You are here: Home » Biljni čajevi » Prečica čaj – lekovitost i priprema

Prečica čaj – lekovitost i priprema

Biljka prečica, ili kako se latinski naziva “lycopodium clavatum”, spada u red mahovinastih, zimzelenih biljaka i ima izuzetno bogata lekovita svojstva.

Zato, u svrhu lečenja različitih vrsta oboljenja, priprema se i koristi čaj od prečice.

Pre nego što posvetimo više pažnje informacijama koje se odnose konkretno na čaj od prečice, rećićemo i to da je ova biljka u narodu poznata i pod nazivima: crvotočina, kijačasta crvotočina, plavun ili prašuljica.

Za šta je dobro koristiti čaj od prečice?

Čaj od prečice, korisno je koristiti u ublažavanju simptoma i lečenju sledećih vrsta oboljenja i zdravstvenih komplikacija:

– Hemoroidi,
– Opstipacija (zatvor),
– Giht,
– Reumatska oboljenja (čak i teški oblici i forme reumatskih oboljenja usled kojih je došlo i do fizičke deformacije zglobnog tkiva),
– Bolovi u testisima, praćeni otvrdlinama,
– Patološke promene na jetri, bilo da je reč o upali jetre, cirozi jetre ili prisustvu tumoroidnih izraslina i promena,
– Upale i iritacije bešike i mokraćnih puteva,
– Pesak i kamen u bubregu.

precica caj

Kako se čaj od prečice priprema i konzumira?

Prvo što je važno reći kada je reč o uputstvu za pripremu čaja od prečice, jeste da se prečica nikako ne sme kuvati, već se isključivo preliva ključalom vodom.

Konkretno, jedna puna kafena kašičica čaja, prelije se sa dvesta pedeset mililitara ključale vode i ostavi se da u poklopljenoj posudi odstoji oko 10 minuta. Nakon toga, čaj se popije polako gutljaj po gutljaj.

Važno je napomenuti i to da se ovaj čaj konzumira jednom dnevno i to ujutru, pola sata pre doručka. Samo u slučaju kada se čaj koristi u svrhu lečenja ciroze jetre i u svrhu lečenja tumoroidnih promena na jetri, pije se dva puta dnevno i to ujutru, pola sata pre doručka i uveče pola sata pre večere.

Čaj od prečice je moguće nabaviti u svakoj bolje snabdevenoj biljnoj apoteci ili prodavnici zdrave hrane.