You are here: Home » Recepti » Sok od jabuka – lekovita svojstva i recept

Sok od jabuka – lekovita svojstva i recept

U našem narodu, postoji izreka koja glasi “jabuka na dan i doktor iz kuće van”. Smisao ove izreke je jasan i svedoči o činjenici koliko je jabuka ao vrsta voća zapravo zdrava. Upravo zato, preporučuje se što češće konzumiranje ne samo jabuka, već i brojnih domaćih proizvoda od jabuka.

Jedan od veoma omiljenih domaćih proizvoda od jabuka je sok od jabuka.

Ukoliko do sada niste znali kako da sami pripremite ovaj sok, ne brinite jer smo mi za vas pripremili savršen recept.

Pre nego što vam otkrijemo recept o kome govorimo, upoznaćemo vas sa lekovitim svojstvima soka od jabuke, kao i sa sastojcima koji su sadržani u ovom soku.

sok od jabuka recept

Koja su to lekovita svojstva soka od jabuke?

Ovo su lekovita svojstva soka od jabuke:

– Deluje na snižavanje povišenog krvnog pritiska,
– Štiti zdravu i normalnu funkciju srca i krvnih sudova,
– Sprečava formiranje lošeg holesterola u krvi i utiče na njegovo eliminisanje iz organizma,
– Utiče na regulisanje nivoa šećera u krvi (u tom slučaju, koristi se sok koji je pripremljen isključivo bez upotrebe šećera),
– Umanjuje izraženost simptoma artritisa i drugih reumatskih oboljenja,
– Utiče pozitivno na funkciju žučne kese,
– Utiče pozitivno na funkciju bubrega,
– Utiče pozitivno na funkciju jetre,
– Otklanja nesanicu,
– Pospešuje oslobađanje organizma od viška masnih naslaga,
– Umiruje organizam nakon izloženosti stresu,
– Umanjuje simptome depresije,
– Utiče na jačanje imunološkog sistema i jača otpornost organizma na različite vrste virusnih, bakterijskih ili gljivičnih infekcija i upala),
– Utiče pozitivno na zdravlje kože.

Koji sastojci su sadržani u soku od jabuke?

Ovo su sastojci koji su sadržani u soku od jabuke: voda, biljna vlakna, biljni proteini, biljni ugljeni hidrati, biljne masti, eterična ulja, vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, vitamin B6, vitamin B9, natrijum, magnezijum, kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe, mangan.

Kako se priprema domaći sok od jabuka?

Da bi ste pripremili domaći sok od jabuka, potrebno vam je:

– Dva kilograma jabuka (što slađeg prirodnog ukusa),
– Oko 300 do 350 grama šećera (u zavisnosti od kiselosti jabuka, ali i u zavisnosti od vašeg ličnog ukusa, možete koristiti i manju ili veću količinu šećera),
– Jedan litar vode,
– Pola kesice konzervansa.

Način pripreme:

Jabuke najpre dobro operite i očistite, a zatim ih sa sve kore iseckajte na sitne komade. Te komade, stavite u blender ili ih usitnite štapnim mikserom, a zatim ih prelijte sa jednim litrom vode. Jabuke prelivene vodom, na slaboj temperaturi, kuvajte oko deset minuta nakon što provre.

Kada su jabuke provrele, procedite ih kroz gustu cediljku i u dobijeni sok dodajte šećer. Tako dobijenu mešavinu kuvajte dok ne provri. Za vreme kuvanja, mešajte sok, kako bi se šećer u njemu rastopio. Kada sok provri, sa njegove površine uklonite formiranu penu, pomerite ga sa ringle i u njega dodajte konzervans.

Na kraju, sok dobro promešajte i dok je topao sipajte ga u prethodno sterilisane flaše. Sačekajte da se sok ohladi, a zatim ga čuvajte u frižideru.

Ovako pripremljen sok od jabuka, možete po želji kombinovati i sa drugim vrstama sokova.

Prilikom odabira jabuka koje ćete upotrebiti za pripremu soka, važno je da obratite pažnju na to da su jabuke zdrave. U protivnom, ukoliko su jabuke trule ili na bilo koji drugi način nezdrave, to može predstavljati razlog zbog koga sok neće ispasti kako treba, već će se brzo pokvariti.