You are here: Home » Biljni čajevi » Rtanjski čaj – kao lek i priprema

Rtanjski čaj – kao lek i priprema

Da li ste čuli za planinu Rtanj u Srbiji? Planina se nalazi u blizini poznate turističke destinacije i jedne od najpoznatijih banja uz Vrnjačku – Sokobanje. Na ovoj planini raste jedan od najzdravijih čajeva sa ovih naših prostora, pogadjate – rtanjski čaj. Za ovu planinu se vezuju raznorazne misterije i čudesne legende, pa je tako jedna od njih i relativno skoro bila aktuelna kada se prognozirao čuveni smak sveta 2012.godine. Veliki broj ljudi se zaputio ka ovoj planini jer je u nekim legendama smatrana za planinu spasa od apokalipse. Šta se sve krija na ovoj planini to niko ne zna, a mi ćemo se u ovom tekstu pozabaviti jednim od ”čuda” sa ove planine – rtanjskim čajem.

Ovaj čaj se još zove i vrijesak ili planinski čubar. Dolazi nam iz porodice usnatica a latinski naziv biljke je Satureja montana.

Pre nego što saznamo koje su to prednosti korišćenja ovog čaja, hajde da prvo pogledamo od čega je on sastavljen.

Sastav rtanjskog čaja

Rtanjski čaj se pravi od prikupljenih cvetnih vrhova. Ove biljke i generalno ovog čaja nema u velikim količinama pa je njegova vrednost tim još veća.

Ova vrsta čaja još uvek nije dovoljno ispitana, a i njegov sastav dosta može varirati od primerka do primerka. U sebi najčeće sadrži tanina oko 5-7% kao i etarsko ulje u malim količinama oko 1-2%.

sastav caja sa rtnja

Za šta je sve dobar rtanjski čaj?

– Lečenje dijabetesa. Odlično se pokazao u borbi protiv dijabetesa, pošto izmedju ostalog i gasi žedj.

– Poboljšava opšte zdravlje vašeg organizma. Pored toga što uspešno deluje na mnoge bolesti, čak i ako nemate nikakvih problema, ovaj čaj može popraviti vaše opšte zdravstveno stanje pa bi svakako trebalo da ga pijete povremeno ako ste u mogućnosti.

– Važi za odličan afrodizijak. U narodu se priča da se odlično pokazao i kao afrodijak kako za ženski tako još više i za muški pol.

– Olakšava varenje. Ukoliko imate problema sa nadimanjem i otežanim, usporenim varenjem, obavezno nabavite ovaj čaj i uvrstite ga u svoju dnevnu rutinu.

– Upala mokraćnih kanala. Kamen ili pesak u bubregu zna napraviti vrlo neprijatne i nezgodne bolove i probleme u vašim mokraćnim kanalima, pa se rtanjski čaj prilično uspešno koristi i za takve situacije.

– Ima antiseptička svojstva. Sa njim možete da dezinfikujete usnu duplju a takodje vam može pomoći i u ublažavanju upale grla.

– Bori se protiv bakterija i gljivica. Fenolna jedinjenja koje rtanjski čak ima u sebi se mogu vrlo uspešno boriti i protiv raznih gljivičnih infekcija ili dosadnih bakterija.

– Jača imuno sistem. Ovo nije još uvek potpuno dokazano, mada brojni iskusni travari sa ovih prostora tvrde da je rtanjski čaj u direktnoj vezi sa jačanjem imuniteta.

– Ima primenu i spolja. Pored toga što kao napitak ima sva ova iznad navedena dejstva i benefite, možete ga koristiti i za spoljašnju upotrebnu ukoliko imate problema sa upalom sluzokože ili kože generalno.

Kada smo se upoznali sa ovim mnogobrojnim benefitima koje nam sa sobom donosi čaj sa planine Rtanj, vreme je da saznamo i kako ga možemo pripremiti i konzumirati u svom domu.

Priprema rtanjskog čaja

Iz svoje kese sa čajem zahvatite punu supenu kašiku i sipajte u šolju iz koje želite da pijete. Zatim stavite oko 200 ml vode da ključa a onda je sipajte u šolju da prelijete sastojke.

Kada to uradite, bitno je da ostavite da odstoji tako 15 minuta, a nakon toga ga procedite i ono što ostane popijte.

Preporučuje se da najbolje efekte daje ako ga pijete 3 puta dnevno pre svakog obroka.

Završna reč

Trudili smo se da za vas sastavimo najkompletniji vodič za rtanjski čaj, pošto su tekstovi o njemu jako šturi i malo se zna o ovom magičnom čaju. Ukoliko imate nekih pitanja vezanih za ovaj čaj, ili ste ga koristili pa želite da podelite svoja iskustva, možete nas kontaktirati.

Gde kupiti rtanjski čaj i koja je cena?

Ovaj sjajan čaj ćete moći uskoro da nabavite preko našeg sajta a cena će biti više nego povoljna. Ukoliko želite da ostvarite popust na čajeve, popunite kratku formu koja se nalazi ispod ovog teksta i prijavite se na našu email listu a mi ćemo vas obavestiti čim se ovaj čaj nadje u prodaji.