You are here: Home » Blog » Namirnice bogate gvoždjem

Namirnice bogate gvoždjem

Gvožđe je mineral koji je neophodan za funkcionisanje organizma jer omogućava da se kiseonik putem krvi transportuje kroz čitav organizam. Na taj način svi organi dobijaju dovoljnu količinu kiseonika i mogu pravilno da funkcionišu. Međutim, kada gvožđa nema dovoljno u organizmu, dolazi do anemije, pada imuniteta i do pojave različitih oboljenja.

Gvožđe je potrebno svima podjednako, ali postoje situacije kada je potreba za gvožđem pojačana. To su periodi kada je došlo do obilnijeg krvarenja, kao što su operacija, povrede ili mesečni ciklusi kod žena.

Preporučuje se da odrasla osoba dnevno unosi 18 mg gvožđa. Ta količina se penje do 30 mg u slučaju kada je došlo do povećanog gubitka krvi, dok se kod žena u menopauzi količina potrebnog gvožđa smanjuje na 10 mg dnevno.

Namirnice bogate gvozdjem

Spisak namirnica koje su bogate gvožđem

Namirnice koje su bogate gvožđem mogu se podeliti u dve grupe, a to su namirnice koje sadrže gvožđe životinjskog porekla i namirnice koje sadrže gvožđe biljnog porekla. Gvožđe iz namirnica životinjskog porekla se mnogo bolje apsorbuje (15-20%) nego gvožđe iz namirnica biljnog porekla (2%).

Morski plodovi i riba. Najbolji izvor gvožđa su morski plodovi, poput školjki i rakova. Od riba najveće količine gvožđa obezbeđuju losos, sardine, sabljarka i tunjevina.

Meso koje ima najviše gvožđa je goveđe meso, a posle njega jagnjetina. Na trećem mestu je svinjsko, a tek na kraju belo živinsko meso.

Džigerica. Tamnije meso generalno sadrži veće količine gvožđa. Džigerica je jedna od namirnica najbogatijih gvožđem, svejedno da li je pileća, svinjska, juneća ili ćureća džigerica.

Žitarice. Žitarice kao što su pšenica, zob, smeđi pirinač i proso su najvažniji izvori gvožđa biljnog porekla. Doručak koji sadrži žitarice od celog zrna je dovoljan da zadovolji dnevne preporučene potrebe za gvožđem. Uz ovaj obrok idealno bi bilo da se pije sok od pomorandže jer on povećava apsorpciju gvožđa.

Mahunarke poput pasulja, sočiva ili graška su takođe namirnice biljnog porekla koje su bogate gvožđem.

Zeleno povrće. Od zelenog povrća najviše gvožđa sadrže spanać, blitva, kelj i zelje. Pošto se u procesu kuvanja koncentrišu hranljive materije u zelenom povrću, kuvani spanać sadrži 8 puta više gvožđa od sirovog spanaća.

Bundevino i susamovo seme. Samo 100 g ovog semena sadrži više od 80% količine gvožđa koja nam je potrebna svakoga dana.

Sušene začinske biljke. Ovde spadaju origano, biber, peršun, majčina dušica, menta, bosiljak i ruzmarin.

Kakao sadrži velike količine gvožđa, pa na samo 100 g sadrži duplo više gvožđa nego što je potrebno dnevno. Isti efekat imaju i proizvodi od kakaoa.

Voće. Voće samo po sebi ne sadrži velike količine gvožđa. Međutim, ono pomaže njegovu apsorpciju i zato je veoma korisno u ishrani. Voće koje povećava apsorpciju gvožđa je voće bogato vitaminom C, kao što su jagode, pomorandže, grejpfrut ili dinja. Najviše gvožđa sadrži suvo voće kao što su kajsije, šljive i grožđe. Dobar izvor gvožđa su i brazilski orah i bademi, kupinovo vino i borovnice.

Međutim, postoje i namirnice koje blokiraju apsorpciju gvožđa, a to su kafa, čaj i kola. Njih treba izbegavati u toku lečenja anemije.