You are here: Home » Blog » Sona gel – upotreba i prednosti

Sona gel – upotreba i prednosti

Sona gel je preparat koji uspešno reguliše tegobe problematične kože, sklone pojavi raznih upalnih procesa. Ovaj preparat se primenjuje na lice, grudni koš i na leđa, područja kože koja su zahvaćena neugodnim bubuljicama, aknama i mitiserima.

Namenjen je za lokalnu primenu na koži, a količine koje se resorbuju u organizam su zanemarljive. Ovaj lek se dobija po lekarskom recepti i kod mnogih zadovoljnih korisnika uspešno rešava problem problematične kože, posebno kože lica.

Sona gel – upotreba i prednosti

Kako se primenjuje Sona gel?

Sona gel prepisuje dermatolog za lokalnu terapiju blagih do umerenih akni i sličnih zapaljenskih procesa na koži lica, u predelu grudnog koša i na leđima. Nanosi se lokalno, vrhovima prstiju u tankom sloju, pri čemu se izbegavaju područja oko očiju i usta. Koža na koju se nanosi mora biti čista i potpuno suva.

Ne primenjuje se kod osoba koje imaju teže oblike akni, a nnjgova bezbednost i efikasnost nisu testirana kod dece mlađe od dvanaest godina. Uobičajena doza za odrasle i decu stariju od dvanaest godina je jednom dnevno, pred spavanje, ukoliko dermatolog ne prepiše drugačiji tretman.

Upotreba i trajanje terapije Sona gelom su individualni i zavise od toga kako pacijent reaguje na lek i koliko brzo dolazi do poboljšanja. Tretman ne treba prekidati bez konsultacije sa lekarom.

Kontraindikacije i neželjena dejstva

Osobe koje su preosetljive na adapalen, koji je glavna aktivna komponenta Sona gela, ne bi trebalo da upotrebljavaju ovaj preparat, kao ni osobe osetljive na bilo koju drugu komponentu leka. Ne savetuje se izlaganje ultraljubičastim zracima  jakom suncu tokom primene terapije, pošto bezbednost primene adapalena nije utvrđena u ovom slučaju.

Sona gel se ne upotrebljava kod oštećene kože ili kod prisustva ekcema, kao ni na velike površine kože zahvaćene teškim oblikom akni. Usled nedostatka podataka se ne preporučuje u toku trudnoće. Što se tiče dojenja, studije pokazuju da adapalen nema uticaja na novorođenče, a očekivano dejstvo zbog sistemske izloženosti dojilja je zanemarljivo. Savetuje se izbegavanje primene na predeo grudnog koša, zbog mogućeg kontakta sa bebom.

Neželjena dejstva kod primene Sona gela mogu da budu različita, a lekar odlučuje da li primenu leka treba prekinuti, obustaviti na neko vreme ili zameniti terapiju. Česta neželjena dejstva su suvoća i iritacija kože, peckanje i crvenilo. Povremena neželjena dejstva su kontaktni dermatitis, svrab, akne, aksfolijacija, nelagodnost na koži i opekotine od sunca. Nuspojave sa retkom i nepoznatom učestalošću su bolovi i otoci, iritacija, crvenilo i svrab i otok očnih kapaka.

Pacijenti kojima je prepisan Sona gel za tretman akni i bubuljica na dugoročne staze su zadovoljni njenim dejstvom. Manja neželjena dejstva mogu da se jave u toku terapije, ali u proseko za oko par meseci koža postaje zdrava, čista i negovana. Ne savetuje se upotreba na svoju ruku, već po preporuci  dermatologa.