You are here: Home » Biljni čajevi » U susret letu: Ideje kako da ukrasite svoje dvorište ili terasu

U susret letu: Ideje kako da ukrasite svoje dvorište ili terasu

Lepi, sunčani dani znače samo jedno – napokon je došao trenutak da se opustimo na našem najomiljenijem mestu u domu: u dvorištu ili na terasi.

Ipak, ovde postoji jedan mali problem – zima je bila duga i prilično dosadna, ni dvorište ni terasa se nisu koristili dugo, a ovo znači da će našem uživanju na svežem vazduhu prethoditi veliko spremanje.

Nemojte gledati na ovo kao na mučenje – sve je zarad višeg cilja!

Zato, zasucite rukave i počnite sa sređivanjem svoje letnje oaze već danas, a mi vam dajemo nekoliko saveta i ideja.

Generalno sređivanje

Pre svega, potrebno je organizovati takozvanu generalku. Krenimo od dvorišta. Ukoliko imate dvorište, najvažnije je da se najpre oslobodite sveg loma i krša koji se tokom zime nakupio kako biste napravili mesta za sto, stolice i druge potrepštine koje su neophodne za uživanje u dvorištu kada su dani lepi i topli.

Ukoliko ste nagomilali stare stvari, alat i ko zna šta sve još, odlučite šta vam je od toga potrebno, a šta ne – ono što vam je potrebno ostavite na tavanu ili u šupi, a ono što vam nije potrebno jednostavno bacite ili, ako možete, prodajte.

Bitno je da oslobodite prostor od svega što je suvišno. Potom sledi šišanje trave, čišćenje dvorišta i ostali radovi nakon kojih će vaš dvorište zablistati starim sjajem!

Isto važi i ukoliko imate terasu – oslobodite je svega što je višak (tim pre jer je terasa svakako ograničena sa prostorom), počistite, prebrišite pod, opajajate, operite prozore… Sve mora da se cakli!

U suprotnom, svaki put kada budete seli da uživate, primetećete nešto što se treba srediti, a onda od uživanja nema ništa.

Pravljenje plana

Nakon što ste sve sredili i sagledali koliko prostora zaista imate, na redu je pravljenje plana – šta vam je sve potrebno za ukrašavanje. Možda će vam biti potrebne nove stolice i sto, možda treba zameniti mušeme, a možda treba nabaviti sasvim novo cveće i baštenske ukrase. Stavite na papir sve što vam je potrebno, a kada budete bili u prilici počnite da kupujete jedno po jedno.

Osim pravljenja spiska kada je reč o potrepštinama i sitnicama za dvorište odnosno terasu, napravite i onaj drugi plan gde ćete tačno osmsisliti gde će biti prostor za sedenje, a gde za cveće, gde možete da postavite baštenske patuljke, a gde ćete staviti solarne lampice. Pokušajte da vizualizujete finalni „proizvod“ i u skladu sa tim napravite plan rada.

Ukrašavanje

Na kraju, došli smo i do samog ukrašavanja, odnosno, do trenutka kada ćete sve svoje ideje i planove sprovesti u delo. Naš savet je da ovog leta napravite temu za svoje dvorište ili terasu.

Na primer, ukrasite ih u istoj boji ili sa detaljima istih motiva – ako je tema more, za stolove nabavite mušeme sa morskim motivima, posadite „morsko“ cveće ili makar ono u tim bojama (belo, narandžasto, žuto), saksije ukrasite školjkama, tu i tamo ukrasite prostor morskim zvezdama, a negde se sigurno može naći mesta i za ribarsku mrežu koja može biti odličan ukras.

Ukoliko imate dvorište, možda negde možete da napravite stazicu od peska ili postavite slamnati suncobran.

Razmišljate u ovom pravcu, igrajte se i stvorite oazu koja će vama najviše prijati.