You are here: Home » Biljni čajevi » Sena čaj – prednosti i priprema

Sena čaj – prednosti i priprema

Čaj od sene je vrsta biljnog čaja. Najčešće se pravi od listova sene i koristi se za lečenje zatvora.

Neki poklonici ovog čaja tvrde da ispire toksine iz tela (proces poznat kao detoksifikacija), kao i da pospešuje mršavljenje.

Šta je sena?

Sena je biljka koja sadrži sastojke pod nazivom antrahinoni, koji deluju kao moćni laksativi. Američka uprava za hranu i lekove odobrila je korišćenje sene kao laksativa koji se može nabaviti bez lekarskog recepta.

Pored toga, otkriveno je da sena efikasno čisti creva pre kolonoskopije (vrsta medicinskog testiranja koje se koristi za otkrivanje raka debelog creva), kada se koristi sa drugim supstancama.

Zdravstvene koristi čaja od sene

U mnogim studijama testirani su efekti uzimanja sene u obliku praha ili u kapsuli, a vrlo malo njih se bavilo potencijalnim zdravstvenim koristima konzumiranja čaja od sene. Jedna od njih je mala studija Istraživačke radiologije iz 2005. godine, u kojoj je 12 dobrovoljaca konzumiralo čaj od sene i eritromicin (antibiotik koji se koristi za lečenje nekih bakterijskih infekcija).

Mada je utvrđeno da su oba preparata povećala izbacivanje stolice, sena se pokazala kao efikasnija u ovom procesu. Do sada ne postoji pouzdan dokaz da sena podstiče detoksikaciju i mršavljenje.

Bezbednost

Malo je poznato o bezbednosti dugotrajnog uzimanja sene. Budući da je tako, postoje upozorenja da čaj od sene ne treba konzumirati duže od dve nedelje. Ako se uzima duže od dve nedelje, može se javiti disfunkcija creva, kako stručnjaci navode. Takođe, dugotrajno konzumiranje sene može povećati rizik od mišićne slabosti, oštećenja jetre i poremećaja rada srca.

sena caj za mrsavljenje i zdravlje

Čaj od sene i oštećenje jetre

Dugotrajno prekomerno konzumiranje čaja od sene može biti toksično za jetru, prema izveštaju iz časopisa The Annals of Pharmacotherapy iz 2005. godine. U izveštaju se pominje jedna pedesetdvogodišnjakinja koja je više od tri godine konzumirala litar čaja od sene svakog dana i koja je zatim dobila akutno oštećenje jetre. Autori ovog izveštaja tvrde da je uzrok prekomerno unošenje čaja od sene.

Neželjeni efekti čaja od sene

Iako je čaj od sene generalno bezbedan kada se konzumira kratko vreme, mogu se javiti neki neželjeni efekti, kao što su stomačni problemi, grčevi i dijareja.

Ko treba da izbegava čaj od sene?

Ukoliko imate bilo kakvu bolest srca ili bolesti gastrointestinalnog trakta (kao na primer Kronovu bolest, ulcerozni kolitis ili gastritis), obavezno konsultujte lekara pre nego što počnete sa upotrebom.

Gde se može naći čaj od sene?

Čaj od sene se može kupiti preko interneta, a takođe se može naći u mnogim prodavnicama zdrave hrane, kao i u radnjama specijalizovanim za dodatke ishrani.

Upotreba čaja od sene za zdravlje

Usled nedostatka odgovarajućih istraživanja, prerano je preporučiti čaj od sene kao standardni lek za pojedine zdravstvene probleme. Ako želite da koristite senu u svrhu terapije hroničnih bolesti, veoma je važno da popričate sa svojim lekarom pre nego što počnete da pijete ovaj čaj.

Takođe je vrlo bitno istaći da u nekim slučajevima zatvor može upućivati na neke zdravstvene probleme (kao što su sindrom iritabilnog creva ili poremećaj u radu štitne žlezde). Stoga, samostalno lečenje zatvora čajem od sene bez konsultacije sa lekarom ponekad može imati ozbiljne posledice.