You are here: Home » Recepti » Ražano brašno i recept za ražani hleb

Ražano brašno i recept za ražani hleb

Raž predstavlja strno žito koje je veoma slično pšenici. Raž vodi poreklo iz pribaltičkih zemalja i Rusije, koje su i danas najveći proizvođači ove žitarice. Ranije su se raž i ražano brašno smatrali siromašnom hranom, ali istraživanja su pokazala da je raž višestruko korisna za zdravlje i da poseduje brojna lekovita svojstva.

Ipak, u našim krajevima raž se ne uzgaja dovoljno, ali zbog brojnih zdravstvenih koristi, kao i zbog specifične arome i ukusa, danas postoji velika potražnja za ovom žitaricom i za proizvodima koji se prave od nje.

U nastavku teksta možete saznati nešto više o zdravstvenim prednostima ražanog brašna, a pokazaćemo vam i kako sami da pripremite svoj ražani hleb na dva načina.

Ražano brašno i recept za ražani hleb

Zdravstvene prednosti ražanog brašna

Ražano brašno je veoma važno u ishrani zahvaljujući velikoj nutritivnoj vrednosti i velikoj količini hranljivih sastojaka. Ono je bogat izvor vitamina B kompleksa, vitamina E, organskih materija i minerala, kao što su magnezijum, selen, fosfor itd. Ovo brašno sadrži i dijetetska vlakna i proteine. Ražano brašno se preporučuje svima, a naročito je prilagođeno ishrani dijabetičara i pacijenata obolelih od kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, ovo brašno ima umirujuću aromu, pa deluje umirujuće na nervni sistem i poboljšava mentalne funkcije.

Ražano brašno reguliše i probleme sa varenjem i pospešuje probavu. Ono deluje blagotvorno na želudac i na creva, pa ukoliko ga budete redovno konzumirali nećete više imati problema sa zatvorom, nadimanjem i grčevima. Pošto ubrzava metabolizam i pruža duži osećaj sitosti zahvaljujući vlaknima, ovo brašno se koristi i u raznim programima za mršavljenje. Samo mala količina hleba od ražanog brašna je dovoljna da vas zasiti i da vam obezbedi energiju.

Kriška pravog ražanog hleba je uvek bolji izbor od nezdravih proizvoda od belog brašna. Zahvaljujući nerastvorljivim vlaknima, ovo brašno pomaže i u prevenciji kamena u žuči, a reguliše i nivo šećera u krvi. Dokazano je da proizvodi od ražanog brašna mogu da smanje rizik od nastanka raka i da poboljšaju mnoge funkcije u telu. Ražano brašno je po vrednostima najsličnije pšeničnom brašnu, ali sadrži dosta manje glutena, a više amino kiseline lizin, koja je važna za mnoge metaboličke procese. Zbog toga se ove dve vrste brašna pri pravljenju hleba najčešće mešaju. Hlebovi i peciva koja se dobijaju uglavnom imaju slatkasto-kiselkasti ukus.

Recepti za ražani hleb

Recept 1

Sastojci:

300 g ražanog brašna

300 g pšeničnog brašna

30 g svežeg kvasca

2 kašičice jabukovog sirćeta

2 kašičice žutog šećera

1 kašičica morske soli

Mlaka voda

Način pripreme:

Najpre rastopite kvasac sa šećerom u malo mlake vode. U drugoj posudi izmešajte obe vrste brašna i so, pa dodajte rastopljeni kvasac, sirće i još vode, kako bi se dobilo testo dobre gustine koje se ne lepi za ruke. Prekrijte testo pamučnom krpom i ostavite da stoji oko 40 minuta.

Zatim ga premesite, pa ga oblikujte po želji i stavite u sud u kojem ćete peći hleb. Pustite da hleb odstoji još oko pola sata, a onda ga pecite sat vremena na temperaturi od 200 stepeni. Važno je da na sredini pečenja hleb prekrijete folijom da ne bi zagoreo.

Recept 2 (Ražani kikindski hleb sa dve vekne)

Sastojci:

6 šolja integralnog ražanog brašna

6 šolja integralnog pšeničnog brašna

100 g svežeg kvasca

¾ šolje toplog mleka

2 kašike šećera

1 kašika soli

2 kašike kima

2 kašike soka od limuna

2 kašike semena suncokreta

3,5 šolje tople vode

Način pripreme:

Stavite obe vrste brašna u dublji sud. U drugoj posudi pomešajte kvasac, malo toplog mleka i šećer i ostavite da zapeni na toplom mestu. Tu smesu naspite u brašno, pa dodajte so, kim, suncokret, sok od limuna i ostatak mleka. Sve zamesite sa toplom vodom, dok se ne dobije testo koje se ne lepi za ruke. Držite testo oko 20 minuta na toplom mestu pokriveno krpom.

Nakon tog perioda, premesite lagano testo i podelite ga na šest jednakih delova. Svaki od tih delova oblikujte u loptu i spojite po tri dela, tako da se na kraju dobiju dve vekne hleba. Stavite ove vekne u pleh koji ste prethodno podmazali i držite na toplom mestu oko 20 minuta. Zatim, premažite testo vodom i pecite ga u rerni oko 30-40 minuta na temperaturi od 200 stepeni. Testo po želji možete oblikovati i u pletenice, a možete ga posuti i susamom.