You are here: Home » Blog » Pranje kose bez šampona

Pranje kose bez šampona

U svakodnevnom životu, na radnim mestima, u nezi i kozmetici, pa i lečenju smo gotovo neprestano izloženi delovanju različitih veštačkih i hemijskih preparata, sastojaka i materija. Svakoga dana koristimo mnogo veći procenat hemikalija od onog koji je prihvatljiv za naše zdravlje, a da toga nismo ni svesni. Alternativa ipak postoji, posebno kada se radi o sredstvima za ličnu higijenu i kosmetici.

Pranje kose bez upotrebe šampona je korisno i daleko manje invazivno od uobičajenih postupaka. Kada se radi o pripadnicama lepšeg pola, gotovo da nema žene koja svoju kosu već nije na neki način tretirala raznim agresivnim hemijskim preparatima, poput farbe, sredstava za ispravljanje ili kovrdžanje kose, raznih preparata za oblikovanje frizure, negu određenog tipa kose i tako dalje. Postupak pranja kose bez šampona je efikasan način da se oslobodimo barem dela hemikalija i njihovog štetnog uticaja, a istovremeno održavamo zdravu, sjajnu i pre svega, čistu kosu.

Pranje kose bez šampona

Kako oprati kosu bez šampona?

Pranje kose bez šampona podrazumeva upotrebu dva potpuno prirodna sastojka, koji blago deluju na kosu i kožu glave i čine kosu sjajnom i jakom. Mnogima je sigurno pomalo čudan osećaj pranja kose bez stvaranja pene i bez jakih i prijatnih mirisa koje ostavljaju šamponi, ali oni zapravo uopšte nisu neophodni da bi nam kosa bila čista i negovana. Evo kako koristiti sodu bikarbonu i jabukovo sirće i oprati kosu ovim blagim i delotvornim sredstvom.

Postupak pranja kose sodom bikarbonom i jabukovim sirćetom – U posudu od oko 3 dl sipati punu kašiku sode bikarbone i razmutiti u toploj vodi. Kada se soda bikarbona otopi, preliti kosu, počevši od mesta koja se najviše maste, ukoliko postoji takav slučaj. Sodu blago i postepeno utrljati u koren kose. Isprati dobro, kako se mrvice sode bikarbone ne bi zadržale u kosi. Nije potrebno nanositi preparat na celu dužinu kose, osim ukoliko je jako masna.

Sledeći korak u ovom postupku je ispiranje rastvorom vode i sirćeta.  Pomešati sirće u vodi, u razmeri jedan prema četiri, pa isprati mešavinom kosu celom dužinom. Ostatke sirća isprati hladnom vodom, koja kosi daje sjaj i omekšava je. Ukoliko je miris sirćeta previše jak, može se dodati kap bilo kog aromatičnog ulja u rastvor.

Napomene

Ovaj metod može da isuši kosu, te se zato i savetuje da se nanosi samo oko korena kose. U slučaju da je kosa inače jako suva, preporučuje se da se krajevi zaštite uljem za kosu. Slučajevi su potpuno individualni i zavise od tipa kose.

Ovaj metod je dobar i za pranje farbane kose, a osobe koje imaju farbanu kosu i praktikuju korišćenje sode bikarbone i sirćeta za pranje kose su veoma zadovoljne rezultatima. Negativnih iskustava u ovom pogledu do sada nije bilo.

Pranje kose bez šampona, uz upotrebu ova dva prirodna preparata uglavnom daje odlične rezultate kod većine ljudi. Nekolicina osoba smatra da im ovaj metod ne šteti, ali ne daje ni pozitivne rezultate. U tom slučaju, u obzir dolaze alternative u vidu biljnih šampona i balzama, koji sadrže daleko manji procenat hemikalija i štetnih supstanci.