You are here: Home » Blog » Topla voda sa limunom ujutro – odličan napitak za mršavljenje i detox

Topla voda sa limunom ujutro – odličan napitak za mršavljenje i detox

Pod limunovom vodom podrazumevamo mešavinu limunovog soka i vode.

Ovaj napitak ima brojne blagodeti, o kojima ćete saznati više u nastavku ovog teksta.

Zašto uvrstiti limun u ishranu?

Limun je bogat nutrijentima poput vitamina C, vitamina B kompleksa, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, kalijuma i vlakana. Interesantno je spomenuti da limun sadrži više kalijuma od jabuka i grožđa.

S obzirom na to da limunov sok može oštetiti vašu zubnu gleđ, neophodno ga je razblažiti vodom bilo koje temperature. Posebno se preporučuje mlaka voda. Popijte ovu mešavinu ujutru čim ustanete 15 do 30 minuta pre doručka. Na ovaj način ćete najbolje iskoristiti sve blagodeti vode sa limunom.

11 blagodeti vode sa limunom:

1. Jača imunološki sistem

Vitamin C je neophodan za pravilno funkcionisanje imunološkog sistema, a voda sa limunom ga sadrži u izobilju. Kada ste pod stresom, nivo vitamina C u vašem organizmu drastično opada. Zbog toga se preporučuje da pojačate njegov unos u stresnim danima.

2. Odličan izvor kalijuma

Kao što smo već pomenuli, limun ima visok sadržaj kalijuma, koji pospešuje zdravlje srca, mozga i nerava.

3. Poboljšava varenje

Voda sa limunom unapređuje varenje jer ispire toksine iz digestivnog trakta i ublažava simptome dispepsije poput gorušice, podrigivanja i nadutosti.

4. Čisti organizam

Voda sa limunom pospešuje izbacivanje toksina iz organizma jer popravlja funkciju enzima i stimuliše rad jetre.

5. Osvežava dah

Voda sa limunom takođe ublažava zubobolju i simptome gingivitisa. Međutim, imajte na umu da njegova kiselina može oštetiti zubnu gleđ. Zato nemojte prati zube odmah nakon što ste popili limunovu vodu. Bolje ih operite pre nego što je popijete.

Topla voda sa limunom ujutro recept

6. Uklanja mrlje s kože

Antioksidansi u limunovom soku smanjuju mrlje i bore. Takođe ga možete naneti na ožiljke i staračke pege kako biste ih redukovali. Limunov sok održava vašu kožu mladalačkom i sjajnom zbog svoje sposobnosti uklanjanja toksina.

7. Pospešuje mršavljenje

Limun sadrži dijetalna vlakna koja smanjuju napade gladi.

8. Smanjuje upale

Redovno konzumiranje vode sa limunom smanjuje kiselost tela, pri čemu postoji manji rizik od pojave bolesti. Limunova voda uklanja urinsku kiselinu iz zglobova, koja je jedan od glavnih uzroka njihove upale.

9. Povećava energiju

Voda sa limunom daje telu energiju i ublažava anksioznost i depresiju. Čak i sam miris limuna smiruje nervni sistem.

10. Odlična zamena za kofein

Šolja limunovog soka s toplom vodom može biti odlična zamena za jutarnju kafu. Bićete odmorni i smireni i nećete osetiti popodnevni pad energije.

11. Bori se protiv virusnih infekcija

Topla voda sa limunom se vrlo efikasno bori protiv virusnih infekcija i bola u grlu jer jača imunološki sistem.

Doziranje i recept za pripremu

Ako imate manje od 70 kilograma, napravite sok od pola limuna i pomešajte ga s čašom mlake vode. Ako imate više od 70 kilograma, upotrebite ceo limun. Možete razblažiti limunov sok vodom koliko želite.

S obzirom na to da su blagodeti limunove vode brojne, njeno konzumiranje je jedan od najboljih i najjednostavnijih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje.