You are here: Home » Recepti » Sok od drenjina – zdrav sirup i recept

Sok od drenjina – zdrav sirup i recept

Drenjine, zapravo su koštuničavi plodovi samonikle i svima poznate biljke dren (“Cornus mas”).

Obzirom da je u narodu već vekovima prisutna izreka “zdrav ko dren”, jasno je da drenjine predstavljaju pravu malu oazu zdravlja.

Upravo zato, od drenjina se širom sveta proizvode i koriste brojni domaći proizvodi kao što su dzem od drenjina, čaj, sok, vino ili čak rakija od drenjina.

Ovog puta, za vas smo pripremili odličan domaći recept koji će vam pomoći u tome da napravite sok od drenjina.

Šta vam je potrebno da bi ste napravili sok od drenjina?

Da bi ste napravili sok od drenjina, potrebno vam je:

– Pet kilograma svežih drenjina,
– Četiri kilograma šećera,
– Pet litara vode,
– Dve kesice limuntusa.

Način pripreme:

Pet kilograma svežih drenjina najpre dobro operite u hladnoj vodi i ocedite. Potom, stavite ih u veću šerpu i prelijte sa pet litara vode, a zatim kuvajte oko jedan sat. Pri kraju kuvanja, drenjine će poprimiti beličastu boju i to je normalno, nemojte se zabrinuti. Tokom kuvanja, povremeno mešajte drenjine, kako ne bi zagorele.

Sok od drenjina recept

Kada prođe sat vremena, kuvane drenjine dva puta procedite kroz gustu cediljku ili kroz gazu. Zatim, u proceđenu tečnost dodajte četiri kilograma šećera i to dobro sjedinite mešanjem. Vratite šerpu na ringlu i sadržaj uz često mešanje kuvajte još oko pola sata. Važno je da se tokom kuvanja sav šećer lepo rastopi.

Na kraju, u vruć sveže skuvan sok od drenjina sipajte dve kesice limuntusa i sve to zajedno još jednom promešajte, a zatim i prelijte dok je toplo u unapred pripremljene sterilisane staklene flaše. Sačekajte da se sok u flašama ohladi, a zatim ga odložite na suvo i hladno mesto.

Kada poželite da pijete ovako pripremljen sok od drenjina, po želji ga razblažite sa vodom.

Takođe, u zavisnosti od ukusa, možete tokom pripreme soka koristiti manje ili više šećera od mere koju smo vam predložili.

Zašto je dobro piti sok od drenjina?

Sok od drenjina, zdrav je za čitav organizam jer efikasno podiže imunitet i jača otpornost organizma na bolesti.

Međutim, pored uopšteno pozitivnog uticaja koji ima na organizam, sok od drenjina se posebno preporučuje kod sledećih stanja:

– Kod prisustva dijareje (sok od drenjina efikasno zaustavlja dijareju i sprečava dehidraciju organizma usled prisustva dijareje),
– Kod problema sa varenjem (kod usporenog i otežanog varenja),
– Kod osetljivosti crevne flore,
– Kod prisustva anemije,
– Kod problema sa urinarnim traktom,
– Kod prisustva bola u predelu bubrega.

Šta sadrži sok od drenjina?

Sok od drenjina, izuzetno je bogat vitaminom C. Procenjuje se da je u njemu sadržano čak više vitamina C nego što je to slučaj sa sokom od sveže ceđene pomorandze. Pored vitamina C sok od drenjina sadrži i značajne količine organskih kiselina, šećera, pektina, tanina, glioksalne kiseline i drugih jako korisnih i zdravih elemenata.

Ono što je jako važno pomenuti, a vezano je za sastav soka od drenjina, jeste to da on ne sadrži gluten, pa se zbog toga kao potpuno bezbedan preporučuje osobama koje nisu tolerantne na gluten, odnosno koje su alergične na gluten.