate samo od proverenih proizvođača. Ukoliko za pravljenje jedne kreme kombinujete više ulja, to znači da će preparat imati jače dejstvo i veći zaštitni faktor.

Takođe, imajte u vidu da se razređivanjem ulja smanjuje zaštitni faktor kreme. Cinkov oksid možete nabaviti u gotovo svakoj apoteci, ali budite pažljivi pri njegovoj upotrebi. Što više cinkovog oksida dodate, to će zaštitni faktor kreme biti veći. Cinkov oksid spada u netoksične minerale i čest je sastojak mnogih krema i losiona za sunčanje. Čest sastojak prirodnih krema za sunčanje su i eterična ulja koja daju aromu kremi. Sve ove kreme čije recepte ćemo vam predstaviti predivno mirišu i odlično se razmazuju.

Recept 1 (Krema sa pčelinjim voskom)

Sastojci:

½ šoljice maslinovog ili bademovog ulja

¼ šoljice kokosovog ulja

¼ šoljice pčelinjeg voska

2 kašike karite/shea maslaca

2 kašike cinkovog oksida

Eterično ulje po izboru ili ekstrakt vanile

Način pripreme:

Najpre pomešajte i otopite maslac, vosak i ulja, pa pustite da se smesa malo ohladi, a nakon toga dodajte cinkov oksid, ali vodite računa da ga ne udišete previše. Mešajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smesu. Na taj način dobićete kremu za sunčanje koju možete koristiti kao i svaku drugu kremu sa zaštitnim faktorom. Potrebno je samo da ovu prirodnu kremu iskoristite u periodu od 6 meseci.

Recept 2 (Krema sa gelom aloje vere)

Sastojci:

½ šoljice čistog gela aloja vere

20 kapi ulja semenki mrkve

5 kapi ulja lavande

5 kašika ulja pšeničnih klica

1 kašika ulja konoplje

Način pripreme:

Izmešajte sve navedene sastojke i pre upotrebe dobro promućkajte smesu.

Recept 3 (Krema sa vitaminom E)

Sastojci:

¼ šolje kokosovog ulja

3 kašike gela aloje vere ili 3 kašike maslinovog/bademovog ulja

2-4 kapsule E vitamina

5 kašika cinkovog oksida

Vosak

½ šolje zelenog čaja ili destilovane vode

Eterično ulje po želji

Način pripreme:

Na šporetu zagrejte ulja i gel od aloje vere sve dok se ne rastope. Zatim, stavite sve sastojke (osim cinkovog oksida) u blender i izmiksajte ih. Nakon toga, u dobijenu smesu umešajte i eterična ulja i cinkov oksid. Kremu koju ste dobili preručite u flašicu ili kutiju. Zaštitni faktor ove kreme je 20, a rok upotrebe je 3 meseca.

Recept 4 (Krema sa shea maslacem)

Sastojci:

20 g shea maslaca

10 g ulja čileanske maline

10 g ulja čileanskog lešnika

5 g svetlog susamovog ulja

6 g pčelinjeg voska

Način pripreme:

Sve sastojke pomešajte u posudi i mešajte na niskoj temperaturi na šporetu, kako bi se sastojci otopili. Nakon toga, preručite smesu u posudu koju ste namenili za kremu i pustite da se malo zgusne. Ovu kremu sa maslacem je potrebno čuvati u frižideru, a prilikom odlaska na plažu možete je nositi sa sobom. Osim što ima zaštitni faktor i štiti kožu, ovu kremu možete nanositi i na kosu jer je štiti od isušivanja i snabdeva je potrebnim hranljivim nutrijentima.

Pored ova tri recepta koja se najčešće koriste za pravljenje prirodnih krema za sunčanje, postoji još jedan jednostavan način da napravite svoje sredstvo sa zaštitnim faktorom 20. Potrebno je samo da uzmete neki prirodni losion ili mleko za telo koje ne sadrži nikakve citrusne sastojke i da u njega dodate 2 kašike cinkovog oksida. Promućkajte flašicu i vaša krema za sunčanje je gotova. Isto tako, ukoliko cinkov oksid dodate u prirodnu kremu za lice koju inače koristite, dobićete efikasnu kremu za sunčanje lica sa zaštitnim faktorom 20.

Iako su prirodne kreme za sunčanje veoma efikasne i sadrže zaštitni faktor, ipak se preporučuje da osobe koje imaju jako svetlu i osetljivu kožu ne koriste ove preparate dok ne dobiju bar malo boje.