You are here: Home » Biljni čajevi » Uvin čaj – lekovito dejstvo i priprema

Uvin čaj – lekovito dejstvo i priprema

Uvin čaj, već decenijama unazad, koristi se u svrhu lečenja upale mokraćnih kanala, upale bešike, problema sa bolovima izazvanih pokretanjem peska ili kamena u bubregu, ali i za ublažavanje simptoma šećerne bolesti i simptoma uvećane prostate.

Sasvim uspešno, uvin čaj eliminiše iz mokraćnih puteva i prisustvo bakterije ešerihija koli, ali i rešava ginekološke probleme izazvane ovom bakterijom.

Upravo zbog dugotrajnosti primene uvinog čaja u narodnoj medicini i zbog njegove efikasnosti pri lečenju pomenutih zdravstvenih problema, ne čudi ni činjenica što se ovaj čaj danas preporučuje i od strane lekara i što se prodaje u apotekama.

Koje su važne osobine uvinog čaja?

Važna osobina uvinog čaja, jeste to da najbolje rezultate nakon primene daje ukoliko se kuva u formi lista. Razlog tome, jeste taj što se lekoviti elementi ove biljke mnogo koncentrovanije zadržavaju u celom listu tokom sušenja, nego što je to slučaj sa usitnjenim suvim lišćem čaja.

Takođe, kako bi uvin čaj dao maksimalne rezultate, važno je da mu unutar organizma bude omogućena bazna ili alkalna sredina. Ukoliko je kiselost mokraće pojačana, onda sastojci uvinog čaja neće ispoljiti maksimalno delovanje i može se dogoditi da izostane smanjenjenje simptoma bolesti. Zato, u toku trajanja simptoma bolesti koju želite da lečite uvinim čajem, nemojte jesti namirnice koje povećavaju kiselost mokraće. Takve namirnice su: crvene vrste mesa i mesnih proizvoda, masna hrana, šećer i slatkiši.

Kako da budete sigurni da će uvin čaj efikasno delovati?

Kako ne biste bili u dilemi da li postoji pojačana kiselost vaše mokraće i da li je obezbeđena bazna ili alkalna sredina u organizmu, predlažemo da se pre ispijanja uvinog čaja oko toga pobrinete na odgovarajuć način.

Konkretno, limunov sok u organizmu stvara alkalnu sredinu, a bikarbona soda stvara baznu sredinu.

Uvin čaj

Zato, u periodu kada pijete uvin čaj, svakog jutra popijte sok od pola limuna, koji ste razblažili sa dva decilitra vode. Ovoj mešavini nemojte dodavati šećer niti bilo koji drugi zaslađivač. Takođe, pola sata pre nego što ćete da popijete šolju uvinog čaja, popijte jedan decilitar vode u kojem ste razmutili manje od pola ravne kafene kašičice bikarbone sode.

Ono što treba naglasiti, jeste da i limunov sok i bikarbona soda, imaju dodatno pozitivno delovanje na proces smirivanja i lečenja simptoma upale bešike, upale mokraćnih puteva i eliminisanje simptoma pokrenutog peska ili kamena u bubregu.

Kako se uvin čaj priprema?

Uvin čaj se priprema na sledeći način:

Uzme se nekoliko listova uvinog čaja ili jedna kafena kašičica čaja ukoliko je usitnjen i to se prelije sa dvesta mililitara klučale vode. U ključaloj vodi čaj treba da odstoji pola sata, a nakon toga da se procedi i polako popije.

Na isti način, čaj treba piti tri puta dnevno i to u trajanju od maksimalno dve nedelje. Nakon dve nedelje, treba napraviti pauzu od takođe nekoliko nedelja.

Važne napomene:

U uvin čaj ne treba dodavati šećer niti bilo koji drugi zaslađivač.

Ovaj čaj, ne treba da piju deca mlađa od dvanaest godina, kao ni trudnice ili dojilje.

Prvi rezultati upotrebe uvinog čaja, trebalo bi da se primete nakon dva dana.

Nakon višednevne upotrebe ovog čaja, moguće je primetiti tamnu boju mokraće. Takođe, uvin čaj može da izazove blagu osetljivost želuca.