You are here: Home » Biljni čajevi » Piskavica čaj – prednosti i priprema

Piskavica čaj – prednosti i priprema

Čaj od piskavice je savršen za vašu kolekciju čajeva od lekovitog bilja.

Teško je poverovati da je napitak koji toliko potseća na javorov sirup zapravo pravo rešenje za vaše probleme sa nivoom šećera u krvi, ali stvarno jeste tako. Pročitajte ovaj tekst i uverite se i sami u to.

Ova biljka vam može pomoći u odbrani od velikog broja bolesti i zdravstvenih tegoba, a takođe je odličan izvor hranljivih materija onda kada su vam one najpotrebnije.

Šta je piskavica?

Piskavica je naš naziv za biljku čiji je naučni naziv trigonella foenum-graecum, što u prevodu sa latinskog znači grčko seno. Tako je nazvana pošto se u staro vreme uglavnom koristila za ishranu stoke.

Možda se već za nju čuli za nju, samo u obliku od nekog od njenih drugih naziva, među kojima su: ptičje stopalo, jarčev rog, trigonela…

Ova biljka prvenstveno potiče iz oblasti oko Mediterana, Severne Afrike i Indije, a potom se proširila ostatkom sveta. Ipak, Indija je i dalje njen najveći proizvođač.

Ova biljka dostiže visinu do 60 cm, ima visoku stabljiku i svetlo zelene listove. U leto se javlja bledo žuti cvet, a iz njega se iznedri mahuna puna semena.

I seme i listovi imaju dugu istoriju korišćenja u kulinarstvu i medicini.

Sitno seme je braonkasto žute boje i u prodaji se može naći isušeno ili u vidu praha. Ima prodoran i istančan miris koji će vas potsetiti na kari ili gulaš.

Biljka piskavica

Istorija piskavice

Još u vreme stare Grčke, Rima i Egipta, piskavica je bila cenjena biljka. Korišćena je kao začin u mnogim jelima, ali je takođe korišćena i u lečenju mnogih bolesti i zdravstvenih tegoba, među kojima su i problemi sa varenjem.

Idući ka istoku dolazimo do Indije, gde je ova biljka takođe bila korišćena kao začin, prvenstveno u kariju. U tradicionalnoj indijskoj medicini Ayurveda, ova biljka je smatrana za sredstvo podmlađivanja, afrodizijak i sveobuhvatan lek.

Idući dalje na istok dolazimo do Kine, gde se ova biljka koristila u lečenju mnogih bolesti, među kojima su i razni problemi sa bubrezima i jetrom, kao i hormonski poremećaji i kod žena i kod muškaraca.

Čak i danas u mnogim mestima širom sveta ova biljka uživa reputaciju odličnog začina. Od semena u salatama, do praha u supama, čorbama i drugim jelima, ljudi u ovoj biljci i njenoj jedinstvenoj aromi uživaju u raznim oblicima i u raznim prilikama. Čak se koristi i kao zamena za javorov sirup u spravljanju slatkiša.

Što se tiče pogodnosti za zdravlje, čitajte dalje i saznajte šta sve čaj od piskavice može učiniti za vas.

Pogodnosti čaja od piskavice:

Seme piskavice odličan je izvor proteina, askorbinske kiseline, niacina i esencijalnih ulja.

Ukoliko konzumirate ovaj čaj, unosićete vitamine A, vitamine B-kompleksa, C i D, kao i neke druge važne materije među kojima su kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, selenijum, natrijum, cink, razni alkaloidi…

Čaj od piskavice donosi mnoge zdravstvene pogodnosti. Hajde da saznamo koje.

Povećava proizvodnju majčinskog mleka

Ovo je glavna pogodnost ovog čaja: pomaže novopečenim majkama i olakšava im dojenje.

Piskavica stimuliše proizvodnju hormona koji utiču na proizvodnju majčinskog mleka, a budući da je ujedno i bogato raznim zdravim materijama, ujedno pruža i hranljive materije kako majci, tako i detetu.

Nažalost, promena se ne dešava istom brzinom kod svakoga. Neke žene će osetiti vidnu promenu već nakon 24-72 sata od uzimanja čaja, dok kod nekih to može doći tek nakon sve nedelje.

piskavica zdravi napitak

Da li ovo podrazumeva uvećanje obima grudi?

Piskavica svakako ima reputaciju sastojka koji uvećava obim grudi. Ovo je možda zbog toga što konzumiranje ovog čaja u dužem vremenskom periodu dovodi do veće proizvodnje estrogena, što može dovesti do povećanja obima grudi i većeg stepena vezivanja vode, čime grudi dobijaju na veličini i punoći.

Hormonska stabilnost

Ovo je odličan čaj za stabilizaciju hormonskih funkcija, kako kod žena, tako i kod muškaraca. Pomaže u otklanjanju problema vezanim za rad hormona koji se mogu pojaviti u određenom periodu života.

