You are here: Home » Blog » Tečni aktivni kiseonik – upotreba za lice i akne

Tečni aktivni kiseonik – upotreba za lice i akne

Koža je tokom života izložena raznim promenama, naročito u periodu puberteta i kasne zrelosti kada se sve više pojavljuju znaci starenja. Pored toga, razne nečistoće iz spoljašnje sredine, vremenski uslovi, povrede i iritacije ostavljaju tragove na našoj koži. To mogu biti bubuljice, osipi, mitiseri, bore, ekcemi, proširene pore i drugi oblici kožnih promena. U tom slučaju, stručnjaci iz oblasti kozmetike sve više preporučuju korišćenje aktivnog kiseonika, koji će povećati otpornost kože i vratiti joj sjaj i elastičnost.

Aktivni kiseonik ili tečni kiseonik je zapravo ozon, što znači da umesto 2 atoma kiseonika sadrži 3 atoma kiseonika, pa zbog toga ima posebnu aktivnost. U sastav aktivnog kiseonika se uglavnom dodaju i sirćetna kiselina, aditivi i voda. Aktivni kiseonik je tečnost koja ima jako dezinfekciono dejstvo i efikasno uništava sve bakterije, gljivice i viruse. Ovaj kiseonik predstavlja jedno od najjačih dezinfekcionih sredstava, a danas se osim u kozmetici, koristi takođe i u medicini, dermatologiji, stomatologiji i hirurgiji. Najčešće se koristi za dezinfekciju lica, jer efikasno uklanja akne, bubuljice, mitisere, bore, a dobar je i za regeneraciju kože i sluzokože uopšte.

Tecni aktivni kiseonik - upotreba za lice i akne

Upotreba aktivnog kiseonika za lice

Aktivni kiseonik dubinski dezinfikuje i regeneriše kožu lica, tako što eliminiše sve nečistoće i mikroorganzime koji uzrokuju pojavu bubuljica. Na taj način sprečava se pojava raznih infekcija na koži. Ono što je važno jeste da aktivni kiseonik regeneriše oštećene ćelije, a zdravim ćelijama pruža podsticaj i održava ih u funkciji. Redovnom upotrebom aktivnog kiseonika koža se regeneriše i usporavaju se znaci starenja. Ovo sredstvo dokazano podmlađuje kožu lica i vraća joj svežinu i elastičnost. Aktivni kiseonik se koristi i u slučaju raznih posekotina, ogrebotina i dubinskih povreda na koži. On služi kao odlično dezinfekciono sredstvo i pomaže da koža brže zaraste, a pritom uopšte ne peče kada se nanese na kožu. Osim toga, aktivni kiseonik se često koristi i za dezinfekciju grla i desni i za umirivanje iritacija na koži lica. On uspešno ubija gljivice koje uzrokuju crvenilo lica, pa ako i vi imate problem sa crvenilom naprskajte malo aktivnog kiseonika. Aktivni kiseonik odgovara svim tipovima kože.

Aktivni ili tečni kiseonik se može naći u svim apotekama u vidu spreja, odnosno bočice sa raspršivačem. Na taj način, aktivni kiseonik se veoma lako i brzo nanosi na kožu i efikasno deluje na nju. Aktivni kiseonik se ne uklanja peškirom, niti se lice ispira vodom nakon njegovog nanošenja. Treba pustiti samo da ga koža dobro upije. Još jedan od načina upotrebe jeste da nanesete aktivni  kiseonik na vatu ili na maramicu i da ih stavite na kožu lica. Pustite da kiseonik deluje sve dok se ne osuši. Na ovaj način dejstvo aktivnog kiseonika biće još jače.

Aktivni kiseonik treba koristiti nekoliko dana uzastopno, 2 puta dnevno, da bi se održala ravnoteža negovane i zdrave kože. Ako je cilj lečenje nekih problema na koži, aktivni kiseonik treba nanositi 3-4 puta u toku dana.

Aktivni kiseonik i hijaluronska kiselina. Aktivni kiseonik u kombinaciji sa hijaluronskom kiselinom predstavlja odličan preparat za negu lica i za uklanjanje bora. Hijaluronska kiselina dokazano usporava starenje kože i održava kožu hidriranom i zdravom. Ona je i čest sastojak u mnogim preparatima protiv starenja kože. U kombinaciji sa aktivnim kiseonikom, hijaluronska kiselina predstavlja odlično sredstvo protiv bora.

Upotreba aktivnog kiseonika za akne

Jedna od najznačajnijih primena aktivnog kiseonika jeste njegova upotreba za lečenje bubuljica i akni. Aktivni kiseonik smanjuje crvenilo oko bubuljica i umiruje upale. U ovom slučaju, potrebno je da prskate aktivni kiseonik na lice 4 puta u toku dana i da pustite da deluje oko 20-30 minuta. Radi pojačanog efekta i bržeg dejstva, naprskajte gazu ili papirnu maramicu ovim kiseonikom i stavite ih na lice. Potrebno je da ovaj postupak ponavljate nekoliko dana uzastopno. Na taj način će se osušiti postojeće bubuljice i akne, a istovremeno će se sprečiti pojava novih akni i bubuljica.

Takođe, nakon istiskanja bubuljica možete naprskati aktivni kiseonik i sprečićete dodatne iritacije i upale na koži.

Aktivni kiseonik i čajno drvo. Kada je u pitanju lečenje akni i bubuljica, često se koristi kombinacija aktivnog kiseonika i čajnog drveta. Naime, možete kupiti aktivni kiseonik sa ekstraktom čajnog drveta, koji čisti, neguje i dezinfikuje kožu, a pored toga ima sposobnost da u potpunosti ukloni sve fleke, ožiljke (tu može pomoći i plastična hirurgija) i tragove od bubuljica. I ovu vrstu aktivnog kiseonika je najbolje naneti na lice uz pomoć gaze, vate ili maramice i ostaviti da deluje neko vreme. Rezultati će veoma brzo biti vidljivi, a vaša koža biće čista, sjajna i blistava.

Napomena

Aktivni kiseonik se koristi isključivo za spoljnu upotrebu. Takođe, ne preporučuje se upotreba aktivnog kiseonika na duže staze. On ubija bakterije, gljivice i viruse i dovodi do trenutnog poboljšanja, ali takođe može uništiti i takozvane dobre bakterije koje su neophodne ljudskom organizmu. Zato budite oprezni sa korišćenjem aktivnog kiseonika, naročito ako ste trudni ili ako ga primenjujete na deci.

Pored ovog tretmana, za neke može i mikrodermoabrazija biti dobar izbor, pa se informišite dobro o svemu i posavetujte sa stručnjakom pre nego što se odlučite za neki tretman.

Ukoliko je problem krupniji tj ukoliko su akne ostavile već neke veće posledice i ožiljke na koži, tu su i fileri kao opcija vizuelnog rešenja.