You are here: Home » Blog » Sojin lecitin – šta je, upotreba i iskustva

Sojin lecitin – šta je, upotreba i iskustva

Sojin lecitin je jedan od najzastupljenijih sastojaka u konditorskoj industriji , u kojoj igra značajnu i pozitivnu ulogu u tehnološkim karakteristikama samih proizvoda.  Na njega najčešće nailazimo na deklaracijama sastava prerađenih namirnica i slatkiša, kao što su razne čokoladice, namazi i testenine.

Koristi se kao emulgator koji ima ulogu da sjedinjuje sve sastojke i drži ih na okupu. Upotrebljava se u pekarskoj industriji, posebno u proizvodnji peciva koje se sprema uz veći udeo masti. Sojin lecitin je važan aditiv u prehrambenoj industriji, ali ima i značajna dijetetska i lekovita svojstva, zbog čega se koristi i u dijetetici i farmaciji.

Sojin lecitin – šta je, upotreba i iskustva

Šta je sojin lecitin?

Sojin lecitin je produkt dobijen tokom prerade sojinog zrna u proteinske proizvode i sirovo ulje. Dobija se prilikom centrifugiranja ulja iz kojeg se izdvaja. Sirovi sojin lecitin je viskozne strukture, tamno smeđe, ćilibarske boje, a karakterišu je specifičan miris i ukus. Predstavlja mešavinu fosfolipida i ulja i ima jako aktivno površinsko dejstvo, zbog kombinacije lipofilnog i hidrofilnog karaktera molekula fosfolipida. Ove karakteristike ga čine odličnim preparatom za vezivanje čvrstih čestica, odnosno savršenim emulgatorom.

Pomenuta svojstva sojinog lecitina čine ovaj proizvod odličnim stabilizatorom pene, sredstvom za kvašenje i opuštanje i sredstvom za kontroku kristalizacije. Sam lecitin ima i terapeutska i dijetetska svojstva, te se ovaj proizvod, osim u preradi namirnica koristi i kao dodatak ishrani i u lečenju.

Kako deluje lecitin?

Sirov sojin lecitin sadrži minimalni udeo od 65% fosfolipida, odnosno samog lecitina, koji igra važnu ulogu u čovekovom zdravlju. Utiče na naš organizam na mnogo načina i zapravo je jedan od retkih korisnih dodatka za kvalitet proizvoda u prehrambenoj industriji.

  • Lecitin pre svega deluje kao emulgator masnih tvari i tako omogućava lakše metabolisanje masnih materija i sprečava taloženje masti u krvnim sudovima, jetri i masnom tkivu, te je zato dobar dijetetski proizvod.
  • Deluje na moždane ćelije i centar za memoriju. Sojin lecitin stimuliše ovaj centar zahvaljujući važnoj komponenti, inozitolu, koja učestvuje u građi moždanih ćelija. Holin, koji se takođe nalazi prisutan u lecitinu, sastavni je deo neurotransmitera acetilholina koji je važan za pravilne i zdrave mentalne funkcije.
  • Lecitin ima pozitivno dejstvo u ublažavanju bolova, posebno kada je reč o bolovima u zglobovima. Znatno utiče na smanjenje bola ili na potpuno ukljanjanje. U tom slučaju se suplement sojinog lecitina može koristiti i u većim količinama.
  • Poboljšava asorpciju vitamina koji se rastvaraju u mastima. To su vitamini A, D i E. Takođe je neophodan za dobru funkciju ćelijskih membrana i pomaže u održavanju njihove propustljivosti za sve hranljive materije i istovremene nepropustljivosti za štetne elemente.

Kako se upotrebljava sojin lecitin?

Zbog svojih emulgatorskih svojstava i odličnog efekta na tehnološki kvalitet namirnica, sojin lecitin ima široku primenu u konditorskoj i pekarskoj industriji. Nalazimo ga u čokoladama, čokoladnim namazima, margarinu, puteru od kikirikija, sladoledu, slatkim prelivima i drugim slatkišima. Dodaje se u testo da bi ga učinio manje lepljivim i omogućio lakše narastanje.