Kod žena, ovaj čaj izazvaće povećanu proizvodnju estrogena, što će zauzvrat ojačati libido. Ublažava simptome menopauze, kao što su nagle promene raspoloženja. Smanjuje intenzitet simptoma vezanih za PMS.

Ovaj čaj može pomoći ženama koje imaju neregularan menstrualni ciklus. Stimulacijom uterusa ovaj čaj može izazvati bržu pojavu menstruacije. Budite pažljivi, ovo se takođe može odraziti kao povećana plodnost, pa se šanse da ostanete trudni mogu povećati.

Čaj od piskavice može pomoći i muškarcima i njihovom libidu. Stimuliše organe za razmnožavanje i povećava proizvodnju testosterona. Jedan od rezultata istrajnog ispijanja ovog čaja može biti i povećana potencija.

Regulator šećera

Čaj od piskavice može biti savršeno rešenje ukoliko pokušavate da snizite nivo šećera. Ako bolujete od dijabetesa tipa 2 ili ste u opasnosti od oboljevanja od istog, opskrbite se zalihama ovog čaja. Veruje se da stimuliše proizvodnju insulina.

Ovaj čaj smanjuje količinu šećera koju telo apsorbuje. Ako apsorbujete manje šećera, to znači da će vaše telo morati utoliko manje šećera da izbaci iz sistema.

Ukoliko se odlučite na ispijanje ovog čaja, možda ćete morati da se nosite sa nekim problemima kao što su česta potreba za mokrenjem, jaka žeđ, bol u nervima, infekcije kože… Svi oni su jasna indikacija da bolujete od viška šećera u krvi.

Ako ste žedni, popijte šolju ovog čaja.

Problemi sa varenjem

Ako često imate problema sa varenjem ili crevima, onda je možda baš ovaj čaj ono što vam treba.

Ima umirujuće dejstvo i stimuliše varenje, pa često ispijanje ovog čaja može doneti olakšanje od brojnih problema među kojima su čir na želucu i gasovi.

Čaj od piskavice istovremeno pruža i olakšanje od tegoba i zaštitu od istih tako što stvara zaštitni sloj preko zidova creva i želuca. Smiruje, pa čak i sprečava upalu i nastanak čira na želucu i crevima.

Zatvor i proliv su dovoljni uzroci da vam propadne čitav dan, ili dani, u zavisnosti od toga koliko je šteta velika. Sjajna stvar kod ovog čaja je to što ima povoljno dejstvo na oba ekstrema, pa ukoliko ga konzumirate imate manje šanse da sa njima morate da se nosite.

U slučaju zatvora, čaj od piskavice ima dejstvo kao laksativ, dok u slučaju proliva čisti telo od toksina koji ga uzrokuju. Dakle, ovo je čaj koji može da reguliše varenje.

caj od piskavice za varenje

Evo još dobrih vesti. Zdrav i neometan proces varenja povlači i bolju apsorpciju hranljivih materija i brže odstranjivanje masti i štetnih materija.

Ovo čaj od piskavice čini i prirodnim čajem za mršavljenje, ali je ipak na vama da li ćete se hraniti zdravo i voditi zdrav način života ukoliko stvarno želite da smršate.

Problemi sa srcem i krvnim sudovima

Budimo realni, ko od nas danas nije pod stresom? Posao, porodica, dnevna rutina, mnogo toga može vam doći glave, izazvati stres i opteretiti vaše srce. Pa, kako često ispijanje čaja od piskavice može u tome pomoći?

Glavna olakšica koju čaj od piskavice što se ovoga tiče pruža je smanjenje nivoa lošeg holesterola u krvi. Samo ovo je ogroman korak u pravom smeru i može sprečiti pojavu mnogih problema u radu kardiovaskularnog sistema, može čak sprečiti infarkt i šlog.

Osećate se slabo ili anemično? Ovaj čaj je prava stvar za vas. Sadrži pregršt gvožđa i jača srce, pomaže kod oboljenja kao što je anemija i kod oporavka od bolesti koje su vas ostavile sa manjkom energije.

Čaj od piskavice takođe pročišćava jetru, vitalni organ koji je zadužen za pročišćavanje krvi i balans hormona. Pomaže i u smanjenju visokog krvnog pritiska.

Ublažava simptome prehlade

Zaista iritantna stvar kod prehlade je to kako vas može onesposobiti kada njeni simptomi previše opterete respiratorni sistem. Tada je pravo vreme da sebe počastite šoljom čaja od piskavice.

Prvo, čaj od piskavice pomaže u oslobađanju od flegme, kašlja i bolova u grlu. Zatim, nateraće vas da se znojite i tako sniziti telesnu temperaturu. Čaj pijte uz limun i med koji će usput dodatno pomoći.

