You are here: Home » Biljni čajevi » Rusomača – lekovitost biljke, čaj i tinktura

Rusomača – lekovitost biljke, čaj i tinktura

Rusomača (Capsella bursa pastoris) je dvogodišnja zeljasta korovska biljka iz roda kupusnjača u narodu poznata i kao devojačka trava, hoću-neću, pastirska torbica.  Ova biljka je vrlo otporna na spoljašnje uslove i ima je gotovo tokom cele godine. Uspeva skoro svugde: na obrađenim i neobrađenim površinama, pored puteva, po parkovima, u naseljima.

Dostiže visinu do 50 cm i ima sitne bele cvetove i listove koji su srcolikog oblika. Iako je korovska biljka nije otrovna već je zapravo izuzetno lekovita i koristi se dosta u alternativnoj medicini kao i farmaciji u razvijenim zemljama kao što su Italija, Francuska i Nemačka. Kao lek mogu da je koriste i deca, stariji ljudi, a trudnice treba da vode računa i da se posavetuju sa lekarom o upotrebi.

Rusomača - lekovitost, tinktura i čaj

Lekoviti sastojci i prednosti za zdravlje

Sadrži mnoge lekovite sastojke: aminokiseline (jabučnu i limunsku kiselinu), alkaloid bursin, flavon diosmetin, glikozid hizopin, sumporno etarsko ulje, tanin, peptide, a listovi rusomače su bogati beta-karotenom, kao i vitaminima B2, C i K. Rusomača se bere bez korena u fazi cvetanja tokom leta (cveta od ranog proleća do kasne jeseni), tako što se nožem odseče njeno stablo. Najbolje vreme tokom dana za berbu su popodnevni sati.

Rusomača je dobra za suzbijanje raznih vrsta krvarenja kao i za regulisanje visokog i niskog krvnog pritiska jer potpomaže regeneraciju krvnih sudova i skuplja ih. Najčešće se koristi  kod obilnih i bolnih menstruacija, ali i kod krvarenja iz nosa, rana, mokraćnih kanala i bešike, organa za varenje kao i kod krvarenja hemoroida i desni. Od rusomače se pravi vino, tinktura ili čaj koji se koriste u zavisnosti od vrste tegoba.

Rusomača u sebi takođe ima sastojke koji potpomažu ritmičko skupljanje mišića materice kao i kontrakcije crevnih kanala pa se upotrebljava za izazivanje trudova i lakši porođaj kao i kod otklanjanja tegoba lenjih creva. Mešavina rusomače i drugih lekovtith trava upotrebljava se kod lečenja kamena u bubregu, kao i kod krvarenja iz bubrega i pluća.

Čaj od rusomače i njegove prednosti

Za obilne menstruacije preporučuje se upotreba čaja od rusomače koji se po pravilu pije nedelju dana pre početka ciklusa i to po jedna šolja nezaslađenog čaja ujutru i uveče. Čaj se pije topao u gutljajima, a ukoliko dođe do preobilnog krvaranja na svakih sat vremena pije se po jedna kašika čaja. Za regulisanje neredovnih ciklusa treba piti po četiri šolje čaja dnevno u periodu od dve nedelje, a zatim napraviti pauzu od tri nedelje po ponoviti terapiju.

Čaj se priprema tako što se jedna kašika droge rusomače prelije sa 500 ml ključale vode. Sud se potom poklopi i ostavi da odstoji od 10 minuta nakon čega se čaj procedi i pije u polako u gutljajima. Čaj efikasno reguliše visok i nizak krvni pritisak i pije se tri puta dnevno po šolja čaja.

Za regulisanje neredovnih mesečnih ciklusa koristi se i vino od rusomače koje se priprema tako što se 8,9 kašičica rusomače prelije sa 500 ml domaćeg crvenog vina (po mogućstvu), pa se ostavi da odstoji u poklopljenoj tegli osam dana na sobnoj temperaturi uz svakodnevno protresanje tegle. Nakon toga vino se procedi i pije.

Rusomača se može pripremati i sa belim vinom takođe za ublažavaje krvarenja. Zagrejati 250 ml belog vina skoro do ključanja, a potom dve kašičice droge rusomače preliti sa vinom i ostaviti da odstoji u poklopljenom sudu 10 minuta, a potom ga procediti i piti u gutljajima.

Tinktura od rusomače i njena upotreba

Tinktura od rusomače koristi se ublažavanje krvarenja jer sužava krvne sudove i istovremeno poboljšava rad srčanog mišića i cirkulaciju, a dobra je i za suzbijanje ateroskleroze i otklanjanja tegoba kod angine pektoris. Tinktura se priprema tako što se sveži listovi, cvetovi i stabla rusomače sitno iseckaju i stave u veću teglu pa se preliju do vrha tegle sa čistim alkoholom jačine oko 70%  ili sa rakijom jačine oko 40%. Tegla se potom poklopi i ostavi da odstoji dve nedelje na suncu ili na toplom mestu nakon čega se tinktura procedi i sipa u flašu koja se čuva na tamnom i hladnom mestu. Tinktura se može koristiti i za pravljenje obloga kod upale i atrofije mišića.

Za krvarenje iz nosa pravi se rastvor od rusomače tako što se dve kašičice droge rusomače preliju sa 125 ml ključale vode i pa se ostave tako da odstoje u poklopljenom sudu 10 minuta. Nakon toga rastvor procediti i ostaviti da se ohladi toliko da postane mlak a potom ga ukapati u nos pomoću kapaljke ili ga natopiti na vatu i napraviti tampon koji se stavlja u nosne šupljine.

Za krvarenje desni kod paradentoze i gingivitisa pravi se rastvor tako što se dve kašike droge rusomače prelije sa 250 ml prokuvane vode, a potom se ostavi da odstoji 10 minuta nakon čega se procedi. Rastvor se upotrebljava mlak (temperatura tela) tako što se mućka u ustima tri puta na dan po tri mrinuta.

Kod krvarenja rana upotrebljava se sitno samlevena rusomača (u vidu praha) koja se posipa na ranu. Za zarastanje i regeneraciju rana, ogrebotina i posekotina maže se mast od rusomače, a kod povrede mišića utrljava se melem od rusomače i pčelinjeg voska uz blagu masažu.

Protiv upale jajnika i pojačanog vaginalnog sekreta delotvorna je topla kupka od cvetova, listova i stabljika rusomače.

Kod mastitisa (upale mlečnih žlezda i kanala u periodu dojenja) efikasno deluje topao oblog od čaja rusomače koji širi mlečne kanale i omogućava nesmetan protok mleka.

Ukoliko dođe do krvarenja hemoroida deo oko analnog otvora ispira se toplom kupkom od rusomače.

Kod ispadanja materice dobar je čaj od rusomače koji jača mišiće materice.

Za jačanje imuniteta, čišenje organizma od otrova i regeneraciju tkiva pije se jedna kašičica sirupa od rusomače pre ručka.

Još neke upotrebe rusomače

Od rusomače se može praviti i sok, a takođe se može kombinovati sa drugim sastojcima i biljkama kod raznih tegoba i oboljenja jer ima širok spektar lekovitog dejstva.