You are here: Home » Blog » Trudnoća nakon abortusa – da li je moguća?

Trudnoća nakon abortusa – da li je moguća?

Istraživanja Svetske zdravstvene organizacije (SZO), veoma često su usmerena ka polju statističkog istraživanja učestalosti sprovođenja abortusa. Kako rezultati takvih istraživanja pokazuju, svake godine, u svetu se obavi više od 20 miliona abortusa, a od tog broja, u Srbiji se obavi čak oko 150 hiljada. Složićete se, takvi podaci zvuče frapantno i nimalo pohvalno, a njihovoj drastičnosti doprinosi i činjenica da se procenjuje da te brojke nisu konačne. Naime, samo abortusi obavljeni u legalnim uslovima i ustanovama (bez obzira da li je reč o državnim ili o privatnim ustanovama), ulaze u okvire istraživanja. Ipak, to ne eliminiše činjenicu da postoji i znatan broj abortusa koji se obave u nelegalnim uslovima i koji samim tim ne bivaju registrovani i evidentirani u procesu istraživanja.

Sada kada smo vas upoznali sa gore navedenim podacima vezanim za učestalost obavljanja abortusa, kroz nastavak sadržaja ovog teksta, nećemo se baviti etičkim pitanjima koja se odnose na osudu ili razumevanje i prihvatanje navedenih podataka, već ćemo pokušati da vam približimo informacije koje vam mogu dati odgovor na najčešće postavljano i ključno pitanje koje se nadovezuju na temu abortusa.

Konkretno, reč je o pitanju da li je moguća trudnoća nakon abortusa?

Trudnoća nakon abortusa - da li je moguća

Trudnoća nakon abortusa, da li je moguća?

Ukoliko ste sami sebi postavili ovo pitanje i ukoliko i dalje pokušavate da pronađete odgovor na njega, nećemo vas mučiti i nećemo odugovlačiti sa odgovorom. Dakle, trudnoća nakon abortusa jeste moguća. Međutim, kako bi tačnost tog odgovora mogla da se smatra stopostotnom, potrebno je da se utvrde određene činjenice, odnosno da se ustanovi da li je obavljanje abortusa izvedeno bez posledica na organizam žene.

Ono što zapravo želimo da vam kažemo jeste da usled obavljanja abortusa, ukoliko uslovi u kojima se on obavlja nisu besprekorni, može doći do okolnosti koje kasnije trenutno ili trajno mogu uticati na nemogućnost ostajanja u drugom stanju, odnosno na nemogućnost nastanka trudnoće.

Kakve posledice može izazvati abortus i kako one mogu uticati na sposobnost novog začeća?

Ukoliko se kao što smo već naveli obavi u odgovarajućim uslovima, odnosno praćen od samog početka do samog kraja besprekornom stručnošću doktora koji ga obavlja i besprekornom higijenom sredine u kojoj se obavlja, vrlo je izvesno i vrlo sigurno da neće doći do neželjenih okolnosti i da abortus u budućnosti neće dovesti vaš organizam do nesposobnosti začeća. U tom slučaju, može se dogoditi jedino to da kratkotrajno, odnosno u vremenskom intervalu koji može trajati od par nedelja do par meseci u zavisnosti od organizma, telo bude zahtevalo vreme za oporavak i za ponovnu sposobnost za začeće i za iznošenje celog trajanja i toka trudnoće.

Zato, ukoliko neposredno nakon obavljenog abortusa budete želeli da zatrudnite, obavezno predhodno obavite ginekološki pregled i konsultujte se sa svojim lekarom u vezi idealnog perioda za ponovno začeće. U periodu oporavka tela od abortusa i u periodu pripreme za novo začeće, potrudite se da se kvalitetno hranite i da prekinete konzumiranje cigareta i alkohola, kako bi ste pospešili mogućnost i sposobnost začeća.

Ono što se može javiti kao nepovoljna okolnost prilikom obavljanja abortusa, jeste povređivanje zida materice i stvaranje ožiljka na njemu. Prisustvo takvog ožiljka, može biti prepreka stvaranju nove trudnoće. Naime, takav ožiljak može blokirati jajovod i izazvati na svu sreću ipak samo trenutnu neplodnost. Takva vrsta neplodnosti, može se sanirati hirurškim zahvatom, odnosno odstranjivanjem ožiljka sa zida materice. Nakon odstranjivanja ožiljka, treba oporaviti organizam od operativnog zahvata, a nakon toga, plodnost bi trebalo da vam bude vraćena.

Kao znak koji može otkrivati prisustvo ožiljka na zidu materice, tumači se nemogućnost ostajanja u drugom stanju u periodu od šest meseci ili duže nakon obavljanja abortusa. U takvim okolnostima, treba da se obratite ginekologu i obavite pregled kojim ćete ustanoviti eventualno prisustvo ožiljka. Napomenućemo još jednom, odstranjivanjem ožiljka sa zida materice, trebalo bi bez problema da vam se vrati mogućnost ostajanja u drugom stanju.