You are here: Home » Blog » Ružina vodica – upotreba za lice i kosu, recept

Ružina vodica – upotreba za lice i kosu, recept

U dvorištima i baštama, cvećarama ali i u trnju pokraj puta, oduvek je ponosno stajala ona, mirisna, ponosna i lepa – njeno veličanstvo Ruža. Od pregršti različitog cveća na koje nailazimo kada nekoga želimo da obradujemo, bilo jednim cvetom ili velikim buketom, uvek nas instinkt i želja vuku negde u pravcu ruža.

Pored opojnog mirisa koji je ružu preporučio industriji parfema, njene nežne latice imaju i druga veoma važna svojstva za negu i lepotu našeg lica i tela. Najpoznatiji preparati od ruža su ružino ulje i ružina vodica, koji imaju raznovrsnu primenu, ali su pre svega u upotrebi u kozmetičkoj industriji. Ružina vodica je poznata još od davnina, a najbolja i najpoznatija se pravi od ruža sorte Damask (Rosa damascena).

Ružina vodica - upotreba za lice i kosu

Upotreba ružine vodice

Svoju primenu ružina vodica najviše je našla u nezi kože i kose. Zbog svojih antiinflamatornih, antialergijskih i antiseptičkih svojstava, ona ima ulogu da čisti i neguje sve tipove kože. Ružine latice sadrže veoma bitna esencijalna ulja i lipide, pa je ružina vodica posebno dragocena za suvu, iziritiranu i oštećenu kožu. Kosi vraća sjaj, jača koren i smanjuje opadanje. Obično se koristi u vidu tonera ili losiona za čišćenje lica, ali i kao sastojak vaše omiljene dnevne ili noćne kreme. Prilikom kupovine ružine vodice, vrlo je važno da u njoj nema nikakvih aditiva i konzervanasa , jer je samo u najčistijem obliku blagotvorna i efikasna.

Pozitivan efekat ružine vodice na kožu lica

Pozitivni efekti koje ružina vodica ima na kožu su brojni. Na prvom mestu moramo naglasiti da ona odgovara svim tipovima kože, tako da i osobe sa masnom, mešovitom ili pak izrazito suvom kožom, mogu naći spas u ovoj lekovitoj tečnosti. Pored toga što je namenjena za čišćenje lica, ona ga hidrira i sužava pore.

Takođe ima i veliku ulogu kod zapaljenskih procesa, dejstvom koje umiruje, pa i smanjuje crvenilo. Kako se da primenjivati i na veoma masnoj koži , uklanjanjem masti i sebuma sprečiće nastanak bubuljica i akni. Za pripadnice lepšeg pola dragocena je jer usporava starenje kože i nastanak bora, tako što ishranjuje i obnavlja kožu i vraća joj svežinu i sjaj.

Pozitivan efekat ružine vodice na negu kose

Pre svega ovaj „lek“ ima značajne efekte na kožu glave, gde smanjuje upale, pomaže u terapiji seboreje, ali i ubrzava cirkulaciju i podstiče rast nove kose. Isto tako u velikoj meri umanjuje i opadanje kose, ali i daje dlaki zdrav i sjajan izgled. Pa ukoliko vam ni jedan od do sada korišćenih preparata nije pomogao i ostali ste bez vidljivih rezultata, probajte sa ovom lekovitom supstancom.

Kako da sami napravite ružinu vodicu?

Pored toga što je možete kupiti, i to po veoma pristupačnoj ceni, možete je i sami napraviti. Ono što je važno, jeste da takvu svojeručno napravljenu ružinu vodicu ne smete koristiti duži vremenski period, jer u nju lako dospevaju bakterije. Najjednostavniji recept podrazumeva da uzmete šest šolja ružinih latica ( koje dobro operete ) i stavite u staklenu teglu. Prokuvate zatim 4 šolje vode oko 15 minuta, prelijete latice i dobro zatvorite teglu. To bi na sobnoj temperaturi treblo da odstoji dok se potpuno ohladi, a zatim se procedi i obavezno drži u frižideru. Rok trajanja je 7-10 dana. Tako napravljenu možete je koristiti kao tonik za čišćenje lica, kao sprej za osvežavanje umorne kože, ili je dodati u omiljenu prirodnu kremu za negu lica.

Za negu kose je mozete umešati u balzam ili pakovanje za kosu ili koristiti samu za završno ispiranje temena i cele dužine kose. Takođe je možete dodati u kupku za relaksaciju celog organizma i obnavljanje energije posle napornog dana.

Toner od ružine vodice

Ukoliko ste raspoloženi za dalje eksperimente, isprobajte i toner od ružine vodice. Za to vam je potrebno oko 120 ml destilovane vode, zatim 60 ml ružine vodice i 60 ml ulja američke leske. U sve to dodajte jednu supenu kašiku soka od limuna i vaš tonik je spreman. Koristite ga za čišćenje vaše kože dva puta na dan, nakon što ste prethodno promućkali sve sastojke.

Bilo da se odlučite da sami spravljate svoju mirisnu vodicu, ili da jednostavno odete do najbliže apoteke, nećete pogrešiti. Izuzetno popularna kod devojaka i žena, ona nalazi svoju primenu u svakodnevnoj nezi tela, i čini da se osetimo mirišljavije, svežije i lepše.