You are here: Home » Blog » Šta je dekstroza i čemu služi?

Šta je dekstroza i čemu služi?

Dekstroza je jednostavan ugljeni hidrat ili monosaharid, takođe poznat i kao glukoza. Vaše telo brzo apsorbuje dekstrozu u poređenju sa drugim tipovima ugljenih hidrata, koji su poznati kao složeni ugljeni hidrati.

Dekstroza je bez masti i bogat je izvor ugljenih hidrata, tako da može da pruži određene zdravstvene koristi, u zavisnosti od vaših dijetetskih potreba i ciljeva. Dekstroza se prodaje u obliku praha.

sta je dekstroza i cemu sluzi

Bogat sadržaj ugljenih hidrata

Dekstroza je bogata ugljenim hidratima, jer 100 g dekstroze sadrži 92 g ugljenih hidrata. Ugljeni hidrati su primarni izvori energije vašeg tela, tako da dekstroza može da bude i dobar dijetetski suplement za sportiste i druge aktivne pojedince. Dekstroza je bogatija ugljenim hidratima nego namirnice koje sadrže ugljene hidrate, kao što su špagete, koje na 100 g sadrže 30, 86 g ugljenih hidrata.

Brza apsorpcija

Kao što nutricionista Džon Berardi (John Berardi) objašnjava na svom vebsajtu, dekstroza se apsorbuje brže nego cele namirnice, što je od suštinskog značaja za oporavak posle fizičkih vežbi. Berardi navodi da visoko-glikemijski ugljeni hidrati koji se mogu konzumirati kao tečnost mogu da pošalju hranljive materije do mišića mnogo brže nego što je to slučaj sa celim namirnicama, što dovodi do povećanja efikasnosti treninga.

Bez masti

Dekstroza ne sadrži mast, što znači da može biti dobra za dijetetske programe ishrane. Pored toga, nedostatak masti olakšava bržu apsorpciju, jer mast usporava varenje. Pošto ne sadrži mast, dekstroza ne sadrži ni zasićene ni trans masne kiseline, koje mogu povećati rizik od srčanih bolesti.

Dekstroza ne sadrži natrijum, što može biti korisno iz nekoliko razloga. Iako vam je malo natrijuma potrebno za dobro zdravlje, preterano konzumiranje ove hranljive materije može dovesti do zadržavanja vode, zbog čega možete izgledati naduveno. Pored toga, preterani unos natrijuma može da poveća vaš krvni pritisak.

Bez holesterola

Dekstroza ne sadrži holesterol. U skladu sa Nacionalnim institutom za srce, pluća i krv, trebalo bi da ograničite vaš dnevni unos holesterola na 200 mg ili manje svakoga dana, jer previše holesterola može povećati rizik od srčanih bolesti.

Dekstroza za bodibildere i vežbače

Mnogi bodibilderi ili vežbači se odlučuju za dekstrozu, dodajući je u svom asortiman suplementacije. Dekstrozu u tom slučaju konzumiraju nakon treninga, da bi nadoknaditi potrebe organizma nakon iscrpljujućeg vežbanja.

Dekstrozu možete naći čistu ili sa nekim ukusom kao što su šumsko voće ili slično. Dekstroza je jedan od najpovoljnijih suplemenata, a ipak i pored toga što je jeftina, vrlo je moćna i dosta može doprineti bržem oporavku i napretku vežbača.

Dekstrozu možete piti odvojeno tako što ćete je pomešati sa malo vode, promućkati i piti nakon treninga, a možete je pomešati zajedno sa proteinom i konzumirati tako sve zajedno nakon vežbanja.

Pre upotrebe dekstoze u ove svrhe, trebalo bi da se posavetujete sa svojim lekarom ili nutricionistom.