You are here: Home » Recepti » Puter od badema – prednosti i recept

Puter od badema – prednosti i recept

Badem pripada grupi orašastog voća i vodi poreklo iz Kine, a uzgaja se više od 5000 godina. Bademi se mogu jesti sirovi, prženi ili pečeni, a mogu se i prerađivati u bademov puter, bademovo mleko ili ulje. U nastavku ćete saznati nešto više o bademovom puteru, o tome koliko je zdrav i kako ga sami možete napraviti.

Puter od badema je masni namaz koji se dobija usitnjavanjem badema, bez dodataka bilo kakvih veštačkih boja i aroma. Ovaj puter je dosta zdrav, jer predstavlja bogat izvor nezasićenih masnih kiselina, dijetetskih vlakana, vitamina B kompleksa i minerala poput magnezijuma, cinka, fosfora i mangana. Puter od badema ima veliku energetsku vrednost, pa tako samo 100 g sirovog putera ima čak 579 kalorija. Zbog toga ovaj puter treba jesti u ograničenim količinama, iako je veoma zdrav.

Puter od badema - prednosti i recept

Puter od badema može se praviti od sirovih, odnosno neoljuštenih, ali i od oljuštenih, odnosno blanširanih badema. Bademi mogu biti sirovi ili pečeni, a ukoliko su pečeni puter će imati nešto drugačiju aromu. Ukoliko koristite oljuštene bademe, puter će verovatno biti malo svetliji, dok bademi sa ljuskom daju tamniju boju puteru. Važno je samo da bademi budu bez dodatka soli i da budu potpuno suvi pre blendiranja, jer ukoliko su bademi vlažni, nećete dobiti kremastu masu. Takođe, važno je znati da ćete od određene količine badema dobiti istu tu količinu putera.

Puter od badema ima prilično neutralan ukus i obično se koristi kao dodatak toplim i hladnim kašama, šejkovima, žitaricama, a može se mazati i na tost. Puter od badema može da se kombinuje i sa bananom, a idealan doručak možete dobiti ako na prepečeni hleb namažete puter od badema i preko stavite kriške jabuke i pospete cimetom. Osim što pruža hranljive sastojke, orašastu aromu i potrebnu masnoću, puter od badema služi i kao deo odlične dekoracije sa voćem ili žitaricama.

Recept za pripremu bademovog putera

Sastojci:

300 g badema

1 kašičica suncokretovog ili kikirikijevog ulja

Prstohvat morske soli

Malo meda ili javorovog sirupa

Kakao ili rogač prah

Cimet ili neki drugi začin

Način pripreme:

Pecite u rerni sirove bademe oko 15 minuta, sve dok blago ne zamirišu, a ukoliko su bademi oljušteni biće dovoljno i 5 minuta. Zatim, izblendirajte badem u multipraktiku i dodajte malo morske soli i ulja. Biće potrebno da blendirate badem oko 10-15 minuta, zato morate biti strpljivi i nemojte odustajati na pola. Za vreme blendiranja badem će proći kroz nekoliko faza. Prvo će se samleti na sitne delove, a onda je najbolje da dodate jednu kašičicu ulja.

Zatim, badem postaje vlažan i počinje da se lepi za posudu, a onda se cela smesa oblikuje u loptu koja počinje da kruži posudom. Tek nakon te faze, ta lopta počinje fino da se razliva po posudi i da se pretvara u maslac, ali je i dalje u pitanju gusta i zrnasta smesa. Blendirajte još malo, a onda lagano otvorite multipraktik i probajte dobijeni puter. Po želji, možete dodati još malo soli, a proizvoljni sastojci su i med, javorov sirup, rogač ili kako prah. Prespite puter u čistu staklenu teglu i držite ga u frižideru, gde može trajati oko nedelju dana.