You are here: Home » Recepti » Sok od crne ribizle za zdravlje i recept

Sok od crne ribizle za zdravlje i recept

Sok od crne ribizle je ukusan osvežavajući napitak u kome možete da uživate bilo kada.

Međutim ,ovaj napitak nije popularan samo zbog svog slatkog ukusa. On nudi i mnogo prednosti za zdravlje.

U nastavku saznajte više o soku od crne ribizle.

O crnoj ribizli

Crna ribizla (lat.naziv Ribes nigrum) je vrsta koja pripada porodici Ribes. Raste u centralnoj i severnoj Evropi i severnoj Aziji. To je grm srednje veličine koji može narasti do 1,5m visine. Ima jednostavne nazubljene listove i male crvenkaste cvetove sa pet latica. Plodovi su vrlo tamne ili ljubičaste boje, imaju sjajnu kožicu i sadrže nekoliko semenki. Sazrevaju preko leta.

Plodovi se koriste za pravljenje džemova i želea i za dodavanje boje i ukusa vinima, lekovima i proizvodima za ulepšavanje. Takođe se mogu koristiti i za pripremu soka.

Sok od crne ribizle ima mnogo blagodeti za zdravlje zahvaljujući svom bogatom sadržaju. Naime, crne ribizle sadrže velike količine vlakana, gvožđa i kalijuma. Ribizle sadrže duplo više antioksidanata od borovnica i četiri puta više vitamina C nego pomorandže.

Dobrobiti soka od crne ribizle

Zahvaljujući visokom sadržaju hranljivih materija, čaša soka od crne ribizle vrlo blagotvorno deluje na zdravlje.

Poznato je da crna ribizla pomaže kod raznih digestivnih problema, pa se često preporučuje ako do njih dođe. Može vam pomoći ako patite od gastritisa ili dijareje. Takođe blagotvorno deluje kod kardiovaskularnih bolesti. Sok od ribizle unapređuje funkciju bubrega i pomaže kod kamena u bubregu.

Sok od crne ribizle

Sok od ribizle jača imunološki sistem. Bori se protiv groznice, umora i, budući da ima visok sadržaj vitamina C, može izlečiti prehladu. Takođe poboljšava vid i kontroliše krvni pritisak.

Sastojci u crnoj ribizli pomažu kod mentalnih bolesti. Zbog toga se preporučuje osobama koje pate od demencije ili Alchajmerove bolesti.

Ovaj sok je dobar i za kožu, naročito ako patite od bolesti epitela, psorijaze ili dermatitisa.

Sokom od ribizle možete ispirati grlo. Koristite ga nekoliko puta dnevno da izlečite bol u grlu ili upalu tonzila.

Napravite sami sok od ribizle

Sok od ribizle možete napraviti lako u svom domu. Na taj način ćete izbeći kupovne sokove koji sadrže štetne aditive.

Prvo dobro operite ribizle hladnom vodom i uklonite drške i listove. Ostavite ih pod mlazom vode neko vreme, a zatim ih stavite u veći lonac. Prelijte vodom, stavite na tihu vatru i povremeno mešajte.

Kuvajte ih dok ne puste sok. Zatim izgnječite pulpu i iscepkajte kožicu kako biste iscedili ostatak soka. Na kraju sipajte sok u drugu posudu.

Sok od ribizle možete pripremiti i pomoću blendera. Izmiksajte nekoliko plodova i 250ml vode u blenderu. Sok možete dodatno razblažiti vodom. Pijte 2 do 4 puta dnevno.

Neželjeni efekti

Generalno, sok od ribizle se smatra bezbednim. Ipak, u nekim slučajevima treba da budete oprezni.

Trudnice i  dojilje treba da izbegavaju sok od ribizle jer nije utvrđeno kako utiče na bebu. Deca i stariji ljudi takođe treba da ga konzumiraju oprezno.

Osobe koje imaju bolesti vena, hemofiliju ili uzimaju lekove za razređivanje krvi ne treba da piju sok od ribizle jer on može povećati protok krvi. Nemojte piti sok od ribizle bar dve nedelje pre zakazane operacije jer može izazvati pojačano krvarenje tokom i posle operacije.

Budući da ima vrlo malo neželjenih efekata, treba da uvrstite sok od ribizle u ishranu. Ne samo da je ukusan, već i ima mnoštvo zdravstvenih koristi.