You are here: Home » Recepti » Tinktura od belog luka za kosu i zdravlje, recept sa alkoholom i limunom

Tinktura od belog luka za kosu i zdravlje, recept sa alkoholom i limunom

Lekovitost belog luka je dobro poznata u našem narodu, a pored toga i nauka stoji iza raznih potvrda o njegovoj lekovitosti i širokoj primeni za naše zdravlje.

I pored toga, idalje veliki broj ljudi kod nas odbija da upotrebljava beli luk u bilo kom obliku sa izgovorom da ima užasno neprijatan miris. To jeste tačno da beli luk ima neprijatan miris, ali to naravno nije dovoljan razlog da ga odbacite, jer može mnogo toga dobrog uraditi za vaše zdravlje.

Šta sadrži beli luk?

U belom luku ima dosta vitamina, pre svega vitamina A, zatim vitamina B1 i b2, vitamina C, kao i minerala poput kalcijuma, kalijuma, gvoždja, joda, selena i fosfora. Pored ovih bitnih vitamina i minerala, beli luk u sebi sadrži i odredjene aminokiseline i biljna vlakna.

Recept za pripremu tinkture od belog luka i alkohola

Najčešće se u narodu koristi klasična tinktura od belog luka i alkohola.

Za pripremu ove tinkture potrebno vam je:

– 1l alkohola (od oko 60%)
– oko 200g iseckanog belog luka

Postupak pripreme je sledeći:

200g luka je prvo potrebno iseckati a zatim ga staviti u posudu, preliti alkoholom i dobro zatvoriti. Tako držati zatvoreno na suvom mestu oko 10 dana, a nakon toga kroz gazu dobro procediti u nekoliko slojeva.

Stručnjaci preporučuju da se ova tinktura konzumira pre jela, i to 2 do 3 puta dnevno od po 10-20 ml.

tinktura od belog luka i limuna

Recept za pripremu tinkture od belog luka i limuna

Kombinacija belog luka i lmuna je odlična za detoxikaciju, pročišćavanje naših krvnih sudova kao i za snižavanje nivoa lošeg holesterola.

Za pripremu potrebno vam je:

– 5 glavica belog luka osrednje veličine
– 5 5 limuna osrednje veličine
– oko 3,5 litre kuvane vode

Postupak pripreme:

Za početak beli luk očistite. Limune isečete na kriške i prelijete vrelom ključalom vodom. Beli luk i limun u ovakvom obliku je potrebno da sameljete, najlakše pomoću mašine za mlevenje mesa. Ovako samlevenu smesu stavite u veću posudu i prelijte sa oko 3,5 litre prokuvane vode. Dobro zatvorite i ostavite da stoji u frižideru oko 3 dana. Nakon toga je tinktura spremna za upotrebu.

Kada završite sa upotrebom, tinkturu vraćajte i čuvajte u frižideru.

Većina stručnjaka savetuje da se ova tinktura konzmira maskimalno 3 puta dnevno u dozama po 50 ml i to neposredno pre obroka. Ukoliko tek počinjete možete smanjiti na 2 puta dnevno i po 20-30ml dok vam se organizam ne navikne.

Pre korišćenja ovih tinktura svakako se posavetujte sa svojim lekarom.

Koje su prednosti tinkture od belog luka?

Glavne prednosti ove tinkture je što utiče na čišćenje odnosno detoxikaciju našeg organizma, zatim pozitivno deluje na naše krvne sudove, organe za disanje i varenje kao i na razna kožna oboljenja.