You are here: Home » Blog » Soda bikarbona kao lek i korišćenje sa limunom

Soda bikarbona kao lek i korišćenje sa limunom

Od načina na koji su oblikovane vaše životne navike, u velikoj meri zavisi kakvo će biti vaše zdravlje. Konkretno, izbor namirnica, odgovoran je za pojavu velikog broja različitih oboljenja.

Razlog za to je što pogrešno odabrane namirnice, kao što je masna hrana, začinjena hrana ili hrana sa previše konzervanasa i aditiva, u organizmu stvara takozvanu kiselu sredinu. U kiseloj sredini stvara se mogućnost veće otpornosti i mogućnost razmnožavanja i širenja svih vrsta poznatih štetnih bakterija, virusa i drugih mikroorganizama koji su uzročnici bolesti.

Za razliku od kisele sredine u organizmu, koja kao što smo rekli pogoduje opstanku i širenju štetnih mikroorganizama pa samim tim i bolesti u organizmu, bazna ili alkalna sredina je sredina u kojoj štetni mikroorganizmi ne mogu da opstanu i da se šire. Samim tim, u baznoj ili alkalnoj sredini ne dolazi do razvoja i stvaranja bolesti.

soda bikarbona bez aluminijuma kao lek za zeludac i zube

Baznu ili alkalnu sredinu u organizmu, osim zdravim i svežim namirnicama kao što su voće i povrće, možete stvoriti i uz pomoć sode bikarbone.

Zato, odlučili smo da sadržaj ovog teksta posvetimo što detaljnijem opisu delovanja sode bikarbone na ljudski organizam.

Na koji način soda bikarbona lekovito deluje na ljudski organizam?

Kao što smo već napomenuli soda bikarbona ili natrijum bikarbonat, ima osobinu da u organizmu stvara i održava alkalnu ili baznu sredinu. Samim tim, ne samo što onemogućava prisustvo i razvoj štetnih mikrorganizama u organizmu čoveka i prisustvo i razvoj bolesti koje nastaju kao posledica prisustva takvih mikroorganizama, već sprečava i nastanak i razvoj bolesti koje nisu uslovljene niti povezane sa prisustvom ovih mikroorganizama.

Konkretno, čak i najteži oblici bolesti, kao što su različite vrste karcinoma, znatno ređe nastaju i napreduju u baznoj ili alkalnoj sredini, nego što je to slučaj u kiseloj sredini.

Objašnjenje za takvu tvrdnju, dokazano je činjenicom da se toksične materije, kao i oksidansi i slobodni radikali koji inače i stvaraju ćelije karcinoma, javljaju upravo u kiseloj sredini u organizmu.

Samim tim, jasno se zaključuje da sve vrste karcinoma, gube mogućnost nastanka i razvoja u baznoj sredini.

Ono što je pritom važno istaći, jeste da se soda bikarbona ne može koristiti kao jedini lek za lečenje već prisutnog i razvijenog karcinoma u organizmu, već se u takvim situacijama obavezno treba obratiti lekaru i bolest lečiti prepisanom terapijom.

Soda bikarbona može poslužiti kao preventivno sredstvo kojim se sprečava nastanak ove opake bolesti.

Osim toga, soda bikarbona se može koristiti i kao lek, odnosno kao sredstvo za lečenje ili ubrzavanje procesa lečenja brojnih manje opakih bolesti koje se ne tako retko javljaju u ljudskom organizmu.

Kada se soda bikarbona može koristiti kao lek?

Ovo su bolesti i stanja organizma u kojima sodu bikarbonu možete upotrebiti kao lek:

– Prisustvo peska ili kamena u bubregu:

Jedan od čestih uzroka pojave peska ili kamena u bubregu je pojačana kiselost mokraće. Usled prisustva pojačane kiselosti mokraće, pesak i kamen u bubregu ne samo da se stvara već može i da raste i postane uzrok ozbiljnih komplikacija sa radom i funkcijom bubrega. U takvim okolnostima, nekada se kao jedinom obliku rešavanja problema, mora pribeći operaciji. Međutim, upotrebom sode bikarbone, možete sprečiti kiselost mokraće i stvaranje peska ili kamena u bubregu, ali možete i pospešiti rastvaranje i izbacivanje već formiranog peska ili kamena.

