You are here: Home » Biljni čajevi » Virak čaj – lekovito dejstvo i priprema

Virak čaj – lekovito dejstvo i priprema

Čaj od virka ili vrkute, predstavlja pravog čuvara ženskog reproduktivnog zdravlja. Upravo zbog toga, u engleskom jeziku, biljka virak se naziva “lady’s mantle”, što u prevodu znači “ženski ogrtač”.

Za šta je posebno efikasan čaj od virka?

U cilju očuvanja reproduktivnog zdravlja, ovaj čaj možete piti povremeno i preventivno. Ipak, njegova primena se posebno preporučuje ukoliko imate neku od sledećih ginekoloških smetnji:

– Prisustvo policističnih jajnika,
– Prisustvo upale jajnika,
– Prisustvo problema sa neujednačenim i neredovnim ciklusom,
– Prisustvo problema sa začećem (tada ga treba koristiti u kombinaciji sa čajem od macine trave,
– Prisustvo rizika od spontanog pobačaja i gubitka trudnoće,
– Prisustvo bakterijskih ili virusnih vaginalnih infekcija,
– Prisustvo hormonalnog poremećaja,
– Prisustvo problema sa naglašenim simptomima menopauze,
– Prisustvo drugih oblika ginekoloških problema, kao što su miomi, ranica na grliću materice i slično.

Takođe, čaj od virka je efikasan i preporučuje se za upotrebu i u cilju bržeg oporavka od operativnih ginekoloških zahvata ili sličnih ginekoloških intervencija.

Ono što takođe o ovom čaju treba znati, jeste da može ubrzati i pospešiti gubitak kilograma. To je ujedno i jedini razlog zbog kog kada je reč o upotrebi ovog čaja treba da ste oprezni, ukoliko ste već mršavi i ne želite dodatno da izgubite kilograme.

Virak čaj

Kako se čaj od virka priprema i koristi?

Čaj od virka, priprema se veoma jednostavno. Potrebno je uzeti jednu kafenu kašičicu čaja i preliti sa dvesta mililitara ključale vode. U vodi, čaj treba da odstoji oko deset minuta, a zatim da se procedi i polako gutljaj po gutljaj popije. Ovaj čaj treba piti dva puta dnevno i to bez šećera ili nekog drugog zaslađivača.

Preporuka o predviđenom periodu u kome je potrebno da pijete čaj ne postoji, možete ga piti koliko god dugo želite ili mislite da je potrebno.

Takođe, kod prisustva vaginalnih infekcija, ovaj čaj možete koristiti i za spoljašnju upotrebu, odnosno za vaginalno ispiranje.

U tom slučaju, treba tri do četiri kafene kašičice čaja potopiti u pola litra vode i ostaviti da odstoji dok se ne ohladi do umerene temperature pogodne za ispiranje. Tada čaj treba procediti i upotrebiti za ispiranje. Ispiranje treba ponavljati ujutru i uveče ili bar uveče i to onoliko dugo koliko su prisutni simptomi infekcije.

Čak i onda kada ne sumnjate na prisustvo infekcije ili bilo kog drugog gore pomenutog oblika ginekološkog problema, dobro je da ponekad popijete čaj od virka ili da ga upotrebite za vaginalno ispiranje.

Ono što je jednako efikasno kada su u pitanju infekcije, jeste i korišćenje čaja u obliku dodatka kupke. Konkretno, kada se kupate, dodajte u kupku šolju koncentrovano napravljenog čaja od virka.

Upotreba čaja od virka u trudnoći i u periodu dojenja:

To koliko je lekovitost ovog čaja velika, potvrđuje i činjenica da je njegova upotreba dozvoljena, pa čak i preporučljiva i u periodu trudnoće, ali isključivo posle prvog trimestra, kao i u periodu dojenja.

Razlog zašto u trudnoći, nakon prvog trimestra treba piti ovaj čaj, je to što on utiče na jačanje zidova materice i samim tim rizik od spontanog pobačaja i gubitka trudnoće svodi na minimum.

Kada je reč o upotrebi čaja u periodu dojenja, ona doprinosi bržem oporavku porodilje i bržem vraćanju njenog tela u prvobitnu formu.