You are here: Home » Blog » Pu-erh čaj

Pu-erh čaj

Uprkos činjenici da je konzumiranje različitih vrsta čajeva široko rasprostranjeno i da se kao mnogima omiljene vrste napitaka čajevi koriste i u svrhu lečenja mnogih zdravstvenih problema, ipak i danas postoje čajevi o kojima se kod nas jako malo govori i zna, a koji su izuzetno zdravi i koji imaju bogatu tradiciju.

Jedan od takvih čajeva jeste Pu-erh čaj.

Šta je Pu-erh čaj i kada i gde je nastao?

Pu-erh čaj je jedan od čajeva sa najdužom i ujedno najbogatijom tradicijom. Ovaj čaj, potiče iz Kine, tačnije iz kineske pokrajine Junan i pretpostavlja se da je kao vrsta čaja star oko hiljadu i sedam stotina godina.

Obzirom da je toliko star, Pu-erh čaj predstavlja jedno od tradicionalnih bogatstava Kine.

Sam naziv “Pu-erh”, ovaj čaj nosi po kineskom gradu “Pu’Er”, u kome se najveći deo proizvodnje čaja obavlja. Proizvodnja se sastoji iz nekoliko koraka.

Najpre, pored reke Jancang, beru se listovi biljke čajevac. Odatle, listovi se šalju u Pu’Er, gde se procesom fermentacije prerađuju u čaj.

Pu-erh čaj

Sam proces fermentacije, omogućava izuzetno dugu trajnost čaja, pa tako, čaj Pu-erh može da ostane upotrebljiv i nakon čak stotinu godina od trenutka proizvodnje. Uz to, ovaj čaj što je stariji, to je i njegov kvalitet veći.

Iako se Pu-erh čaj proizvodi isključivo od listova čađavca i u procesu fermentisanja ovih listova, ipak postoji nekoliko vrsta ovog čaja.

Konkretno, postoji Pu-erh zeleni čaj i Pu-erh crni čaj. “Zelena” varijanta, ujedno je i starija i predstavlja izvornu odnosno originalnu verziju ovog čaja. “Crna” varijanta, predstavlja inovativnu verziju Pu-erh čaja i proizvodi se tek od 1973. godine. Crni Pu-erh čaj, za razliku od zelenog Pu-erh čaja, dvostruko je fermentisan i upravo to ga i čini različitim u odnosu na “zelenu” verziju.

Što se tiče ukusa Pu-erh čaja, on je jedinstven, ne podseća na ukus nijedne druge vrste čaja i takođe može biti prisutan u više različitih varijanti. Konkretno, varijanta ukusa zavisi od starosti čaja.

Kako se priprema i pije Pu-erh čaj?

Pu-erh čaj, priprema se veoma jednostavno. Dovoljno je da jednu ravnu kafenu kašičicu čaja, prelijete sa dva ipo decilitara ključale vode. Nakon što čaj odstoji dva ipo do tri minuta u ključaloj vodi, procedite ga i pijte kada se umereno prohladi.

priprema pu er caja

Šta sve sadrži Pu-erh čaj?

Pu-erh čaj, ima izuzetno bogat sastav. Konkretno, on sadrži izobilje minerala i vitamina, kao što su: kalcijum, gvožđe, kalijum i magnezijum i vitamini: vitamin B1, vitamin B2, vitamin C i vitamin E.

Pored izobilja minerala i vitamina, ovaj čaj sadrži i mikroorganizme koji se u njemu stvaraju tokom samog procesa proizvodnje, odnosno fermentacije. Ovi mikroorganizmi, korisni su za crevnu i želudačnu floru, jer oblažu zidove creva i želuca i pospešuju njihovu funkciju i rad.

Zbog toga, Pu-erh čaj je izuzetno zdrav i koristan za očuvanje normalnog rada creva i želuca, ali i za otklanjanje smetnji koje se javljaju prilikom poremećaja rada ovih organa. Pored toga, Pu-erh čaj izuzetno efikasno i pozitivno deluje i pri uklanjanju simptoma brojnih drugih zdravstvenih problema u organizmu.

Za šta je sve dobar Pu-erh čaj?

Pu-erh čaj, pomaže i korisno deluje kod sledećih stanja u organizmu:

– Kod prisustva problema sa funkcijom krvotoka,
– Kod prisustva srčanih problema (nepravilan i neujednačen rad srca),
– Kod prisustva povišenog krvnog pritiska,
– Kod prisustva smanjenog i lošeg imuniteta,
– Kod prisustva problema sa metabolizmom i pojačanog gojenja