Kako bi ste upotrebili sodu bikarbonu kao lek protiv peska ili kamena u bubregu, nekoliko dana za redom, ujutru jednu ravnu kafenu kašičicu sode bikarbone, rastvorite u čaši vode i popijte. Ovaj lek nemojte primenjivati kod dece mlađe od pet godina, ili kod osoba kod kojih je razvijena osetljivost organizma na sodu bikrabonu.

Takođe kada je u pitanju konkretna upotreba sode bikarbone, u svrhu lečenja peska ili kamena u bubrehu, važno je znati da se ona može koristiti isključivo za taj vid problema sa bubrezima.

Osobe koje imaju ozbiljnija oboljenja bubrega, ne smeju da koriste sodu bikarbonu kao lek.

– Prisustvo infekcije urinarnog trakta:

Ukoliko imate problem sa infekcijom urinarnog trakta, odnosno ukoliko vas muči često ili otežano mokrenje, osećaj peckanja prilikom mokrenja ili pojava isprekidanog mlaza urina, rešićete problem ukoliko svakodnevno, nekoliko dana uzastopno budete pili rastvor od dvesta pedeset mililitara vode i jedne ravne kafene kašičice sode bikarbone. Kada primetite da su prethodno pomenuti simptomi nestali, možete prestati sa upotrebom sode bikarbone.

Ovaj lek takođe ne smete primenjivati kod dece mlađe od pet godina i kod osoba kod kojih je razvijena osetljivost organizma na sodu bikarbonu.

– Prisustvo gihta:

Giht, nastaje kao posledica pojave i prisustva jake mokraćne kiseline. Zato, giht je još jedna u nizu bolesti čiji se simptomi mogu sanirati uz pomoć sode bikarbone. Pravilo upotrebe u tom slučaju su ista i u slučaju prethodno opisanih zdravstvenih problema.

– Prisustvo gastritisa, otežanog varenja i osećaja napetosti u želucu:

Svi od pomenutih vrsta problema sa želucem, nastaju kao posledica visokog nivoa želudačne kiseline, odnosno hlorovodonične kiseline koja je prisutna u želucu. Kako bi ste se rešili takvih problema, potrebno je da kada osetite njihove simptome, popijete rastvor od jedne ravne kafene kašičice sode bikarbone i dvesta pedeset mililitara vode.

Ubrzo nakon toga, javiće vam se potreba za podrigivanjem. To je normalna reakcija organizma i znak je da se u želucu uspostavlja normalan proces varenja.

Iz svega ovog navedenog zaključuje se da je soda bikarbona sjajan prirodnik lek za želudac i za čišćenje organizma.

– Prisustvo infekcija i iritacija u usnoj duplji:

Ukoliko sam iritirane ili inficirane desni i usna duplja, dva puta dnevno, ujutru i uveče napravite rastvor od dvesta pedeset mililitara vode i jedne ravne kašičice sode bikarbone i time ispirajte usnu duplju. Ispiranje ovim rastvorom, pomaže i kod prisustva infekcije grla.

Korišćenje sode bikarbone u kombinaciji sa limunom:

Kombinacija sode bikarbone i svežeg limunovog soka, predstavlja moćni eliksir za sprečavanje i lečenje mnogih, čak i najtežih oboljenja kao što su rak i slično.

Takodje soda bikarbona i lumun u kombinaciji su odlični za lice, kao i za zube (prirodno izbeljivanje zuba uz pomoć sode bikarbone je vrlo poznato i popularno).

Takva mogućnost ove mešavine prisutna je zahvaljujući tome što baš kao i soda bikarbona i limunov sok kada se unese u organizam, stvara jaku baznu odnosno alkalnu sredinu. Obzirom da kao što smo već i objasnili takvo delovanje na organizam i soda bikarbona, ova dva sastojka kada se ujedine čine neverovatno snažan oslonac zdravlja. Uz sve to, limunov sok je izuzetno bogat vitaminom C koji dodatno utiče na odbranu organizma.

