You are here: Home » Recepti » Susam i med – lekovitost i recepti

Susam i med – lekovitost i recepti

Susam i med su dva izuzetna sastojka koja nam je darovala priroda, a koji u kombinaciji predstavljaju pravi eliksir zdravlja, slatkiš i afrodizijak.

Lekovitost oba sastojka je poznata milenijumima unazad, kao i preparati koji se od njih mogu pripremiti. Slatkiši od susama i meda se tradicionalno pripremaju u nekim kulturama, kao i preparati za lečenje i tretman raznih zdravstvenih stanja. Sladak ukus i visoka hranljiva vrednost susama i meda čine ovaj prirodni lek pravom primamljivom poslasticom.

Susam i med – lekovitost i recepti

Za šta je dobra kombinacija susama i meda?

Susam i med imaju, svaki za sebe, izuzetno pozitivne karakteristike, hranljive sastojke i uopšte veoma primenjivu upotrebu za ljudsko zdravlje. Osim što su vrlo ukusni, mogu da pomognu u lečenju različitih tegoba. Upotrebljavaju se za vraćanje energije i oporavak, protiv umora i stresa i obnavljanje vitalnosti organizma. Od davnina se smatra da imaju čudotvoran efekat kada je u pitanju potencija, i kod žena i kod muškaraca. Nekoliko zdravstvenih stanja se izdvaja, kao najpodložnija izuzetno lekovitom dejstvu kombinacije susama i meda.

Osteoporoza – Zahvaljujući svojim hranljivim sastojcima, ova prirodna mešavina je i odličan lek protiv osteoporoze. Semenke susama su veoma bogate mineralima, posebno kalcijumom, čija je optimalna količina u našem organizmu od vitalne važnosti za zdrave i jake kosti. Med ima visoku hranljivu vrednost i utiče na oporavak i revitalizaciju celog organizma, tako da je u ovoj kombinaciji dodatni izvor nutritijenata. Susamovo seme sadrži još materija koje su, pored kalcijuma, veoma važne. To su magnezijum, cink, mangan, bakar, fosfor i vitamini K i D. Osteoporoza se javlja u najvećem broju slučajeva kod žena, mada pogađa pripadnike oba pola. Do nje dolazi kada, sa godinama, postepeno slabi koštana masa, što je karakterističnije za žene. Kombinacija susama i meda može da bude odlična prevencija i lek za ovo stanje, usporavajući progres slabljenja kostiju i oporavljajući koštanu masu svojim korisnim elementima.

Anemija – Znamo koliko su med i susam korisni za jačanje otpornosti i imuniteta, ali i krvne slike. Susam je posebno značajan, zato što sadrži vitamine i minerale koji poravljaju krvnu sliku i mogu da pomognu u nadoknađivanju deficita gvožđa, koji je zapravo glavni uzrok koji dovodi do anemije ili malokrvnosti. Sam susam sadrži gvožđe, folnu kiselinu, bakar i mangan, sastojke koji pomažu u aktivaciji gvožđa u organizmu, a samim tim i u lečenju anemije. Hranljivi sastojci meda deluju protiv slabosti i umora i pomažu generalnom oporavku. Ova kombinacija je bogata nutritijentima koji su važni i za samu krv i za opšte stanje organizma, pa se zato preporučuje kao odličan prirodni lek protiv anemije.

Potencija – Susam i med su se milenijumima unazad smatrali fantastičnim afrodizijakom i žene su ih koristile u kombinaciji  kako bi poboljšale svoj seksualni užitak. Susam ima pozitivno delovanje na jačanje reproduktivnog sistema, a smatra se da redovna konzumacija leči impotenciju. U kombinaciji sa medom se baš u svrhu jačanja seksualnih strasti koristi vekovima unazad, a upotrebljavaju ga i muškarci i žene. Neka novija istraživanja su pokazala da kombinacija susama i meda deluje na podizanje raspoloženja, oporavlja organizam od hroničnog umora i jača potenciju. To se objašnjava činjenicom da ova kombinacija utiče na smanjenje stresa i daje čitavom telu vitalnost i energiju.