Osim što pomaže u lečenju bronhitisa, upale pluća i teškog kašlja, ovaj čaj može vam pomoći i tokom sezone alergija kada može smanjiti simptome alergije i problema sa sinusima.

Snaga i zdravlje tkiva

Da li ste znali da čaj od piskavice sadrži pregršt antioksidanata? Antioksidanti su od neizmerne važnosti pri sprečavanju oštećenja ćelija i održavanju zdravlja tkiva u ljudskom organizmu. Od čestog konzumiranja čaja od piskavice ojačaće vam kosti, a mišići će vam postati izraženiji i izdržljiviji.

Čaj od piskavice jako je hranljiv. Baš ti hranljivi sastojci su materijal od kog vaše telo gradi i jača imuni sistem, koji vam pomaže u odbrani od upala, bola i umora.

Problemi sa kožom

Ukoliko se koristi površinski, ovaj čaj može se pokazati kao odlično sredstvo za čišćenje kože. Pomaže kod posekotina, izgorele kože, ekscema, smanjuje bol i upalu, leči čireve i povrede. Čaj od piskavice pružiće vašoj koži osećaj preporođenosti. Leči akne, pomaže u borbi protiv celulita, a čak i pomaže obolelima od artritisa i reume. Zapamtite, ovaj čaj smanjuje nivo šećera u krvi, što je takođe put do zdravije kože.

Ostali problemi

Ispijanje ovog čaja takođe može dovesti do poboljšanja oralne higijene. Zadah je čest pokazatelj upale ili infekcije. Popijte šolju ovog čaja kad god osetite da imate zadah.

Ovo je čaj koji pomaže u pročišćavanju limfnog sistema, odstranjivanju toksina iz tela, uklanja štetne i pruža hranljive materije.

nezeljeni efekti piskavice

Neželjena dejstva čaja od piskavice

Iako čaj od piskavice ima širok dijapazon pogodnosti za zdravlje, morate biti svesni da takođe može imati i neka neželjena dejstva.

Ukoliko ga previše konzumirate, može dovesti do pojave mučnine, prekomernog znojenja, vrtoglavice i hipoglikemije (tako što snizi nivo šećera u krvi daleko više od željene količine). Previše čaja od piskavice može prouzrokovati i stomačne tegobe, proliv i nadimanje.

Može vam se desiti čak i da vam urin i znoj mirišu na javorov sirup.

Ne biste trebali da koristite ovaj čaj ukoliko…
– …ste trudni. Isti efekat ovog čaja koji može pomoći pri zaostaloj menstruaciji može dovesti i do spontanih kontrakcija materice, što može ugroziti vašu trudnoću.
– …ste alergični na kikiriki. Piskavica pripada istom rodu biljki kao i kikiriki, pa možete doživeti sličnu alergijsku reakciju.
– …koristite lekove za smanjenje nivoa holesterola ili šećera u krvi. Čaj od piskavice može pojačati njihovo dejstvo i dovesti do neželjenog dejstva.

Takođe se može umešati u rad lekova za zgrušavanje krvi, pa može dovesti do prekomernog krvarenja.

Uz određene mere predostrožnosti i dozvolu lekara, nema drugih razloga da ne pijete ovaj čaj.

Priprema i ispijanje čaja od piskavice

Držite svoje seme piskavice pri ruci, upravo ćete naučiti kako da sebi spremite čaj od piskavice.

Temperature vode: 100 stepeni (kipeća voda)
Količina: jedna šolja (250 ml)
Vreme pripreme: 5-15 minuta
Preporučena doza: 2-3 šolje dnevno
Zaslađivač: med

Evo najlakšeg načina da spremite svoj čaj:

– Stavite vodu da vri.
– Dok čekate, sipajte po jednu kašiku semena piskavice na svaku šolju čaja, odnosno jednu kašiku semena na 250 ml vode.
– Sipajte kipeću vodu preko semena i ostavite ga da odstoji 5 do 15 minuta.
– Procedite i pijte. Poželjno je piti ovaj čaj pre obroka, do tri puta dnevno.

Ovaj čaj može se piti i vruć i hladan.

Evo i par saveta da pojačate ukus svog čaja od piskavice:

– Ovaj čaj ima jak ukus, sličan orašastom voću, ali može imati i ukus sličan onom javorovog sirupa. Mešajte ga sa drugim biljkama, posebno onima koje čaju daju sladak ukus.
– Dodaje malo meda i limuna. Osim što znatno poboljšava ukus, ovo znatno pojačava dejstvo u borbi protiv prehlade.

Ukoliko želite da ovaj čaj koristite na koži, napravite smesu od 50 grama praha semena piskavice pomečanu sa četvrtinom vruće ili kipeće vode. Ostavite smesu da odstoji dok se ne zgusne. Potom je možete naneti na kožu koristeći parče tkanine.