You are here: Home » Blog » Pantenol krema za lice – upotreba i iskustva

Pantenol krema za lice – upotreba i iskustva

Kreme na bazi deksapantenola, sastojka koja se u ljudskom organizmu transformiše u korisnu pantotensku kiselinu, odnosno vitamin B5, izuzetno su prijatne za negu kože i često se preporučuju kao fin i blag preparat za posebnu negu osetljive kože lica. Osim kreme, na tržištu postoje različiti pantenol preparati, od kojih je pantenol mast posebno pogodna za tretman jako suve kože.

Većina poznatih farmaceutskih kompanija ima u svojoj ponudi preparate bazirane na ovom sastojku, tako da je pred nama veliki izbor proizvoda na bazi deksapantenola, obogaćenih drugim korisnim sastojcima za našu kožu, poput aloe vera, ekstrakta raznih lekovitih i negujućih biljaka kao što je neven, zatim krema sa dodatkom vitamina E, koenzima Q10 i drugih lekovitih elemenata.

Pantenol krema za lice – upotreba i iskustva

Zašto je pantotenska kiselina dobra za kožu?

Glavna komponenta preparata na bazi pantenola korene svog naziva nalazi u grčkoj reči pantothen, koja znači “odasvud”, budući da se ovaj koristan sastojak nalazi manje ili više prisutan u svakoj namirnici. Ona pripada porodici vitamina B i zapravo je vitamin B5. Njen aktivan oblik je koenzim A, koji je nezaobilazan u metaboličkom procesu ugljenih hidrata, masti i belančevina, a neophodan je i u procesu detoksikacije otpadnih proizvoda matebolizma.

Pantotenska kiselina ima veoma korisna dejstva. Ona deluje antioksidativno, radioprotektivno, antiinflamatorno, antivirusno i takođe efikasno podstiče brže zarastanje rana. Kada je reč o dejstvu koje ima na ljudsku kožu, pokazalo se da se kod zdrave kože deluje tako što održava njenu prirodnu i pravilnu funkciju, a oštećenu kožu leči i neguje, stimulišući regerenativne procese. Neke studije su pokazale da pantotenska kiselina deluje na regulaciju nekih genetskih procesa.

Pantotenska kiselina je sastavni deo gelova i krema za negu kože. Najčešće je koristimo u poznatim pantenol kremama za posebnu negu oštećene kože. Primenjuje se kod povreda kože, poput ogrebotina, blažih opekotina, iritacije nakon prekomernog izlaganja suncu i drugih tegoba. Koristi se i protiv crvenila, svraba, peckanja i različitih alergijskih reakcija na koži. Pantenol kreme su efikasne i za negu osetljive kože i njenu regeneraciju, za suve i ispucale usne, suvu i grubu kožu ruku, te za negu nakon depilacije i brijanja.

Vitamin B5, odnosno pantotenska kiselina igra važnu ulogu u najvažnijim biološkim procesima ljudskog organizma, zbog čega je neizostavan sastojak brojnih kozmetičkih i medicinskih preparata.

Upotreba pantenol kreme

Pantenol krema ima veoma široku primenu kod različitih stanja osetljive i oštećene kože. Ona uspostavlja optimalnu prirodnu vlažnost zdrave kože, održava njenu mekoću i elastičnost, dok povređenu kožu regeneriše i leči. Pantenol krema je namenjena za:

  • Lečenje povreda kože, ogrebotine i brže zarastanje rana
  • Lečenje blažih opekotina i opekotina od prekomernog sunčanja
  • Tretman ožiljaka i strija
  • Ublažavanje alergijskih simptoma na koži
  • Ublažavanje crvenila, svraba i peckanja
  • Za negu bradavica kod dojilja
  • Za negu kože usana i ruku
  • Za negu kože nakon depilacije i brijanja
  • Za negu kože oštećene lošom perifernom cirkulacijom

Kako se upotrebljava pantenol krema? Ove kreme se koriste tako što se nanose na oštećenu kožu oko dva do tri puta u toku dana, u tankom sloju i uz blago utrljavanje. Za dojilje se preporučuje mazanje bradavica nakon svakog dojenja. Pantenol krema je namenjena isključivo za spoljnu upotrebu.

Upotreba pantenol kreme za lice

Kreme koje sadrže pantotensku kiselinu su izuzetno pogodne za negu kože lica, zbog svog hranlljivog sojstva i blagog dejstva. Često se preporučuju u nezi problematične kože sklone bubuljicama, pošto njihovo antiupalno dejstvo efikasno deluje na ove probleme, a pritom nemaju agresivni efekat na kožu.

Osim toga, blaga formula pantenol krema ne zamašćuje kožu dodatno, a nema ni neželjeni efekat zatezanja i isušivanja, pa je pogodna za negu svih tipova kože. Mogu je koristiti osobe svih starosnih grupa, u svakodnevnoj nezi kože lica.

Efikasnost i kontraindikacije

Pantenol krema se pokazala efikasnom u tretmanu svih pomenutih tegoba. Ona je blaga i ne deluje agresivno na kožu, a njena mnogobrojna lekovita svojstva su posebno pogodna za veoma osetljivu i suvu kožu. Razne varijante pantenol kreme, obogaćene drugim sastojcima, takođe su delotvorne i efikasne.

Što se tiče kontraindikacija i neželjenih dejstava ovih preparata, osobe koje su alergične na bilo koji sastojak kreme ne bi trebalo da je koriste. Bilo kakva vrsta pojave neželjenih reakcija na koži nakon tretmana pantenol proizvodima je zanemarljiva i izrazito retka.