You are here: Home » Biljni čajevi » Očajnica (macina trava) čaj – upotreba i priprema

Očajnica (macina trava) čaj – upotreba i priprema

Biljka očajnica, ili kako se još naziva i macina trava ili tetrljan, je zeljasta biljka čija su lekovita dejstva poznata još od davnina i korišćena su na prostoru starog Egipta.

Ova biljka, može da dostigne visinu od oko 60 cm, a karakteristična je po uspravnim i dlakavim stabljikama, na čijim vrhovima cvetaju beli i gusto zbijeni cvetovi bez peteljki. Listovi biljke su takođe pokriveni dlakama koje imaju srebrnasto beli odsjaj.

Ova biljka se bere u periodu cvetanja i suši kako bi se od nje pripremio lekoviti čaj.

Kako se priprema čaj od očajnice odnosno macine trave ili tetrljana?

Čaj se priprema tako što se biljka u pomenutom periodu, dakle dok je cvetanju obere i to bez korena. Zatim, nakon branja ona se suši u hladu. Kada se osuši, sitno se isecka i čuva u kartonskoj ambalaži ili papirnoj kesi do trenutka pripreme za konzumiranje.

Kako bi čaj bio spreman da se konzumira, potrebno je da se jedna ravna supena kašika čaja, prelije sa 2 dl ključale vode i da se ostavi da odstoji oko 10 minuta.
Nakon toga, čaj se može popiti.

Kada je korisno piti ovaj čaj?

Čaj od očajnice, najčešću i najdužu primenu našao je kod lečenja ženskih bolesti i neplodnosti. Baš otuda potiče i naziv biljke “očajnica”. Još u davno vreme, pile su ga žene koje su imale problem sa nemogućnošću ostajanja u drugom stanju. Iskustva velikog broja žena, još iz pomenutog davnog vremena, potvrdila su da je čaj delotvoran i od tada čaj je zadržao svoju primenu sve do danas, kada ga žene i dalje koriste kako bi lakše i brže ostale u drugom stanju.

U tom slučaju, potrebno je da se ovaj čaj pije po 3 puta dnevno, svaki dan sve dok žena ne ostane u drugom stanju.

caj od valerijane

Osim problema neplodnosti, čaj od očajnice leči i druge zdravstvene probleme i tegobe kao što su:

– Menstrualni bolovi,

– Neredovan menstrualni ciklus,

– Grip i prehlada, posebno ako su praćeni drhtavicom i groznicom.

– Plućne bolesti. Kada je reč o delovanju ovog čaja na plućne bolesti, ono se odlično pokazalo kako kod bronhitisa, hroničnog kašlja i upale pluća, tako i kod tuberkuloze u početnom stadijumu.

– Pojačan nivo želudačne kiseline,

– Žutica,

– Problemi sa nervima. Kod ove vrste problema, čaj od očajnice deluje tako što opušta i umiruje nervni sistem. Iz tog razloga, čaj je dobar i kod prisustva izloženosti pojačanom stresu i kod prisustva nesanice.