You are here: Home » Blog » Slatki krompir batat – sjajna zdrava hrana

Slatki krompir batat – sjajna zdrava hrana

Slatki krompir odnosno batat je ukusno povrće koje ima mnoštvo zdravstvenih koristi. Može biti različite boje i oblika i masovno se gaji i konzumira širom sveta.

Ovo povrće je prava riznica esencijalnih vitamina i minerala. Ako ne volite slatki krompir, u nastavku pročitajte zašto bi trebalo da ga uvrstite u ishranu. Ko zna, možda ćete promeniti mišljenje i poželeti da ga jedete češće.

1. Slatki krompir je bogat antioksidansima

Slatki krompir ima visok sadržaj antioksidanata. Antocijan koji se nalazi u slatkom krompiru ljubičastog korena je jedan od najmoćnijih antioksidanata koje sadrži ovo povrće.

Slatki krompir narandžastog korena sadrži beta karoten koji je takođe odličan antioksidans. Antocijan ima antiinflamatorna svojstva i štiti od mnogih bolesti. Ovo je jedan od najjačih razloga zbog kojih bi slatki krompir trebalo da se nađe na vašem meniju.

2. Slatki krompir je bogat manganom

Jedan slatki krompir srednje veličine sadrži 28% dnevnog preporučenog unosa mangana, veoma važnog minerala koji pomaže telu u metabolizmu šećera i daje energiju. Mangan pospešuje apsorpciju drugih esencijalnih minerala i bitan je za zdrave i jake kosti. Konzumiranjem slatkog krompira sprečićete nedostatak mangana.

3. Slatki krompir ima visok sadržaj beta karotena

Jedan slatki krompir srednje veličine sadrži više od 200% preporučenog dnevnog unosa beta karotena. Možda već znate da je beta karoten veoma važan nutrijent koji telo pretvara u još važniji vitamin A koji je bitan za zdravlje očiju i koji jača imunološki sistem.

Slatki krompir batat

4. Slatki krompir sadrži kvercetin

Slatki krompir je bogat mnogim nutrijentima, među kojima je i kvercetin. Kvercetin je najveći flavonoid koji je veoma zdrav i ima dosta blagodeti. Snižava nivo lošeg (LDL) holesterola u krvi i smanjuje upale. Takođe je prirodni antihistaminik koji suzbija sezonske i hronične alergije.

5. Slatki krompir reguliše nivo šećera u krvi

Iako sadrži ugljene hidrate, slatki krompir reguliše nivo šećera u krvi. Pošto podiže nivo adiponektina, slatki krompir povoljno utiče na metabolizam insulina koji kontroliše nivo šećera. Slatki krompir je takođe bogat vlaknima koja usporavaju oslobađanje glukoze i sprečavaju nagle promene nivoa šećera u krvi.

6. Slatki krompir je dobar za srce

Batat ima visok sadržaj kalijuma i vitamina B6, dva esencijalna nutrijenta koji su veoma dobri za srce. Kalijum sprečava pojavu visokog krvnog pritiska, dok vitamin B6 razbija homocistein koji pospešuje stvaranje ateroskleroze i pojavu srčanih bolesti. Pri konzumiranju slatkog krompira unosite oba nutrijenta koji tako blagotvorno deluju na srce.

7. Slatki krompir je bogat vitaminom C

Kada pomislimo na vitamin C, obično nam je prva asocijacija citrusno voće. Međutim, slatki krompir takođe sadrži ovaj vitamin. Jedan slatki krompir srednje veličine sadrži oko 40% dnevnog preporučenog unosa. Vitamin C pomaže u proizvodnji kolagena koji održava zglobove i kožu zdravim i smanjuje stres.

8. Slatki krompir sadrži vitamin D

Vitamin D je neophodan za jak imunološki sistem i dobro celokupno zdravlje. Ovaj vitamin daje energiju, popravlja raspoloženje i jača kosti. Takođe je odličan za srce, kožu i zube. Ako često jedete slatki krompir, sprečićete pojavu nedostatka vitamina D.

Batat spada u veoma zdravu hranu jer pruža neverovatne zdravstvene koristi. Ako uvrstite ovo povrće u ishranu, unećete esncijalne nutrijente koje ono sadrži. Na koji način vi spremate slatki krompir? Da li znate neke druge razloge zbog kojih bi trebalo da ga jedete?