You are here: Home » Recepti » Speltino brašno i recept za hleb od speltinog brašna

Speltino brašno i recept za hleb od speltinog brašna

Spelta, krupnik ili pir, kako je još poznata u našim krajevima predstavlja jednu od najstarijih žitarica upotrebljavanih u ljudskoj ishrani. To je stara vrsta žitarice koja potiče iz Azije, a u Evropi se uzgajala još pre nekoliko milenijuma.

Njena upotreba je zamrla početkom dvadesetog veka, kada su se sa razvojem industrije pojavile  nove sorte pšenice koje su davale veće prinose. Spelta je tada potisnuta iz upotrebe u čovekovoj ishrani i bila je namenjena kao hrana trkačkim konjima, upravo zbog bogatih sastojaka i hranljivih vrednosti.

Speltino brašno i recept za hleb od speltinog brašna

Hranljiva  i lekovita spelta

Krupnik ili spelta danas ponovo ima široku primenu u ljudskoj ishrani, prepoznata kao izvrsna hranljiva namirnica koja je posebno pogodna za osobe alergične na gluten iz pšenice. Spelta se koristi za pripremanja odlične vrste brašna, koje ima mnogo prednosti nad običnim, pšeničnim brašnom koje se najčešće upotrebljava.

Speltino zrno ima značajno veću koncentraciju belančevina, masti i dijetalnih vlakana od drugih sorti žitarica, a bogato je i ugljenim hidratima, mineralnim materijama i celulozom. Njena dijetalna vlakna imaju veliku sposobnost rastvaranja u vodi tako da spelta pomaže odličnoj resorpciji hranljivih materija u organizmu.  Spelta je značajna u ishrani zbog esecijalnih aminokiselina koje ulaze u njen sastav, a to su leucin, izoleucin, cistein, metioninm triptofan i fenilalanin. Takođe sadrži i veoma važne vitamine B17, B2, niacin i tiamin.

Prednost speltinog zrna nad drugim žitaricama počiva na tome što hranljive materije koje sadrži ne opterećuju sistem za varenje, one se brzo absorbuju u krvotok i organizam ih lako prihvata. Zbog toga su ćelije u našem telesnom sastavu nahranjene na najbolji mogući način i izuzetno funkcionalne. Spelta utiče i na podizanje imuniteta i sve namirnice od njenog brašna su izvrsne za optimalnu energiju i dozu hranljivih materija, a posebno belančevina u organizmu.

Spelta se smatra cenjenom u kineskoj tradicionalnoj medicini. Kineski iscelitelji smatraju da ona jača jin, zagreva organizam, a vlaži pregrejan i suv organizam. Preporučuju je osobama koje se osećaju slabim i  iscrpljenim, pate od dijareje, konstipacije, lošeg varenja i grčeva. Spelta je i u zapadnjačkoj medicini veoma cenjena, a u Nemačkoj jena nekim klinikama čak uvrštena i u program lečenja kod poremećeja kao što su hronične infekcije poput herpesa i AIDS-a, tumora, oboljenja kostiju i nerava, kao i posledica duže upotrebe antibiotika. Takođe se rado preporučuje deci, aktivnim osobama i sportistima.

Speltino brašno i njegove prednosti

Speltino brašno prednjači nad drugim tipovima brašna prvenstveno zbog niskog sadržaja glutena, zbog čega je pogodno u ishrani osoba koje su alergične na ovaj sastojak. Takođe je odlično i za osobe koje su alergične baš na samo pšenično brašno. Brašno od spelte je izuzetno hranljivo, obiluje većom koncentracijom belančevina, a manjim sadržajem kalorija od pšeničnog brašna i kao takvo je idealno za osobe na redukcionoj dijeti.

Speltino brašno ne opterećuje organizam i sistem za varenje, a njegovi hranljivi sastojci su gotovo savršeno izbalansirani. Sadrži optimalnu količinu ugljenih hidrata, belančevina, masti, vlakana, vitamina i minerala u skoro idealnim razmerama. Na ceni je i zbog svog vrlo prijatnog i slatkastog ukusa koji podseća na orašaste plodove.

Hleb od speltinog brašna i recept za pripremu

Speltino brašno je idealno za pripremu ukusne i zdrave vrste hleba, koji ima smanjen sadržaj glutena, ne opterećuje sistem za varenje i preporučuje se u izbalansiranoj svakodnevnoj ishrani. To je hleb tamne boje, slične ražanom hlebu. Postoje različiti recepti za pripremanje ovog ukusnog hleba i oni variraju u sastojcima i dodacima. Speltin hleb se sprema bez kvasca, a postoje varijante sa mešanim brašnom ili čistim speltinim. Osnovni recept sadrži samo speltino brašno i odličan je za osobe alergične na gluten.

Osnovni recept za pripremu – Za pripremanje hleba od speltinog brašna potrebno je pola kilograma speltinog brašna, oko 300 do 400 ml tople vode, tri kašičice maslinovog ulja, kašičica soli i kesica praška za pecivo. Sve sastojke pomešati i dobro umesiti, pa ostaviti da odstoji oko pola sata. Pripremljeno testo potom staviti u podmazanu posudu za pečenje i peći oko sat vremena na 150 stepeni. Pečen i vruć hleb zamotati u čistu krpu i pustiti da se tako ohladi na sobnoj temperaturi.

Hleb od spelte sa kozjim sirom – Za ovaj recept je potrebno 200 gr speltinog brašna, 100 gr integralnog pšeničnog brašna, jaje, manja glavica crnog luka, kesica praška za pecivo, tri kašike mleka, 250 gr kozjeg sira, nekoliko zelenih maslina, kašičica bosiljka, malo soli, kašičica senfa, krupna morska so i maslinovo ulje. Umutiti jaje, mleko i sir, pa u mešavinu dodati senf, so, bosiljak i crni luk sečen na rebra. U posebnom sudu pomešati obe vrste brašna i prašak za pecivo, pa sve to pomešati sa smesom od jaja i sira. Dobro umesiti testo rukama, dodati masline i oblikovati veknu. Veknu premazati maslinovim uljem i posuti krupnom morskom solju. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko dvadesetak minuta ili dok ne dobije finu rumenu boju. Pečen hleb ohladiti na sobnoj temperaturi i seći na kriške.