You are here: Home » Blog » Pivski kvasac – upotreba za kosu i gojenje

Pivski kvasac – upotreba za kosu i gojenje

U prošlosti se pivski kvasac koristio samo za proizvodnju piva, a kasnije i za pravljenje hleba i raznih napitaka. Kasnije su otkrivena i njegova lekovita svojstva i prozvan je ,,božanskim” lekom.

Pivski kvasac sadrži mnogo hranljivih sastojaka, kao što su vitamini, minerali, aminokiseline, ugljeni hidrati i belančevine. Osim što poseduje brojne zdravstvene prednosti, pivski kvasac se sve češće koristi i u službi lepote jer deluje blagotvorno na kožu, kosu i nokte.

Pivski kvasac - upotreba za kosu i gojenje

Upotreba pivskog kvasca za kosu

Nakon tretmana pivskim kvascem kosa postaje jača i otpornija na spoljašnje uticaje i ubrzava se njen rast. Takođe, pivski kvasac sprečava i opadanje kose i njeno pucanje na krajevima.

Veoma jednostavno možete sami napraviti masku od pivskog kvasca za kosu. Potrebno je da razmutite kvasac sa malo vode i da ga nanesete na kosu. Pustite da deluje oko 30 minuta, a zatim isperite kosu toplom vodom. U ovu masku možete dodati još neke sastojke, u zavisnosti od tipa kose. Ako imate suvu i oštećenu kosu, možete u masku dodati žumance i par kapi maslinovog ulja, a ako vam se kosa brzo masti dodajte u kvasac nekoliko kapi limuna i malo vode. U slučaju ispucale kose i pojačanog opadanja, dodajte u ovu masku ricinusovo ulje.

Još jedna od maski za kosu sastoji se od kockice svežeg pivskog kvasca i jednog jajeta. Potrebno je da prvo umutite jaje, a onda da u njega dodate kvasac i da dobro izmešate. Nežno umasirajte ovu masku na mokru kosu, stavite foliju preko i umotajte glavu u peškir. Pustite da maska deluje 20-30 minuta, a zatim isperite blagim biljnim šamponom.

Upotreba pivskog kvasca za gojenje

Iako većina ljudi ima problema sa viškom kilograma, postoje i oni koji na sve moguće načine pokušavaju da se ugoje. Da biste se na zdrav način ugojili, postoje brojne namirnice koje vam u tome mogu pomoći, a jedna od njih je upravo i pivski kvasac.

Pivski kvasac je odličan izbor za brzo i zdravo dobijanje kilograma. On sadrži velike količine proteina i ima sposobnost da regeneriše ćelije koje snabdevaju organizam kiseonikom. Osim proteina, pivski kvasac sadrži i vitamine B2 i B6 koji pomažu u izbacivanju toksina iz organizma. Kompleks vitamina B koji se nalazi u pivskom kvascu podstiče apetit i pomaže u izgradnji mišića. Osim B vitamina, pivski kvasac sadrži  minerale poput magnezijuma, gvožđa, selena i cinka. Oni hrane kožu i sprečavaju da dođe do pojave strija prilikom gojenja.

Pivski kvasac se može koristiti u vidu tableta ili u vidu praha. Oba proizvoda možete naći u prodavnicama zdrave hrane, ali lekari preporučuju da je najbolje pivski kvasac konzumirati u suvom stanju. Svež kvasac može lako da dovede do nadimanja i zatvora.

Ako konzumirate pivski kvasac u prahu, lako ga možete ubaciti u salate, mleko i čajeve, a on će na taj način zadržati svoju nutritivnu vrednost i biće lakši za varenje.

Konzumirajte pivski kvasac u periodu od mesec dana, a onda napravite pauzu od nekoliko meseci. Ipak, najbolje je da se pre početka konzumiranja pivskog kvasca posavetujete sa vašim lekarom.