You are here: Home » Biljni čajevi » Podubica čaj – lekovita svojstva i priprema

Podubica čaj – lekovita svojstva i priprema

Čaj od biljke podubica, dubac, dupčac ili kako se latinski naziva “Teucrii herba”, jedan je u nizu čajeva kojima se sa pravom može pohvaliti narodna medicina.

Ovaj čaj, primenjuje se već dugi niz godina i to u lečenju različitih vrsta oboljenja i zdravstvenih smetnji. O tome, o važnim osobinama čaja od podubice i o načinu njegove pripreme i korišćenja, moći ćete da pročitate u nastavku ovog teksta.

Za šta se čaj od podubice koristi?

Čaj od podubice, koristi se u lečenju sledećih vrsta oboljenja i zdravstvenih smetnji:

– Povišen nivo želudačne kiseline,
– Povišen nivo šećera u krvi,
– Slabost imunološkog sistema,
– Opšta fizička slabost i iscrpljenost organizma,
– Gubitak apetita,
– Smetnje sa funkcijom žučne kese,
– Smetnje sa funkcijom jetre,
– Poremećaj rada metabolizma,
– Vaginalne infekcije,
– Kožne infekcije,
– Dijareja,
– Prisustvo štetnih bakterija u želudačnoj ili crevnoj flori.

Podubica čaj

Šta sve čaj od podubice sadrži i kako deluje na organizam?

Čaj od podubice sadrži veliku količinu vitamina C. Otuda i ne iznenađuje činjenica da je efikasan pri poboljšanju imuniteta. Međutim, pored ovog vitamina, čaj od podubice sadrži još i flavonoide, kao i neotrovne, prirodne i lekovite gorke materije diterpene, zatim seskviterpen kariofilen, iridoid harpagin i druge materije koje u savršenoj kombinaciji u kakvoj su sjedinjene u ovom čaju daju dovoljno jaku garanciju za efikasno delovanje na organizam.

Kako se čaj od podubice priprema i upotrebljava?

Čaj od podubice, priprema se na sledeći način:

Uzme se jedna supena kašika čaja i prelije se sa dvesta mililitara ključale vode. Potom se ostavi da odstoji oko pola sata, a zatim se procedi i popije dok je čaj još umereno topao.

Ovaj čaj treba piti bez šećera ili drugog zaslađivača i to pre obroka, tri puta na dan.

Takođe, ovaj čaj se može koristiti i za spoljašnju upotrebu, ukoliko je cilj upotrebe lečenje infekcije kože ili lečenje vaginalne infekcije.

U tom slučaju, treba uzeti dve ravne supene kašike čaja i preliti sa pola litra vode. Kada čaj odstoji oko pola sata, treba ga procediti i kada se dovoljno prohladi upotrebiti za ispiranje.
Veoma brzo, infekcija će se povući.

Ono što je jako važno reći kada je u pitanju čaj od podubice, jeste da je njegova upotreba preporučljiva i onda kada je stanje vašeg organizma dovedeno u nezavidan položaj, odnosno onda kada se oporavljate od posledica neke komplikovanije ili dugotrajnije bolesti.

Takođe, ovaj čaj treba da pijete i nakon unosa teško svarljive, masne i začinjene hrane ili nakon unosa alkoholnih ili gaziranih pića u organizam.

Razlog tome je što nakon pomenute vrste hrane ili pića, jetra i žučna kesa ometano rade, a čaj od podubice će im to olakšati i poboljšati njihove funkcije.