You are here: Home » Biljni čajevi » Planinski čaj – dejstvo i priprema

Planinski čaj – dejstvo i priprema

Mnogi kada im se pomene da piju čaj, odmah pomisle da to treba da rade samo u slučaju da su bolesni, a ne znaju da se čajevi mogu piti i kada ste zdravi. Čak je vrlo poželjno da ih pijete redovno, i radi preventive i radi opšteg zdravlja.

Najzdraviji čajevi su oni koji su prirodni, bez ikakvih aditiva ili loših sastojaka, čajevi od biljaka. Pored čajeva od samo jedne biljke, imamo mogućnost i da napravimo razne zdrave čajne mešavine.

Neke od tih zdravih čajnih mešavina su Brojsov čaj i Planinski čaj, sa kojim ćemo se malo više pozabaviti u ovom tekstu.

Od kojih biljaka i kako se priprema planinski čaj?

Kao što verovatno i sami možete da pretpostavite ova čajna mešavina se stvara od biljaka koje rastu na planinama. Ova čajna mešavina nije striktna, već može malo varirati zavisno od planine i godišnjeg doba, pa se može praviti od onih biljaka koje su nam na raspolaganju. Planinski čaj ima svojstvo da daje dodatnu energiju pa je savršen izbor za planinare, i mnogi planinarski domovi imaju obavezno u ponudi ovaj čaj. Obično se u njega dodaje dosta šećera.

U sastav planinskog čaja najčešće ulaze sledeće biljke: bazga, gospina trava, kupina, nana, sena, majčina dušica, šumsko voće, šipak itd.

Možete ga slobodno praviti od nekoliko gore navedenih biljaka, koje imate mogućnost nabaviti.

Za šta je dobar planinski čaj?

– Ojačava naš imunitet. S obzirom da u sebi sadrži dosta kvalitetnih vitamina i minerala, pozitivno deluje na naš imuni sistem čineći ga dosta otpornijim na razne bolesti i prehlade.

– Smanjuje nadutost. Stručnjaci preporučuju da oni koji imaju problema sa varenjem i nadutošću stomaka počnu da konzumiraju planinski čaj koji ih može rešiti tih tegoba.

planinski caj

– Rešava probleme sa zatvorom. Ukoliko imate problema sa zatvorom, probajte da koristite planinski čaj u kojem ćete staviti senu i pasjakovinu (krkavina).

– Daje energiju. Kao što ste već saznali, mnogi planinari koriste ovaj čaj da bi povećali svoju energiju i izdržljivost, a pored njih i ostali ljudi kojima je potrebna veća količina energije mogu ga konzumirati.

Ovo su samo 4 najvažnije prednosti planinskog čaja, a on ih ima još. Isprobajte u svom slučaju koja tačno čajna mešavina vam odgovara i kakve rezultate postižete sa njim. Da pogledamo samo i kako možete pripremiti gotov kupljeni planinski čaj.

Priprema planinskog čaja

Izvadite vrećicu filter čaja i stavite je u šolju. Prelijte je sa oko 2 do 3 decilitra vrele vode. Tako ostavite da stoji do 15 minuta i izvadite vrećicu. Promešajte i pijte ovaj zdravi čaj. Zavisno od sastojaka i toga koliko vam je čaj jak, možete ga zasladiti po želji. Obično se stavlja dosta šećera u njega, ali to opet vidite kako vama odgovara najviše.

Mere opreza

Budi pažljivi kada birate proizvodjača i verziju planinskog čaja. Nisu baš svi proizvodi koji se nalaze na tržištu pravi planinski čajevi i nisu svi baš dobri za vaše zdravlje. Najbolje bi bilo da se pre kupovine i konzumacije posavetujete sa stručnjakom, travarom ili lekarom