Lekoviti recepti od susama i meda

Upotreba susama i meda u pripremi slatkiša je bila znana još od antičkih vremena. Dame starog Vavilona su ih koristile verujući da tako mogu produžiti mladost i lepotu, dok su ih vojnici konzumirali za snagu i izdržljivost. Ova kombinacija se pominje i u Homerovim epovima, kao i u Herodotovim istorijskim zapisima. Po nekim predanjima, drevni helenski junaci su jeli slatkiše od susama i meda, verujući da im oni daju snagu i moć. U takvim pričama ima puno istine, a kolači od susama i meda se mogu smatrati jednim od prvih energetskih pločica.

Energetske štanglice od susama i meda – Prirodni med je karakterističan po nebrojenim beneficijama za zdravlje, kao i seme susama. U kombinaciji čine izuzetno moćnu namirnicu koja jača imuni sistem, oporavlja telo i organizam i vraća energiju. Svakako je daleko bolji izbor od raznih veštački napravljenih energetskih pločica, čiji sastojci nam nisu poznati. Za pripremu je potrebno:

 • 1 šolja semena susama
 • 1 šolja prirodnog meda
 • Maslinovo ulje opciono
 • Dodaci po želji

Propržiti seme susama na laganoj vatri, dok ne dobije finu zlatastu boju i ne zamiriše. Paziti da se ne preprži, pošto će onda imati gorak ukus. Med polagano topiti u tiganju, na laganoj vatri, pa dodati seme susama i zagrejati smesu do ključanja. Susam se pre dodavanja u med može pomešati sa malo maslinovog ulja. Mogu se dodavati sastojci po želji, kao što su bademi, orasi, sok od limuna ili pomorandže, cimet i malo morske soli. Gotovu smesu izručiti u pleh obložen papirom za pečenje i razvući na oko 1 cm debljine. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa iseći na štanglice ili druge oblike po želji. Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru.

Pasta od susama i meda protiv anemije – Susam i med su odlična kombinacija za pripremu ukusne i zdrave paste, koja pomaže u lečenju anemije, a istovremeno je i prava poslastica. Potrebni sastojci su delotvorni protiv malokrvnosti, jer sadrže značajnu količinu gvožđa. Za pripremu je potrebno:

 • 2 kašike susama
 • 2 kašike kakao praha
 • 2 kašike meda
 • 3 kašike paste od susama, odnosno tahinija
 • Nekoliko kapi arome vanile

Priprema je jednostavna. Potrebno je pomešati sve navedene sastojke u finu, kompaktnu masu. Pri tom obavezno koristiti drvenu kašiku, zbog meda. Ovaj ukusni krem se konzumira po nekoliko puta na dan, po jednu kašiku. Preporučuje se da se nakon svake doze popije sveža limunada ili vitamin C u drugom obliku, pošto on podstiče bolju apsorpciju gvožđa.

Kuglice od susama i meda za potenciju – Sigrno najzanimljiviji i najednostavniji recept je priprema kuglica za potenciju od susama i meda. U njihova čudotvorna dejstva smo se odavno uverili, a baš zbog toga su odlični i kao drevni afrodizijak, koji vekovima unazad zaslužuje svoje mesto među prirodnim preparatima za jačanje strasti i potencije. Potrebno je:

 • Mleveni susam
 • Med

Jednostavno pomešati mleveno seme susama i med  i dobro umešati da se dobije homogena smesa. Trebalo bi da od nje mogu da se oblikuju loptice ili drugi željeni oblici. Čuvati ih u frižideru. Ukusne slatke kuglice mogu da se konzumiraju svakodnevno i odlično deluju i protiv stresa i umora, vraćajući telu i duhu vitalnost i energiju.