You are here: Home » Recepti » Semenke suncokreta – nutritivna vrednost, sastav, lekovitost i recepti

Semenke suncokreta – nutritivna vrednost, sastav, lekovitost i recepti

Suncokret je namirnica koja je, na svetskom nivou, priznata kao jedna od 20 namirnica koje imaju antikancerogene sastojke. U narodnoj medicini suncokret se koristio za različite vrste oboljenja, a savremena medicina se ne protivi tezi da je semenje suncokreta kosrisno za ljudski organizam. Suncokret se prvobitno gajio u Peruu, Meksiku i jugozapadnoj Americi. Suncokret je jednogodišnja biljka. Veoma lako uspeva i kod nas. Korisno je zasaditi suncokret na terenu koje je močvarno, jer lako isuši tle. Koren je taj koji je zaslužan sa isušivanje, ali i za upijanje loših sastojaka iz zemlje.

Ime suncokreta potiče od reči sunce (helios) i reči cvet (anthos). Cveta od juna do septembra. Žute je boje. U sredini cveta su cvetići (svi cvetići zajedno se nazivaju “cvast”), raspoređeni u savršenom redu, pa deluju kao buket cveća unutar cveta. Na jednoj biljci se može naći i  1 500 cvetića (dakle, 1 500 suncokretovog semena). Latice glavnog cveta su  poređane okolo i dužine su do 10 cm. Iz cvetića sazrevaju plodovi, ovalnog oblika, braon ili crne boje, a u njihovoj unutrašnjosti su semenke sivkaste boje. Njih koristimo u ishrani.

Semenke suncokreta - nutritivna vrednost, sastav, lekovitost i recepti

Sastav suncokretovih semenki

Suncokretove semenke sadrže linoleinsku masnu kiselinu (prethodnicu omega-6 masnih kiselina, dobrih za snižavanje holesterola u krvi) i oleinsku kiselinu (omega-9 mononezasićenu kiselinu). Sadrži vitamin E (35.17 mg što je 234% preporučene dnevne potrebe), kao i minerale poput kalcijuma, fosfora (660 mg 94%), natrijuma, kalijuma (78 mg), gvožđa (5.25 mg 63%), magnezijuma (325 mg 81%), cinka (5.00 mg 45%) i bakra (1.800 mg 200%). Takođe, sadrži i vitamine B kompleksa, kao i vitamin A.

Takođe, semenke sadrže još i proteinska vlakna, fitoserole i selen (53 µg 96% preporučene dnevne potrebe). Isto tako, sadrži 25% belančevina i  30% korisnog ulja.

Nutritivna vrednost

Semenke suncokreta sadrže 584 kcal i veoma su kalorične. Svakako, nisu preporučljive u vreme dijeta.

Lekovita svojstva

Suncokret je dobar za kožu na kojoj ima ekcema, jer vlaži kožu. Dobar je u borbi sa kardiovaskularnim oboljenjima, kao i malignim. Vitamin E ima korisno dejstvo prilikom stresa i nervoze. Dobar je za koncentraciju. Samo jedna kašika suncokretovih semenki dnevno daje dovoljnu količinu vitamina E organizmu.

U narodnoj medicini, suncokretovo seme se koristilo za reumu, artritis i poboljšanje vida. Suncokret je dobro korisititi u trudnoći jer plodu gode nezasićene masne kiseline. Suncokretove semenke imaju pozitivan uticaj na rad štitne žlezde, rad jetre i bubrega. Takođe, semnke sadrže antioksidanse, pa se tvrdi da usporavaju starenje.

Upotreba semenki suncokreta u ishrani

Seme suncokreta najčešće konzumiramo kao grickalicu, ali to nije njegova jedina primena u ishrani. Jako lako se kombinuje sa žitaricama,  sosevima, kašama, pirinčem, muslijem, jogurtom i varivima. Možete ga usitniti i njime začiniti picu i druga jela koja se peku u rerni. Suncokretove semenke možemo dodati testu prilikom pripreme različitih peciva i hlebova. Dobro se slaže sa drugim semenkama, poput semenki lana, bundeve ili susama U svakodnevnoj ishrani koristimo suncokretovo ulje, a u mnogim domaćinstvima se jede puter od suncokretovih semenki.

Takođe, možete propržiti sirove semenke, jer su takve aromatičnije za konzumaciju.

Recepti sa suncokretovim semenkama

Kuglice od sira uvaljane u seme suncokreta. Za ovaj recept biće vam potrebno: ½ kg mladog kravljeg sira, kašika kisele pavlake, zelena paprika, 100 gr oljuštenih suncokretovih semenki. Sir isitniti i dodati mu pavlaku i, prethodno sitno iseckanu, papriku. Gnječiti dok ne postane kompaktna smeša. Smešu oblikovati u kuglice, pa ih uvaljati u suncokretove semenke.

Napitak od suncokretovih semenki  (protiv hipertenzije). U šerpu usuti 200 gr suncokretovih semenki (oljuštenih), pa dodati 2 l vode. Kuvati ih 2 sata. Kada se skuvaju i ohlade, procediti ih. Proceđen napitak popiti u roku od dva dana. Pritisak će se brzo normalizovati, ali za dugoročne efekte redovno pijte ovaj napitak.

Saveti i mere opreza

  • Izbegavajte neoljušteni suncokret koji ima žućkastu nijansu. Bajat je. Potrudite se da se na licu mesta uverite u svežinu suncokretovih semenki. Pomirišite ih. Probajte ih.
  • Semenke se čuvaju u hermetički zatvorenim teglama u frižideru.
  • Kupili ste neoljuštene semenke, ali biste voleli da ih ogulite istog trena. Ubacite semenke u posudu i uključite, pa isključite mikser, bukvalno na nekoliko sekundi. Semenkama zatim dodajte vodu i posle malo vremena, ljuske će isplivati na površinu.
  • Ukoliko koristite ulje od semenki, kupite hladno ceđeno ulje koje ćete koristiti za salate. Rafinisano ulje koristite za prženje, ali nikada ne koristite već korišćeno ulje više puta. Rok trajanja ulja nakon otvaranja je 12 meseci, ali trudite se da ga potrošite u roku od 6 meseci.