You are here: Home » Recepti » Sok od banane – za bebe, zdravlje i recept

Sok od banane – za bebe, zdravlje i recept

Banana je vrlo hranljivo voće jer sadrži obilje vitamina i minerala. Ova čudesna namirnica osim što je slatka i ukusna, vrlo blagotvorno deluje na zdravlje i blagostanje.

Vrsta voća koja se preporučuje za podizanje energije i poboljšanje kvaliteta života je upravo banana.

Voće se može jesti sveže ili u obliku sokova. Prirodni voćni sok predstavlja vrlo koristan dodatak izbalansiranoj ishrani jer snabdeva organizam optimalnom količinom vitamina i minerala.

Ovo se odnosi i na sok od banane, napitak koji obiluje hranljivim materijama i za koji se zbog toga može čak reći da je simbol zdrave ishrane. Ako ste ljubitelj soka od banane, možda ste se zapitali zašto nema mnogo radnji u kojima se on može naći. Jedan od razloga je taj što banane sadrže skrob, pa bi sok od njih bio previše kašast, što se nekima ne dopada.

Međutim, nemojte da očajavate jer sok od banane možete napraviti sami u svom domu. Kao i sama voćka, sok od banane je cenjen zbog svojih lekovitih svojstava i dobrobiti za zdravlje.

U nastavku ćete saznati više o ovom tropskom voću, o njegovim neverovatnim lekovitim svojstvima i o tome kako da pripremite čašu ovog zdravog soka.

Sok od banane – faze pripreme i sastojci

Razlozi za konzumiranje banana i soka od njih su mnogobrojni. Ovaj prirodni sok je bogat kalijumom, manganom, magnezijumom i naročito vitaminima B kompleksa. Zato sledeći put ugasite žeđ sokom od banane.

Ovaj sok najlakše možete pripremiti tako što ćete iseći nekoliko banana, ubaciti ih u blender i izmiksovati. Možete ih pomešati s vodom ili s mlekom. Najbolje je da ih mešate sa vodom ili sa sojinim mlekom zbog niskog sadržaja masti i odsustva laktoze.

Sok od banane

Sledeći recept za sok od banane je veoma jednostavan i ukusan. Potrebne su vam dve banane srednje veličine, nekoliko kockica leda da bi napitak bio hladan, ¾ šolje mleka, 2 kašike meda i datule (ako želite). Pomenute sastojke izmiksajte u blenderu. Sastojke možete menjati prema ukusu, ali ako želite da pijete čist sok od banane, ovo je idealan recept.

Čaša soka od banane koja sadrži ove sastojke nema mnogo kalorija. Međutim, ako želite da ga zasladite šećerom ili sladoledom od vanile, imaće više kalorija.

Zdravstvene prednosti soka od banane

Banana je idealan dodatak ishrani. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, sok od banane je vrlo zasitni napitak i blagotvorno deluje ne samo na digestivni sistem, već i na gubitak kilograma.

Voće bogato vlaknima vas duže drži sitima, pa ćete jesti manje, a kilogrami će se sami topiti.

Pošto je vrlo hranljiv napitak, sok od banane podiže energiju. Bilo da pokušavate zdravo da se hranite ili da izgubite kilograme, ovaj prirodni tropski sok će vam pomoći da ostvarite svoje ciljeve.

Sok od ovog voća takođe uspešno leči zatvor i višak kiseline u želucu i posebno je blagotvoran za trudnice jer smanjuje simptome jutarnje mučnine.

Ako osećate da ste pod stresom, posegnite za sokom od banane. Banane sadrže triptofan, supstancu koja pospešuje proizvodnju serotonina u organizmu. Ovaj „hormon sreće“ smiruje nerve i smanjuje stres.

Banane imaju visok sadržaj kalijuma, zbog čega smanjuju mogućnost pojave hipertenzije. Zato čaša soka od banane održava vaše srce u formi. Kalijum je dobar i za bubrege i kosti jer, kako naučnici objašnjavaju, ovaj mineral sprečava izlučivanje kalcijuma u urin, koje dovodi do formiranja kamena u bubregu i razvoja osteoporoze.

Sok od banane je jeftina zaštita digestivnog sistema, mnogo jeftinija od skupih lekova. Zbog svega ovoga, čaša soka od banane dnevno snabdeva vaš organizam optimalnom količinom kalijuma i čuva vaše zdravlje i formu.