You are here: Home » Blog » Permethrin krema

Permethrin krema

Permetrin krema je preparat koji koristi za lečenje zaraze šugom, kožnog oboljenja koje se uglavnom eliminiše upotrebom lekova. Ova krema sadrži hemikalije koje suzbijaju i uništavaju grinje šuge i njihova jajašca. Smatra se bezbednim za upotrebu kod dece i odraslih, u svim uzrastima. Ne izaziva nuspojave ni kod trudnica ili žena koje su se tek porodlie, što je jedna od njenih značajnih prednosti u odnosu na druge lekove.

Permethrin krema

Šuga je parazitno kožno oboljenje koje izaziva grinja Sarcoptes scabiei, ljudski parazit koji se nastanjuje u izrovanim tunelima u spoljnim slojevima kože. Glavni simptom zaraze je izuzetno jak svrab, čiji intenzitet je najsnažniji u toku noći. Svrab je praćen neizdrživom potrebom za češanjem, usled kojeg se javlja crveni osip na mestima oštećene kože.

Permetrin krema je prvi izbor u lečenju šuge. U pitanju krema koja u svom sastavu sadrži 5% leka permetrin. Ova krema je zamenila standardnu i delotvornu terapiju lečenja svraba, 1% gama benzen heksahlorida, nakon što su kliničke studije pokazale da je permetrin i delotvorniji i manje toksičan. Medicinska istraživanja su pokazala da prvobitni lek može da bude toksičan i ne preporučuje se kod male dece, novorođenčadi, trudnica i dojilja.

Dejstvo Permetrin kreme

Krema se obično primenjuje samo jednom, po preporuci lekara. Nanosi se na celo telo, na čistu, suvu kožu, a ne treba je nanositi na jako iziritiranu kožu, otvorene povrede i posekotine. Kada se nanese, krema se ostavlja da deluje između šest i četrnaest sati, bez pranja ili skidanja. Prilikom nanošenja treba izbegavati predeo oko usta, očiju, nosa i genitalija. Tretman se može ponoviti, ukoliko nedelju dana nakon prve upotrebe još uvek ima znakova oboljenja.

Permetrin nema kontraindikacije sa drugim lekovima, ali je uvek važno obavestiti lekara ukoliko pacijent koristi još neku terapiju. Ukoliko se pojave osip, bolovi, peckanje, oticanje ili bilo kakvi slični simptomi, obavezno je konsultovati lekara. Ovaj lek ne bi trebalo da upotrebljavaju osobe alergične na glavni sastojak kreme, permetrin, kao i na pomoćne supstance, koje se nalaze u njenom sastavu.