You are here: Home » Blog » Stevija – prirodni zasladjivač: upotreba u ishrani i cena

Stevija – prirodni zasladjivač: upotreba u ishrani i cena

Stevija je prirodni zaslađivač dobijen od biljke stevija (slatki list). Stevija je 300x slađa od šećera, pa je potrebna samo mala količina stevije da se dobije isti sladak ukus kao kod šećera.

Stevija se vekovima koristi kao zaslađivač u mnogim kulturama, ali tek nedavno je prihvaćena kao zamena za šećer u Sjedinjenim Američkim Državama. Prvi put je uvedena u SAD sredinom 1990-ih kao biljni dodatak. Posle mnogih kontroverzi, stevija je odobrena od strane FDA.

Zamena bez ugljenih hidrata i bez kalorija

Za one koji gledaju unos ugljenih hidrata ili kalorija, stevija ne sadrži ni jedno ni drugo. Zato se može koristiti u dijetama da zadovolji potrebu za slatkišima a pritom da ne remeti plan ishrane.

Snižava krvni pritisak

U nekim studijama je pokazano da stevija snižava krvni pritisak. Zato je stevija idealan zaslađivač za ljude sa visokim krvnim pritiskom.

Smanjuje šećer u krvi

Za ljude koji imaju visok nivo šećera u krvi, stevija ima veliku korist jer može da smanji nivo šećera. Zato je stevija prihvatljiva zamena za svakoga ko ima problem sa šećerom u krvi ili insulinom, uključujući i dijabetičare. Međutim, dijabetičari treba i dalje da prate nivo šećera i insulina u krvi nakon korišćenja stevije, da bi bili sigurni da je sve pod kontrolom.

Stevija - prirodni zasladjivač

Ima antibakterijska svojstva

Kada se koristi oralno, stevija ima antibakterijska svojstva. Zato je ona idealan sastojak u pastama za zube i sredstvima za ispiranje usta, jer može da pomogne u borbi protiv karijesa i gingivitisa. Stevija pokazuje ista svojstva kada se koristi površinski, npr. kao mast u lečenju ekcema i akni.

Pomaže u stvaranju kalcijuma

Neke studije, sprovedene na kokošijim jajima, pokazale su da su kokoške koje su hranjene stevijom, izlegle jaja sa znatno težim ljuskama. To pokazuje da stevija pomaže u stvaranju kalcijuma, što bi bilo idealan sporedni efekat, naročito za rast kostiju kod žena i dece. Međutim, stručnjaci upozoravaju da nije definitivno dokazano da ovo može da se odnosi i na stvaranje kalcijuma kod ljudi.

Za mnoge ljude, ogromna korist stevije je ta što stevija nudi zdravu alternativu za šećer dobijen od šećerne trske, kukuruzni sirup, aspartam ili saharin. Za ove ljude, činjenica da se stevija već vekovima koristi u drugim kulturama bez vidljivih znakova bolesti je dovoljna da se preporuči njena upotreba.

Naravno, ako imate pitanja o zdravstvenim koristima ili neželjenim efektima ove zamene za šećer, trebalo bi da se konsultujete sa svojim lekarom. On će vas posavetovati koje šećerne alternative su najbolje za vašu situaciju.

Stevija u prahu – gde kupiti i cena

Steviju u prahu ćete uskoro moći da nabavite preko našeg sajta a cena će biti vrlo povoljna. Da biste dobili specijalan popust na nju, prijavite se na našu e-mail listu koju možete videti ispod ovog teksta i javićemo vam čim se nadje u prodaji.