You are here: Home » Blog » Ulje čajevca – lekovita svojstva, upotreba i cena

Ulje čajevca – lekovita svojstva, upotreba i cena

Ulje čajevca je još od davnina poznato po svojim zdravstvenim i kozmetičkim prednostima. Njega su još u prošlosti koristili Aboridžini na teritoriji današnje Australije, a i danas se dobija od biljke koja raste na tom području (Melaleuca Alternifolia).

Bilo je pokušaja da se čajno drvo gaji i u Evropi, Aziji i Americi, ali takvo ulje nije bilo kvalitetno kao australijsko.

Ulje čajevca se koristi za održavanje higijene raznih delova tela i čest je sastojak u mnogim preparatima za negu, kao što su šamponi, losioni, sapuni itd.

Pored toga, ulje čajevca ima brojna lekovita svojstva i pomaže u lečenju mnogih zdravstvenih problema.

Ulje cajevca - lekovita svojstva, upotreba i cena

Zdravstvene prednosti ulja čajevca

Jača imuni sistem. Da biste ojačali imunitet i sprečili prehladu ili grip, dodajte par kapi ulja čajevca u vašu kupku, jer ono poseduje brojna antivirusna svojstva.

Leči upalu grla. Pomešajte 10 kapi ulja čajevca sa vodom i ispirajte grlo ovom mešavinom. Na taj način ćete se rešiti bolova u grlu i izlečićete upalu.

Uklanja akne i bubuljice. Zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima, ulje čajevca je poznato po tome što uklanja akne i bubuljice. Kao i druga ulja, i ulje čajevca se koristi u razblaženom obliku, jer u suprotnom može izazvati iritaciju i crvenilo na osetljivoj koži. Sipajte u manju posudu vodu i nekoliko kapi ulja čajevca. Promešajte smešu, a zatim natopite gazu ili vatu i čistite lice blagim kružnim pokretima.

Leči kondilome. Ulje čajevca je poznato po tome da leči kondilome i brojne vaginalne infekcije kod žena. Potrebno je da nekoliko kapi ovog ulja razblažite vodom, da umočite tampon u tu smešu i da ga stavite u vaginu i držite naredna 2 sata. Ovaj postupak ponavljajte svako jutro i svako veče, ali nemojte ga primenjivati ako ste trudni ili ako dojite. Umesto tampona možete koristiti i uložak na koji treba da nakapate do 3 kapi ovog ulja.

Leči gljivice. Ulje čajevca efikasno može da leči gljivične infekcije noktiju na rukama i nogama. Potrebno je da nanosite ovo ulje na nokte 2 puta dnevno, ali morate biti strpljivi i uporni jer se gljivične infekcije uglavnom dugo leče.

Leči atletsko stopalo. Dokazano je da ulje čajevca može pomoći i u lečenju atletskog stopala. Potrebno je da uveče pre spavanja sipate vodu u lavor, da u nju dodate ulje čajevca i da potopite noge 20-30 minuta. Ovaj postupak ponavljajte svako veče u periodu od oko mesec dana.

Uklanja urasle dlačice. Da biste se rešili uraslih dlačica, koje su danas čest problem, potrebno je da razblažite nekoliko kapi ulja čajevca sa malo vode i da nanesete na mesto gde vam je urasla dlaka.

Leči ubode insekata. Ulje čajevca može pomoći u lečenju uboda insekata i krpelja. Potrebno je samo da na ubodeno mesto stavite nekoliko kapi razblaženog ulja čajevca i za kratko vreme će vam spasti otok i crvenilo.

Uklanja vaške i perut. Ulje čajevca blagotvorno deluje i na zdravlje kose i uspešno uklanja perut i vaške. Potrebno je samo da u svoj uobičajeni šampon dodate nekoliko kapi ulja čajevca, da dobro utrljate šampon u kosu, a zatim da isperete. Takođe, dokazano je da šamponi koji u svom sadržaju imaju bar 5% ulja čajevca mogu da pomognu u uklanjanju peruti. Čak i ako nemate ni vaške ni perut, možete koristiti ulje čajevca kao preventivu. Preporučuje se čak da ga koristite i kod beba koje imaju suvu kožu glave.

Osim u zdravstvene i kozmetičke svrhe, ulje čajevca se može koristiti i kao sredstvo za čišćenje domaćinstava. Potrebno je samo da u flašu sa raspršivačem sipate litar vode sa pola supene kašike ulja od čajevca. Promućkajte flašu i prskajte po različitim drvenim, staklenim, keramičkim, laminatnim i drugim površinama u kući.

Gde kupiti ovo ulje i koja je cena?

Uskoro otvaramo prodavnicu zdravih proizvoda pa ćete moći da nabavite ulje čajevca po najpovoljnijoj ceni. Prijavite se besplatno na našu email listu i javićemo vam čim se krene sa prodajom.