You are here: Home » Blog » Ulje od smilja – lekovita svojstva, upotreba i recept

Ulje od smilja – lekovita svojstva, upotreba i recept

Smilje (Heluchrysum italicum) je mediteranska žbunasta biljka poreklom iz peskovitih i sušnih delova Sredozemnog mora. Još od davnina smilje je poznato kao odličan lek za rane i kožna oboljenja, ali i kao biljka koja ublažava znakove starenja. Zato su ovu biljku Francuzi nazvali immortelle, što znači besmrtnost. Od njenog žutog cveta dobija se eterično ulje koje je poznato po svojim lekovitim svojstvima.

Eterično ulje od smilja je bledo-žute boje i ima jaku aromu meda i čaja. Koristi se u medicinske i u kozmetičke svrhe i poseduje sastojke kojih nema ni u jednoj drugoj biljci i koji mu daju posebnu aromu i lekovitost. Zato je ovo ulje izuzetno retko i skupo i teško se nabavlja. Međutim, zbog brojnih zdravstvenih blagodeti koje poseduje preporučuje se da ga imate u svojoj kućnoj apoteci.

Ulje od smilja - lekovita svojstva, upotreba i recept

Zdravstvene prednosti ulja od smilja

Eterično ulje od smilja poseduje brojna antiupalna, antimikrobna i antialergenska svojstva. Veoma često se koristi i u oblasti aromaterapije. Ulje od smilja uklanja bore, podmlađuje i regeneriše kožu i poznato je kao odlično sredstvo koje sprečava starenje kože, pogotovo efikasno za lice. Ono sprečava  nastajanje novih bora na licu, a ublažava i već postojeće bore. Ulje od smilja podstiče obnavljanje ćelija i podmlađuje kožu, te je zato čest sastojak u mnogim preparatima za negu kože.

Naročito je efikasno u kombinaciji sa drugim eteričnim uljima i može da pomogne u uklanjanju strija, ožiljaka od akni ili od operacije. U narodnoj medicini ulje od smilja se koristi za zarastanje rana i za zaustavljanje krvarenja iz usta i nosa. Leti se ulje od smilja naročito koristi za ublažavanje opekotina i crvenila od sunca, a može da otkloni i razne mrlje i fleke sa kože. Eterično ulje od smilja je takođe jedno od najboljih sredstava protiv hematoma, odnosno modrica. U tu svrhu najbolje je da pomešate ulje od smilja sa biljnim uljem tamanua i da masirate modrice dva do tri puta dnevno.

Još jedna od zdravstvenih koristi ulja od smilja jeste ta što pomaže u detoksikaciji organizma od alkohola, nikotina i droga, a pomaže i u uklanjanju teških metala i toksina iz tela. Ulje od smilja je idealno rešenje za sve koji imaju problema sa probavom, jer deluje na žuč i pojačava lučenje probavnih enzima u želucu. Ono što je takođe važno jeste da ulje od smilja sadrži takozvane diketone, koji se nalaze i u nekim drugim eteričnim uljima i koji podstiču regeneraciju tkiva. Ono leči i sportske povrede i bolove, kao i ispucale kapilare i otečene vene. Ulje od smilja poboljšava i funkciju jetre, leči probleme grudnog koša i odličan je lek protiv kašlja i bronhitisa. Poznato je i da snižava krvni pritisak i nivo holesterola u krvi, a služi i kao energetski stimulans celom organizmu.

Eterično ulje od smilja sadrži pinen, kurkumen, limonen, geraniol, nerol i eugenol. Dakle, ono ima poseban efekat u predelu grudnog koša i srca i zato se koristi za lečenje nepravilnosti u srčanom ritmu, a smanjuje i rizik od moždanog udara. Pošto ima efekat hlađenja, eterično ulje od smilja se često koristi i za lečenje visokog krvnog pritiska, naročito u kombinaciji sa drugim eteričnim uljima.

Za industrijsku proizvodnju ovog eteričnog ulja potrebno je više od 1 tone smilja za samo 1 l ulja. Ipak, postoji stari narodni recept da sami napravite ovo ulje.

Recept za ulje od smilja

Izgnječene cvetove smilja stavite u staklenu posudu i prelijte maslinovim, sojinim ili suncokretovim uljem, tako da cvetovi u potpunosti budu potopljeni. Zatvorite posudu i pustite da stoji 45 dana na sunčanom i toplom mestu i svakodnevno mućkajte sadržaj u tegli. Nakon 45 dana, procedite ulje kroz gazu i čuvajte u tamnoj staklenoj boci na hladnom i suvom mestu.