Posebnu delotvornost, kombinacija limunovog soka i sode bikarbone, pokazala je u procesu sprečavanja nastanka i razvoja karcinoma.

Konkretno, doktor Marti Pejgel, koji je specijalista u oblasti istraživanja i lečenja karcinoma u Arizoni, sproveo je istraživanje kojem je bio podvrgnut veliki broj pacijenata sa karcinomom dojke. Rezultati istraživanja pokazali su da su se ćelije karcinoma znatno sporije razvijale i da su izumirale pod uticajem mešavine soka od limuna i sode bikarbone. Takvi rezultati, poslužili su kao razlog da se ova moćna kombinacija koristi ne samo kao lek, već i kao preventiva protiv stvaranja svih poznatih karcinoma u organizmu.

Osim kao lek i kao preventiva protiv karcinoma, kombinacija limunovog soka i sode bikarbone koristi se i kao snažan antioksidant, kao detoksikaciona terapija, kao terapija za podizanje imuniteta i kao terapija za sprečavanje nastanka i za ubrzavanje procesa lečenja najrazličitijih vrsta oboljenja, počev od bezazlenih sezonskih prehlada i virusnih infekcija do jakih upala i infekcija u organizmu.

Kako se koristi soda bikarbona u kombinaciji sa limunom?

Da bi ste pravilno upotrebili sodu bikarbonu u kombinaciji sa limunom, potrebno je da jednu ravnu kafenu kašičicu sode bikarbone, rastvorite u dvesta pedeset mililitara vode i da u to dodate sok od jedne polovine sveže isceđenog limuna. Sve to dobro promešajte i popijte jednom dnevno, najbolje ujutru.

soda bikarbona i limun za lice i zube

Da li se mogu javiti kontraindikacije nakon korišćenja sode bikarbone?

Kod nekih osoba mogu se javiti kontraindikacije nakon korišćenja sode bikarbone. Te kontraindikacije, ispoljavaju se kroz sledeće simptome:

– Kroz pojavu usporenog ritma disanja,
– Kroz pojavu otečenosti stopala,
– Kroz pojavu jake mučnine.

Pomenuti simptomi, zapravo predstavljaju upozorenje i znak da je u vašem organizmu prisutna osetljivost na sodu bikarbonu.

Kako bi ste na vreme bili sigurni da li ste osetljivi na sodu bikarbonu, kada je prvi put unosite u organizam u vidu rastvora, unesite je u maloj količini. Tačnije, za početak napravite rastvor od pola ravne kafene kašičice sode bikarbone i od dvesta mililitara vode. To popijte i ukoliko ne primetite simptome osetljivosti, sutra popijte jači rastvor. U slučaju da primetite osetljivost organizma na sodu bikarbonu, prestanite sa njenim koriščenjem i popijte veću količinu tečnosti kako bi ste je što brže eliminisali iz organizma putem urina.

Kakvu sodu bikarbonu izabrati?

Najbolja je soda bikarbona bez aluminijuma. Soda je tada dosta čistija i nema takvu primesu pa je bezbednija za korišćenje i naravno dosta bolji efekat postiže na organizam.

Da li postoje osobe koje ne smeju da konzumiraju sodu bikarbonu?

Postoje osobe koje ne smeju da konzumiraju sodu bikarbonu. To su:

– Deca mlađa od pet godina,
– Osobe kod kojih je prisutna osetljivost organizma na sodu bikarbonu,
– Osobe kod kojih su prisutna teška oboljenja bubrega,
– Osobe kod kojih su prisutna oboljenja srca,
– Osobe koje imaju problem sa povišenim krvnim pristiskom,
– Osobe kod kojih su prisutna teška oboljenja jetre.

Takođe, pre konzumiranja sode bikarbone, savet lekara bi trebalo da potraže i trudnice, doilje, kao i osobe koje su pod stalnom terapijom medikamentima.