You are here: Home » Recepti » Projino brašno – lekovitost i recepti

Projino brašno – lekovitost i recepti

Projino brašno ili belo kukuruzno brašno se dobija mlevenjem belog kukuruza. Ono je bogato ugljenim hidratima i odlično je za varenje. Ne sadrži gluten, pa se u pripremi proizvoda od testa kombinuje sa drugim vrstama brašna, pošto je gluten neobhodan da bi se održala konzistentnost testa.

Projino brašno je veoma zastupljeno u ishrani i od njega se priprema mnogo različitih jela. Svakako su u našim krajevima dobro poznati i omiljeni proja i kačamak, a ono se može nalać i u receptima za testenine, picu, testo za tortilju i druge proizvode.

Projino brašno – lekovitost i recepti

Prednosti projinog brašna

Kukuruzno brašno je namirnica bogata hranljivim materijama. Kukuruz je žitarica celog zrna, a brašno se dobija njegovim mlevenjem. On je važan izvor skroba, minerala, vitamina B grupe i vitamina E. Skrob iz kukuruza je značajan izvor energije i čini najveći udeo sastojaka u zrnu. Brašno od kukuruznog zrna sadrži korisna biljna vlakna i aminokiseline. Predstavlja jednu od najboljih makrobiotičkih sirovina.

Projino brašno je dobro za brojna zdravstvena stanja. Pomaže u regulaciji nivoa holesterola u krvi i snižava visok krvni pritisak. Dobro je za probavu i lako se vari, zahvaljujući svojim karakteristikama. Ima antioksidativno delovanje i dobro je za prevenciju različith oboljenja, među njima i karcinoma debelog creva i kardiovaskularnih bolesti. Smatra se da je dobro za imuni sistem i generalno pozitivno utiče na zdravlje.

Recepti sa projinim brašnom

Projino brašno je zastupljeno u preko tri hiljade različitih proizvoda. Obično se kombinuje sa pšeničnim brašnom, u pripremi dizanih testa i testenina, ali se često može naći i u bezglutenskoj ishrani, kao dobra i korisna hranljiva namirnica. Projino brašno je dobro i za vegeterijanske, veganske i makrobiotičke recepte. Tradicionalna proja i kačamak su najčešća jela sa projinim brašnom u našem regionu. Sledi nekoliko recepata za upotrebu projinog brašna.

Lagana posna proja – Proja je jedno od standardnih jela u ovom regionu. Poznata kao sirotinjska i jeftina hrana, proja od projinog brašna je zapravo prava riznica energije i hranljivih materija. Zbog strukture projinog brašna je dobra za varenje, daje osećaj sitosti i optimalnu energiju uz druge korisne materije. Sadrži jako malo glutena i zbog toga je odlična za osetljive osobe. Pogodna je i za vegeterijansku i vegansku ishranu. Potrebni sastojci su:

 • 250 gr projinog brašna
 • 125 gr pšeničnog brašna
 • 100 ml ulja
 • 350 ml kisele vode
 • ½ kašičice soli
 • 1 prašak za pecivo

Zagrejati rernu na 220 stepeni i pripremiti tepsiju za pečenje, odnosno obložiti je papirom za pečenje. Pomešati dve vrste brašna, dodati so i prašak za pecivo, a potom i ulje i kiselu vodu. Pomešati da se svi sastojci sjedine, a masa treba da bude nešto gušće strukture nego tečno testo za palačinke. Sipati smesu u tepsiju i peći na najjačoj temperaturi dok se ne uhvati korica i proja ne dobije boju po površini. Smanjiti na oko 200 stepeni i peći još oko četrdesetak minuta uz proveravanje testa.

Makrobiotički kolač od projinog brašna – Projino brašno je izvrstan izbor žitarice za pripremu makrobiotičke hrane. Osim za proju, može da se koristi kao sirovina za za zdrave kolače u kombinaciji sa pšeničnim brašnom. Za kolač sa višnjama je potrebno:

 • 250 gr projinog brašna
 • 250 gr integralnog pšeničnog brašna
 • 200 gr višanja
 • ½ šolje mlevenih lešnika
 • 2 šolje soka od jabuke bez šećera
 • ¼ kašičice sitne morske soli
 • 1 kašičica praška za pecivo

Projino brašno se prvo obrađuje pečenjem, tako što se rasporedi po suvom toganju i peče na umerenoj vatri desetak minuta, tek da zamiriše. Nakon toga ga prebaciti u posudu i pomešati sa pšeničnim brašnom, pa dodati ostale suve sastojke. Pomešati i dodati sok od jabuke i na kraju dodati višnje. Može da se korisi i drugo voće po želji, recimo borovnice. Ostaviti testo da odstoji oko sat vremena. U međuvremenu malo nauljiti pleh za kolač ili koristiti kalupe za mafine. Sipati testo i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Testo je gotovo kada dobije finu koricu i boju po površini, a ne lepi se kada se probode viljuškom.