Koristi se u dijetetici i farmaceutskoj industriji, zbog svojih izrazitih terapeutskih i dijetetskih svojstava. Utiče na ukupnu vitalnost organizma i štiti kardiovaskularni i nervni sistem. Koristi se kao suplement u ishrani i pomaže u terapiji već nastalih patofizičkih stanja, ali i u prevenciji. Upotrebljava se za izradu dijeteskih i farmaceutskih preparata, za dopunsku ishranu aktivnih sportista, rekreativaca i za izradu drugih proizvoda za lečenje i zdravstvene tretmane.

Za šta je koristan sojin lecitin?

Sojin lecitin ima najvažniju ulogu u razlaganju masnoća u ljudskom telu te, iako neke osobe mogu imati neželjene efekte pri upotrebi sojinog lecitina kao preparata, on ima mnogo prednosti za sveukupno zdravlje.

Snižavanje holesterola – Sojin lecitin se decenijama unazad koristi za obaranje visokog nivoa holesterola. Kontroliše razmenu hranljivih materija i sprečava taloženje masti u zidovima krvnih sudova i mozgu i pozotivan je za celokupno kardiovaskularno zdravlje. Dobar je u prevenciji šloga i srčanog udara.

Poboljšanje kod neuroloških i mentalnih tegoba – Neka istraživanja govore u prilog uticaju lecitina na moždane funkcije i smatra se pravom hranom za mozak. Zbog toga može da donese poboljšanje kod stanja poput Alchajmerove bolesti, demencije, amnezije i sličnih stanja. Poboljšava i kvalitet sna i pomaže kod zaboravnosti uopšte.

Čuva jetru – Lecitin i holin su sastojci presudni za optimalnu funkciju jetre. Održavaju masti jetre rastvorene u vodi i sprečavaju njihovo taloženje, dok istovremeno pomažu u izbacivanju toksičnih materija iz jetre. Sojin lecitin se koristi kod masne jetre i ciroze.

Zdravo mršavljenje – Lecitin ubrzava proces razlaganja masti i tako deluje i na ubrzavanje metabolizma. Zbog toga je efikasno sredstvo u borbi protiv viška kilograma. Čest je dodatak u redukcionim dijetama. Pošto je potpuno prirodnog porekla, pomaže organizmu da se oslobodi viška masnih naslaga na potpuno zdrav način. Takođe reguliše varenje i smanjuje osećaj nadutosti.

Neželjena dejstva i saveti

Evetualna neželjena dejstva se mogu javiti kod osoba koje su inače alergične na soju, te one treba da izbegavaju sve proizvode koji je sadrže. Mišljenja oko upotrebe soje u ishrani su podeljena, pre svega zbog kontroverzi o GMO proizvodima. Preporučuje se da se kod odabira suplementa sa sojinim lecitinom obrati pažnja na odrednice o toksičnosti kod određenog proizvoda, da se vodi računa da je soja fermentisana, kao i da nije genetski modifikovana.

Mnogi usevi soje su prskani pesticidima, što može da ima štetne posledice kada koristimo proizvode od ovakvog tretiranja soje. Kada biramo dodatak ishrani sa sojinim lecitinom, treba da se držimo proizvođača koji se pridržavaju odredbi o toksičnosti namirnica koje propisuju Svetska zdravstvena organizacija.

Takođe, postoji dosta izvora soje koja nije fermentisana, što u prvi mah zvuči i kao bolji izbor. Međutim, istraživanja su pokazala da nefermentisana soja sadrži toksine i fitoestrogen koji mogu loše da utiču na hormone i posebno štetno delovati na reproduktivno zdravlje. To može uticati na poremećaj menstrualnog ciklusa, oštećenja štitne žlezde, smanjenje nivoa testosterona, probleme sa prostatom i karcinom dojke. Proces fermentacije omogućava zadržavanje hranljivih i korisnih sastojaka iz soje, čini je lakše svarljivom i sprečava moguće rizike.

Kada je reč o genetski modifikovanoj hrani, još uvek ne postoji dovoljno dokaza o njenoj štetnosti i dugotrajnim efektima za zdravlje. Soja je jedan od najčešće modifikovanih proizvoda i zbog toga se smatra i najvećim potencijalnim rizikom za zdravlje. Zbog toga pri odabiru soje i preparata sojinog lecitina treba birati one koji su napravljeni od organski uzgojene soje.